XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: КИСЕЛИ СУРОВИ ЛЮТИ ЧУШЛЕТА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

четвъртък, 28 юли 2011 г.

КИСЕЛИ СУРОВИ ЛЮТИ ЧУШЛЕТА

Това е най- добрият и изпитан вариант за тяхното консервиране.
По начинът, който ще ви обясня сега, чушленцата остават  много хрупкави и стоят свежи чак до  идващата пролет. 
В годините пробвах и с подправката на д- р Йоткер, но НЕ. 
Категорично отказвам повече ги да правя по този начин.
Чушленцата са от моята градина :)!
   Измивам ги и им подрязвам малко дръжките, слагам ги в буркани, пълня 1 / 3 от буркана с оцет, слагам 1 с. л. сол и 3 с. л. захар. Доливам с вода до резката. Не слагам консерванти и не варя. Страхотно вкусни и бистри стават :)

15 коментара:

  1. Да така най добре без поправки, но ас слагам листа от вишна, ябълка .

    ОтговорИзтриване
  2. Слагала съм и аз листа от вишна и ми харесва с тях.

    ОтговорИзтриване
  3. Az za purvi put shte pravq no ne znam kolko da gi darja za da sa gotovi za qdene

    ОтговорИзтриване
  4. Хапвайте пресни от градината или пазара, докато има, и после започвайте тези. След 1 месец са готови за консумация. Прекрасни са- свежи, хрупкави...

    ОтговорИзтриване
  5. А аспирин не слагате ли, по 2бр.на буркан.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прекалявате с тоя аспирин,разберете вреден е ,не е нужен, жената е писала ясно и точно рецептата.

      Изтриване
  6. баща ми ги правеше същите, само че ги надупчваше с вилица, за да навлезе от маринатата в тях. Като малък много обичах яйца на очи с малко от маринатата. НЕ ИЗХВЪРЛЯЙТЕ маринатата, свършат ли чошлетата прецедете и налейте в бутилка, слагайте вместо оцет от нея в салата от пресни краставици, няма я тръпчивата миризма от оцета, пък и има леко лютив вкус.

    ОтговорИзтриване
  7. Баща ми преди да ги постави в бурканите ги надупчваше с вилица, така маринатата навлиза и в тях. НЕ ИЗХВЪРЛЯЙТЕ марината след като свършат чушлетата, прецедете я и я пресипете в бутилка. Пролетта в салата от пресна краставица вместо оцет слагайте от нея, няма я натрапчивата миризма на оцет, а пък и придава леко пикантен вкус на салатата.

    ОтговорИзтриване
  8. Аз правя по същия начин туршия.

    ОтговорИзтриване
  9. а копър или магданоз не слагате ли? Трябва ли да стоят на слъмце или не?

    ОтговорИзтриване
  10. Не, не слагам нито копър, нито магданоз. Понякога ползвам целина, харесва ми уханието и в туршиите. Не стоят на слънце. Правя ги и веднага ги прибирам в мазето. Успех в приготвянето! Няма да сгрешите, ако решите да ги опитате.

    ОтговорИзтриване
  11. Наистина стават много вкусни и хрупкави! Да ви е вкусно!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря, благодаря! И на вас да ви е сладко, лютичко и пивко! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Оцета след като сложите чушетата ли го слагате, или на празен буркан? И като милилитри долу-горе колко е?

    ОтговорИзтриване
  14. Не мога да кажа колко е количеството му. Слагам го след като наредя чушлетата. :)

    ОтговорИзтриване