Страници

събота, 27 юни 2015 г.

ПЕТЛЬОВИ МЕРАЦИ НА СКАРА

Не ми се смейте и не ме корете, че тази вечер у дома имаше кокоши дупета на скара.
За първи път си позволих да стъкмя подобно нещо и честно да ви кажа- колкото са нездравословни, толкова пък са вкусни.
По принцип не съм човек манджия и то си ми личи. Може би затова почти всичко , което става за ядене, ми харесва.
Има изключения, разбира се, но са малко.
Та… да се върна към трътките…

ПРОДУКТИ:
500 г пилешки трътки
1 глава кромид лук

Марината:
2 с. л. соев сос
2 с. л. пресен лимонов сок
1 каф. л. черен пипер
щипка сол
мъничко лют червен пипер
ситно нарязана целина

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Трътките се почистват от жлезата и от евентуалните перушини.
 Измиват се хубаво и се поставят в приготвената марината от горепосочените съставки. Оставят се да престоят в нея за малко. Като казвам малко, то значи не повече от 15 минути.
Разбърквате ги на два- три пъти.
 Нанизвате ги на дървени шишчета чрез редуване с парчета от лука.

Печете на скара до готовност.

27. 06. 2015 г

УХАННИ ЧАЛМИЧКИ

 Меся ги от тестото, с което винаги правя погачи, защото е много сполучливо.
В случая от посоченото количество излизат 7 хлебчета.
ПРОДУКТИ:
400 г бяло брашно
200 мл хладка вода
15 г жива мая
1 белтък
2 с. л. кисело мляко
2 с. л. олио
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар

За намазване на фитилите и тавата:
4 с. л. олио

За намазаване на хлебчетата преди печене:
1 жълтък и 1 с. л. олио

Ароматна смес за готовите чалмички:
2 с. л. стопено краве масло
2 скилидки чесън
2 листенца пресен босилек
шепа магданоз
щипка сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените продукти се омесва тесто и се разделя на 7 топки.
Не подбърквам нищо предварително и не оставям да втасва.
От всяка топка се прави фитил, който се намазва с олио и се „ завръзва” на питка като чалма.
Готовите питки се нареждат на разстояние в намазана с олио по- голяма тава, за да не се слепят по време на печенето.
Оставят се да втасат до двойно увеличение на техния обем.
Мажат се с разбития с 1 с. л. олио жълтък.
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на около 30 минути, като в последните 10 минути е желателно да ги покриете с хартия, за да не потъмнеят много отгоре.
Изваждат се и още горещи се помазват с ароматната смес, която се приготвя като смачкате на кашица чесъна с нарязания босилек и ги объркате с маслото, солта  и нарязания магданоз.
След около десетина минутки уханните  хлебчета са готови за консумация.

Да в е сладко!

27. 06. 2015 г

петък, 26 юни 2015 г.

ПИКАНТЕН КАЧАМАК СЪС СИРЕНЕ И ПУШЕНА СЛАНИНА

От зимните архиви:  
 Приготвям го според указанията на пакетчето, в което купувам качамаченото брашно.
Гарнирам го със сирене и на места с пушена сланинка.
Отгоре го поръсвам с лют червен пипер.

Не мога да твърдя, че предложението е твърде здравословно, но пък вкусът му е прекрасен.
А и така... със сланина... го правя веднъж в годината.

ПИЛЕШКО В БУЛО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ И ГЪБИ НА ТИГАН

Бързо ястие, подходящо за обяд или вечеря.
Става  и за гости, защото изглежда много добре и има апетитен вид.
А за вкуса няма да споменавам. Сами ще се убедите какъв е той.
ПРОДУКТИ:
пилешки гърди
було

гъби
моркови
чушки
тиквичка
царевица
олио
масло
сол
шарен пипер
риган

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От гърдите се правят пържолки, които се завиват в булото.
Другият вариант е да си ги закупите готови. 
Печете ги на скара.
Зеленчуците и гъбите се режат на много тънки филийки и се слагат с олиото и сол на вкус в тиган с незалепващо покритие.
Започвате да ги задушавате до извирането на водичката, която те сами си пускат.
Отстранявате ги от котлона едва, когато започнат да се запържват.
Овкусявате с млян шарен пипер/ не шарена сол/, риган и малко масълце.
Разбърквате и сте готови с гарнитурата.

ПИЛЕШКИ СЪРЧИЦА НА СКАРА

Направих ги по идея на моята дружка от фейсбук Валя Хинкова,
на която имам огромно кулинарно доверие.
Хей, Вальок, благодаря ти от сърце!
Сърчицата стават вкусни и съвсем не са жилави, а даже много сочни.
Опитайте ги и няма да съжалявате.

ПРОДУКТИ:
в случая 350 г сърчица

вода, оцет, сода

Марината:
2 с. л. сок от лимон
1 с. л. соев сос
2 големи скилидки чесън
3 листа пресен босилек
2- 3 с. л. олио
малко сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сърчицата се почистват от „ ушенцата” и се промиват през няколко води, за да им падне съсирената кръв.
Накисват се за около 15 минути в студена вода,  в която сме сложили малко оцет и сода за хляб.

Измиват се и се накисват за 1 час в марината, като за нея предварително се смачква на кашичка чесънът с босилека.
Сърчицата се нанизват на дървени шишчета .
Пекат се на скарата за около 15 минути- на три обръщания по 5 минути.

Гарнирате ги по ваше желание.

понеделник, 22 юни 2015 г.

ТИКВИЧКИ С ОРИЗ И ЗАЛИВКА

Обикновено приготвям това ястие без заливка, но този път пък реших да го  „ подобря” малко.
За мен и двата варианта са много вкусни, защото обожавам и ориз, и тиквички.

ПРОДУКТИ:
2 крехки тиквички
1 глава кромид лук
2 свежи чушки или 1 каф. ч. нарязани и замразени
2 моркова
домати- в случая сложих 10 броя Чери
1 ч. ч. ориз
червен пипер
черен пипер
чубрица
магданоз
сол на вкус
4- 5 с. л. олио/ ястието поема повечко мазнина/

За заливката:
4 яйца
1 кофичка кисело мляко
4 с. л. брашно
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В дълбок съд запържвам нарязаните лук, чушки и моркови и към тях добавям ориза. Посолявам малко.
Запържвам отново до прозрачност на ориза.
 Добавям червения пипер при непрекъснато бъркане .
Слагам нарязаните на малки кубчета тиквички и наливам 4 ч. ч. топла вода.
Овкусявам с подправките и соля на вкус.
Оставям всичко да къкри на бавен огън, докато водата почти се усвои от продуктите. Изсипвам ястието в тава и нареждам целите доматчета.
Пека на 200 градуса до готовност.
Правя заливка от посочените продукти.
Поливам и пека само на горен реотан още малко-  до готовност на самата заливка .

Сервирам на парчета след леко охлаждане.

21. 06. 2015 г

неделя, 21 юни 2015 г.

КРИЛЦА В МАЙОНЕЗЕН СОС


По идея на моята мила племенница Вероника.
По препоръка крилцата е хубаво да са пържени, но аз ги изпекох до хрупкавост във фурната.

Сосът се състои от: майонеза, соев сос и чесън.

четвъртък, 18 юни 2015 г.

ВЕГЕТАРИАНСКА ПИЦА

Гарнирана е с:
домат, чушка, прясна краставичка, маслини и кашкавал плюс подправки

четвъртък, 11 юни 2015 г.

ПИЛЕШКО СЪС СОЕВ СОС, ЧЕСЪН И ПИКАНТИНА

  Приготвям го по обичайната за мен вече рецепта за всякакъв вид месо, което потапям в олио, в което съм сложила червен пипер и малко солчица. 
Месото се реди в тава и се поръсва с чесън на прах , соев сос и пикантина. 
   В тавата се налива малко водичка. 
Всичко това се завива с пекарско фолио и се пече около 1 час на 200 градуса. 
   Отвива се фолиото и месото се изпича до приятна коричка, като няколко пъти се полива с получения в тавата сос.

сряда, 3 юни 2015 г.

ПЛЕТЕНИЦА С ШУНКА

Това е един интересен начин за приготвяне на месеница в съчетание с шунка.
Предложението е ефектно и е добра идея за закуска на гости.

ПРОДУКТИ:
тесто
шунка
олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Тестото можете да замесите така, както вие желаете.
Разточвате го на  кора и върху нея нареждате тънко нарязана шунка.
Навивате на стегнато руло, което поставяте в намазнена тава.
Нарежете го на кръгчета, дебели около 1, 5 см, но не до края.
Всяко едно кръгче се изтегля внимателно и последователно в двете посоки така, както се вижда на снимката.
Плетеницата се оставя да втаса и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до леко порозовяване.
Изважда се и се намазва с олио.

Покрийте с кърпа, ако искате печивото да е меко, а ако ли не- оставете го така до леко охлаждане.

май 2015 г