XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ноември 2024

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

четвъртък, 7 ноември 2024 г.

ПЪЛНЕНИ ПУЕШКИ РУЛАДИНИ

Вкусно, свежо и изискано ястие за гости. Освен това пуешкото месо е предпочитано от хората, които искат да се хранят по- здравословно.
ПРОДУКТИ за 2 порции: 500 г пуешко месо без кост Плънка: 50 г кашкавал 100 г бекон 1 кисела краставичка 50 г краве масло сол За соса: 100 мл готварска сметана 1 с. л. брашно 100 мл бяло вино сока на 1/ 3 лимон 1 ч. л. горчица 2 с. л. сос уорчестър или соев сос щипка млян черен пипер щипка млян бял пипер 1 каф. л. гранулиран чесън 1 щипка риган За намазване на тавата: 2 с. л. олио За поръсване на руладините: 50 г кашкавал
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Начукваме месото леко с дървено чукче за пържоли. Посоляваме го и върху него нареждаме нарязаните на ивици бекон, кашкавал и краставичка.
Навиваме ги на рулца, прикрепваме ги внимателно с помощта на клечки за зъби и ги поставяме в намазана с олио тава. Върху тях слагаме парченца от половината количество масло. Отстрани наливаме виното.
Печем ги в загрята фурна на 220 градуса за около 1 час или до получаване на приятна коричка. Вземаме малка тенджера, стопяваме останалата част от маслото и в него запържваме брашното. Сосът, който се е получил при печенето на месото, изсипваме към запърженото брашно. Бъркаме непрекъснато. Добавяме соса, горчицата и всички посочени подправки. Накрая изсипваме и сметаната. Оставяме соса да заври и го отстраняваме от котлона. Поставяме руладините отново в тавата, поръсваме ги с настъргания кашкавал, наливаме около тях соса и запичаме във фурната до стопяване на кашкавала.
Поднасяме ястието топло и задължително с чаша любимо вино.

сряда, 6 ноември 2024 г.

МЮТЕББЕЛ

Млечна ливанска салата, намерила приемственост и в турската кухня. Амброзия за любителите на патладжана!
ПРОДУКТИ: 2 печени патладжана 250 г цедено мляко 2 с. л. меко сирене Лабне 2 с. л. зехтин 1 с. л. сусамов тахан 3- 4 скилидки чесън 1 ч. л. сок от лимон 1 шепа орехови ядки щипка пул бибер / червен пипер на люспи/ сол- на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Разбиваме добре млякото, сиренето, тахана, зехтина, пресования чесън, лимоновия сок и сол на вкус. В млечната смес слагаме обеления и нарязан на дребно патладжан. Добавяме счуканите на едро орехи и пул бибера.
Смесваме всичко и го разбъркваме добре. Прехвърляме салатата в салатна или ордьовърна чиния. Декорираме с разполовени орехови ядки, малко зехтин и лют пипер. Поднасяме с препечени филийки.