Рецептата за него е много стара. Научих я преди повече от 15 години, когато работех в Рупското училище. Готвачката в стола Люси правеше от него за десерт на учениците. Хареса ми и поисках рецептата. Него снимах най- напред преди 8 години :)..
Беше 1 март 2005 г. След обяд пристигнах от училище с една
купчина мартеници от учениците. Оставих ги на масичката в хола и набързо
отрязах на дъщеря ми от щрудела, защото вече бе време за следобедна закуска.
Налях и чаша мляко и цопнах двете неща до мартениците. Изведнъж пред погледа ми
излезе кулинарна картичка и реших, че ще си направя снимка. Снимах и ми хареса.
От този момент до сега делото СНИМАНЕ НА
БЛЮДА е задължително.
ПРОДУКТИ:
3 яйца
1 и 1/ 2 ч. ч. захар
/ ако някой не обича толкова сладко, нека сложи 1 препълнена чаша/
1/ 2 ч. ч. олио
3 средно големи
ябълки- обелени, настъргани и изцедени добре от сока им
Днес използвах стерилизирани /в бурканче от лютеница/.
1 равна ч. л. канела
/ можете да промените количеството в
зависимост от предпочитанията ви/
1 и 1/ 2 ч. ч. брашно
1 бакпулвер
орехови ядки- най-
много да са 1 ч. чаша
малко олио- за
намазване на формата/ тавата
малко брашно- за
поръсване на формата/ тавата
пудра захар- за
поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Яйцата със захарта разбивам
с миксера на максимална степен. Намалявам на бавни обороти и изсипвам олиото.
Слагам и обработените ябълки, а след тях канелата. Лъжица по лъжица изсипвам
брашното, което предварително съм пресяла и смесила с бакпулвера. Накрая
добавям и нарязаните ядки.
Получава се тесто
като за кекс.
Намазнявам съда, в
който ще пека щрудела. Поръсвам с брашно и изтръсквам добре формата.
Изсипвам
готовото тесто и пека сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна в
продължение на около 50 минути.
Изваждам го от
фурната и го оставям 5 минути „ да си почине”, след което леко с ножа бъркам от
всички страни на формата, за да се уверя, че се е отделил от нея. Обръщам
го и го поръсвам с пудра захар.
Моята препоръка е да проверявате за неговата готовност чрез боцкане с
клечка за зъби, защото времето на печене зависи и от формата/ тавата/. Ако тестото е разстлано на по- тънко, то ще се
изпече по- бързо, но аз го пека във формата за кекс и за по- малко от 50 минути
щруделът не може да се изпече.
Гарантирам ви един
пухкав, сочен и ароматен ябълков сладкиш и най- вече- бърз и лесен за
приготвяне.
.......................................................
Уточнение: Първата снимка е ясно кога е правена- през 2005 година, а останалите снимах днес по време на поредното му приготвяне, защото нямах поетапните стъпки :).