Някои наричат подобна яхния с
този зеленчук бъркоч, но за мен е нещо много вкусно и не на последно място-
полезно. Приготвям я по начина, по който правим и агнешкото, а след добавката на джоджен, яхнийката придобива
неговия вкус.
ПРОДУКТИ за 4 порции:
1 малко замразено
пиле
1 глава стар кромид
лук
6- 7 стръкчета зелен
лук
1 купа лопуш
2 домата или една
купичка/ равна на чаена чаша/ доматена салца
5- 6 с. л. олио
2 с. л. брашно
сол на вкус
около 800 мл вода
1 ч. л. червен пипер
сух джоджен
пресен магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Изсипвам олиото в
тенджера, загрявам го, слагам малко сол и в него запържвам добре и от всички
страни пилето, нарязано на порции.
Изваждам го и го
оставям настрани.
В същата мазнина
запържвам за кратко нарязания лук и доматите.
Добавям червения
пипер, разбърквам и веднага изсипвам измития, изчистен от средната жилка и
нарязан лопуш.
Задушавам го до
омекване, след което наливам вода, поръсвам със стрития джоджен, добавям още
сол/ на вкус/, слагам и месото и оставям ястието да къкри на бавен огън.
Разбърквам го няколко
пъти.
Накрая, когато то вече
е готово, размивам брашното в малко водичка и сгъстявам яхнията.
Поръсвам я с нарязан
на ситно магданоз и я сервирам в дълбоки чинии.
А ако пък има до нея и
една топла питка…
Опитайте и ще
разберете :)!
3 май 2012 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар