Страници

неделя, 29 април 2012 г.

ПРОЛЕТНА ВИТАМИНОЗНА ГОЗБИЦА В ТЕСТЕНИ ГЮВЕЧЕТА


 Започнах приготвянето с шеговитите думи: „ Я стига съм мила съдове, омръзна ми вече! Днес ще сготвя така, че да не се наложи после да стоя на мивката.” :)
Обожавам пролетните зелени листни зеленчуци и то да са приготвени изцяло постно. Хубаво е и, когато до някоя гозбица има парче топла питка, с което да си топнеш, та чак да си оближеш пръстите.  реших, че ще правя всичко заедно или ДВЕ В ЕДНО :)
А как се зарадваха хората в семейството ми…:)
Нека споделя и с Вас моето ново  постно творение.

ПРОДУКТИ ЗА 4 ПОРЦИИ:

За тестото:
300 г брашно
150 мл вода
10 г жива мая
1 каф. л. сол
1 ч. л. захар
2 с. л. олио
лимонов сок, получен от 1/ 3  плод
……………………………..
2 с. л. олио- за намазване на гювечетата


За ястието:
1 глава стар кромид лук
десетина стръкчета зелен лук
3- 4 стръкчета пресен чесън
3 чушки – червена и зелена
1 морков
1 картоф
2 пресни домата или същото количество от буркан
                                             200 г лапад
7- 8 листа от киселец
4- 5 с. л. олио
малко водичка
1 каф. л. червен пипер
1 каф. л. чубрица / плюс съвсем малко балканска/
пресен копър
/ по желание можете да сложите и гъби/


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
На тестените гювечета:
Маята размих в хладката вода.
Течността изсипах в брашненото кладенче, което предварително бях направила. Добавих солта, захарта, лимоновия сок и олиото.
Замесих меко тесто, което оставих около 50 минути да втаса.
Намесих го отново, разточих го на кора , от която изрязах 4 кръга с помощна на паничка за супа. 

Взех 4 дуралексови купички за ядки, които обърнах обратно и намазах с олио. Върху  всяка една от тях поставих по едно тестено кръгче, което внимателно разпънах по стените на самата купичка.

 Събрах изрязаните краища, намесих ги отново, разточих нова кора и от нея изрязах капачетата.
Направих три отвора върху тях, кръгчетата от които използвах за декорация.

Намазах тестените съдчета и техните капачета с олио
и ги изпекох / без повторно втасване/  в предварително зарята на 180 градуса фурна докато придобиха цвета на истинската глина :).
Пояснение: Капачетата сложих в дуралексови чинийки с ръбове, за да запазят формата си при самото печене.
Извадих ги от фурната и съвсем леко с върха на ножа ги извадих от купичките.

Оставих ги да поизстинат, а през това време направих тяхното съдържание, а именно- пролетната плънка .
Начин на приготвяне на плънката или същинското ястие:
Най- напред в сгорещеното олио запържих нарязания лук- стар кромид, зелен и чесън.
Към него добавих и нарязаните на парченца чушки.
След около 5 минути сложих настърганите морков и картоф. 

Добавих и нарязаните домати и задуших всичко при често разбъркване в продължение на още 5 минути, след което сложих изчистения от средната жилка  лапад и листенцата киселец.
Посолих на вкус и поръсих с чубрицата.
 Налях не повече от 50 мл вода и задуших ястието до пълна готовност . Разбърквах често, за да не залепне на дъното настърганият картоф.
Отстраних съда от котлона и оставих ястието да се поохлади.

Напълних гювечетата с вкусното ястие,похлупих ги” в загадка” и сервирах с усмивка на членовете от семейството ми.
Това е цялата рецепта и стъпките по нейното приготвяне.

Надявам се да ви харесат. 
Освен, че имат атрактивен и апетитен външен вид, те са и много вкусни. Можете да ги приготвите и в друг вариант, но тогава вече няма да са постни. Търпят добавка и на месце, сиренце, яйца… или всичко, за което се сетите .
А как хрупкат само ще разберете едва, когато ги приготвите. По време на консумирането им размажете плънката по стените на самата тестена купичка и се наслаждавайте на нещо вкусно и домашно приготвено.

Не забравяйте за биричката- без нея няма да е същото :)!
28 април 2012 г 

Няма коментари:

Публикуване на коментар