Приготвя се на принципа на лучника.
За него ни трябват тестени олби и
плънка.
Моите близки и познати знаят, че обожавам месениците, а в случая тази е
и с любимата ми зелена плънка. Какво е пролет, ако на трапезата не сложим кулинарно
творение, в което да има природно дадената зеления, която ще даде на организма
ни толкова незаменими витамини. За мен те са много полезни. Изключвам
радиацията и замърсяванията на въздуха- та то всичко по тази логика е мръсно и
заразено. Колкото и нещо нередно да има и в тези листни зеленчуци, не мога да ги
сравня с „ гумените” домати и краставици
от пазара или пък в другия им вариант, в който протичат още в торбата, а вечерта
салата мирише на кисело, неприятно и отблъскващо…
ПРОДУКТИ:
За тестото:
700 г брашно
1 пак. суха мая / в
случая на д-р Йоткер/ или 20 г жива
350 мл вода
1 ч. л. сол
1 с. л. захар
1 яйце
4 с. л. олио
1 с. л. оцет
За плънката:
1 голяма купа изчистен лапад
4- 5 листенца киселец/ ако желаете/
1 или 2 глава стар кромид
лук/ по ваша преценка/
3- 4 стръкчета зелен лук
4- 5 с. л. олио
3 яйца
150 г сирене
1 с. л. червен пипер
мъничко черен пипер
чубрица
сол на вкус
пресен джоджен
пресен магданоз
За гланциране на лападника:
1 с. л. кисело мляко
1 с. л. олио
щипка сол
2 с. л. олио – за намазване
на тавата
брашно за разточване
на корите
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ :
Замесвам тесто от
посочените продукти, което оставям да втаса в затворена купа за около 30
минути.
Намесвам го и го разделям
на три топки- едната да е по- голяма, а другите две трябва да са еднакви.
Намазвам голяма тава,
защото предпочитам по- тънка месеница, за да може да се изпече добре и да не остане вглетена от плънката.
Вземам голямата топка
и с помощта на точилка и малко брашно я
разточвам на кора така, че като я разпъна тя да излезе извън тавата, а нейните краища,
които в случая са излезли извън нея, ще покрият самия лападник при загръщането
преди неговото печене.
Вземам половината от
плънката и я разстилам равномерно върху кората.
Плънката приготвям като в дълбока тенджера запържвам нарязания
лук за около 5 минути. Слагам червения пипер, посолявам, разбърквам и веднага след това изсипвам измития, почистен
и нарязан лапад. Пържа, задушавам и бъркам до неговото омекване. Отстранявам
тенджерата от котлона и слагам натрошеното сирене, яйцата и нарязаните пресни
подправки плюс останалите.
Обърквам сместа добре
и така вече имам готовата плънка.
След като съм разстлала
половината от нея ще трябва да се заема със средната олба. Разточвам едната от
малките топки и я налагам в тавата върху зеленията. Вземам останалата плънка и
отново я разстилам равномерно. Най- отгоре налагам и третата кора, която
всъщност се явява втората малка топка. Хващам краищата на най- долната кора и
внимателно / все едно правя плисе/ загръщам месеницата.
Отгоре я гланцирам с упоменатите
мляко и олио, разбъркани заедно в една
купичка, оставям лападника да втаса за около двадесетина минути, а през това
време вече съм включила фурната, за да се нагрява.
Пека го на 180
градуса до приятен загар на горната кора..
Изваждам го, намазвам
го с малко олио, завивам го с мека кърпа и след около 15 минути той вече се е
отпуснал и е готов за консумация.
А дали ще го режете
или начупите- решете сами :).
9 май 2011 г
3 май 2015 г