Страници

събота, 28 април 2012 г.

ГЪБЕНА МОЗАЙКА С ОРИЗ И ЛАПАД


Това е едно от постните ястия, които мога да консумирам всеки ден без да ми омръзне.
Приготвям го и през зимата, но тогава няма пресен лапад. Вместо него слагам спанак, но от април нататък вече си го готвя по начина, който сега ще обясня.

ПРОДУКТИ:
250 г гъби
2 глави кромид лук
2 моркова
100 г ориз
150 г лапад
около 3 ч. ч. вода
1 червена и 1 зелена чушка
 / в случая са от фризера- предварително  нарязани и замразени /
4- 5 лъжици олио
1 каф. л. червен пипер
1 каф. л. чубрица
1 каф. л. черен пипер
сух  джоджен
сол на вкус
магданоз

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязвам лука, чушките и морковите  и ги  запържвам за 5 минути в олиото.
След тях слагам обелените и нарязани на филийки гъби и почистения и нарязан лапад.
 Посолявам и задушавам отново 5 минути.

 Отстранявам съда от огъня , добавям ориза и подправките, наливам водата, разбърквам добре и изсипвам всичко това в тава.
Тавата слагам в гореща фурна и оставям ястието да се пече на умерена температура.
Отварям и го разбърквам не повече от три пъти.
След като го извадя го поръсвам или само украсявам със свеж магданоз.

Получава се пролетно ястие с лек и приятен вкус.
 21 април 2012 г

2 коментара:

  1. Ястието има и ориз, нали....вероятно просто сте го пропуснали в описанието

    ОтговорИзтриване
  2. Има, има ориз, Глория. Вижда се на снимката, упоменат е писмено и при продуктите. Пропуснала съм го при описанието за начина на приготвяне. Ами то е така, когато пиша посред нощите... :)Дрямала съм. Благодаря сърдечно за забележката. Поправих се моментално . Весело посрещане на Новата 2019 година!

    ОтговорИзтриване