Страници

сряда, 30 декември 2015 г.

МАСЛЕНИ СЛАДКИ

Приготвих ги за Коледа по рецепта  на Ваня Джорджевич, на която благодарих лично за идеята.
Правят се много бързо, стават рохки и със сигурност ще се харесат на онези от вас, които обичат аромата на краве масло.
Давам линк направо към нейния блог, защото нищо не съм променяла по рецептата.
Единствено ще прикача моите снимки.





20. 12. 2015 г

понеделник, 28 декември 2015 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА- ІІ ВИД

Тя е по рецепта на шоколадовата торта- І вид, но 
направих  леки промени  и по този начин тя стана много по- сочна.
Няма да съм аз, ако не го направя с която и да било рецепта J.
ПРОМЕНИ:
Не ползвах желатин, леко сиропирах блатовете и в крема добавих малко лимонов сок.


ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА:
180 г брашно
275  г захар
60 г  какао (ползвам на д- р Йоткер, защото е много по- тъмно и наситено)
8 г сода
10 г бакпулвер
щипка сол
2 яйца със стайна температура
140 мл гъст айран / мляко и вода 50 на 50/
75 мл олио
140 мл прясно и горещо по- гъсто кафе /видът му нека да е по вкуса ви/
СИРОП :
1 каф. ч. леко карамелизирана захар
1 непълна ч. ч. вода

ПРОДУКТИ ЗА КРЕМА:
300 мл + 100 мл течна подсладена сметана
150 г шоколад (100 г черен и  50 г млечен)
1 каф. ч. захар
няколко капки лимонов сок

ПРОДУКТИ ЗА ШОКОЛАДОВАТА ЗАЛИВКА:
150 г шоколад (100 г черен и  50 г млечен)
100 мл течна подсладена сметана
1 с.л. олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА БЛАТА:
Загрявам фурната на 180 градуса .
С миксер разбивам яйцата със солта и захарта. 
Добавям олиото, айряна и кафето.
Следват какаото и брашното, в което предварително съм смесила набухвателите.
  Готовата смес изливам в предварително покрита с намазнена пекарска хартия разкопчаваща  форма за торта.
Времето за печене е според големината на формата. Моята е с диаметър 22 см.
Изпече се за около 40 минути. 
Готовността му пробвам с дървено шишче – то трябва  да излиза сухо.
Готовият блат се оставя  да се охлади напълно (няколко часа), след това се разрязва с остър и дълъг нож или с конец на три части .

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА:
100 мл сметана се загрява почти до завиране и в нея се добавя начупеният шоколад. 
Оставя се така около 1 минута и с дървена лъжица се разбърква до хомогенна смес. 
Отделно се разбиват с миксер до готовност 300 мл сметана със захарта и лимоновия сок.
Към нея се добавя поизстиналата шоколадова смес при непрекъснато бъркане.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА ГАНАША  И СГЛОБКА:
Нареждането на тортата е както следва:
-         блат / леко сиропиран с охладения сироп/
-         крем
-         блат / леко сиропиран/
-         крем
-         блат/ леко сиропиран/
- крем / измазва се цялата торта/
Приготвената дотук торта се оставя в хладилника да стегне поне 2 часа.
Приготвяне на глазурата: 
На водна баня се загряват останалите 100 мл сметана  почти до завиране, отстранява се от котлона и в нея се начупва шоколадът. Добавя се олиото.
Бърка се до разтопяване.
 С по- голямата част от сместа се залива тортата. 
Останалото се прибира в хладилника, за да стегне за около 15 минути и с него след това да правите украса.
Аз го разбърквам добре, изсипвам го в найлоново пликче, отрязвам връхчето  и " пиша" върху глазурата на тортата.

Можете да декорирате с каквото пожелаете.
Хубаво е тортата да устои добре и да се разреже и сервира на следващия ден. 
Така направих аз.
    Да ви е благо!

25. 12. 2015 г

четвъртък, 17 декември 2015 г.

ПАНИРАН КАРФИОЛ

Нищо, че е паниран, той си остава лекичък за стомаха. Става и за мезенце, става и за основно ястие. Лично на мен този вид приготвяне ми наподобява вкуса на панираните гъби Сърнели.
ПРОДУКТИ:
карфиол

ПАНИРОВКА:
на 1 яйце- 1 с. л. брашно
сол
малко бира/ може и без нея/

олио- за пържене

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Карфиолът се почиства и се накъсва на розички.
Сварява се за не повече от 2 минути в солена вода.
Изцежда се и се подсушава от водата.
Топи се в панировка, направена от разбитите яйца с малко сол, брашното и бирата/ ако решите да сложите от нея/. 
Потопените розички се изпържват на умерен огън до леко порозовяване.
Сервират се топли, но не горещи.

събота, 12 декември 2015 г.

ПИЦА С ПИЛЕШКО И СИРЕНА

ПИЦА С ПИЛЕШКО И СИРЕНА, приготвена съвместно с моето момиче. 
От мен тестото, а от нея- гарнировката: пилешки късчета на тиган, синьо сирене, топено- пушено сирене и кашкавал.
СТРАШНА ВКУСОТИЯ!
/ от архивите/

четвъртък, 3 декември 2015 г.

КАДАИФ С КРЕМ

/ от архивите/
Нищо особено не е кадаифът, но аз го обичам.
Да, ама този път го подобрих с кремче.

ПРОДУКТИ:
1 пакет кадаиф/ от Кауфланд/- 400 или 500 г беше
1 кг захар и 1 литър вода / според указанията на пакета/
2 ванилии
начукани орехи
1 пакет крем без варене „ Ванилия”  на д- р Йоткер
стафиди

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Прави се врящ сироп от захарта, водата и ванилиите и с него се залива кадаифът, който е нареден на разстояние в тава.

Тавата се завива плътно със стреч фолио и се оставя така няколко часа до пълното усвояване на сиропа.
Кадаифът се охлажда хубаво и се поръсва с орехите.
Намазва се с разбития крем, декорира се със стафидите и се сервира на порции.

Уточнение:
Яла съм и много по- хубав кадаиф.

Този, който предлагат в Кауфланд, не е добре изпечен отвътре и на места става глетав, а не на конци.

ЗЕЛЕНЧУКОВО ПЕЧИВО


То съдържа повече зеленчуци, а малко брашно, и затова няма как да бухне и да се надигне.
Става сбито и леко глетаво, но пък за закуска е чудесно.
ПРОДУКТИ:
4 яйца
100 г почистен спанак
1 малка глава кромид лук
2 скилидки чесън
1 морков
1 картоф
1 с. л. босилково песто или малко сух босилек/ ако обичате/
риган
млян черен пипер
1 ч. ч. брашно/ аз ползвах типово/
1 бакпулвер
хималайска сол- на вкус

По желание:
шепа нарязани чушки
шепа сладка царевица
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Яйцата се разбиват с миксер и към тях се добавят настърганите зеленчуци, пестото и останалите подправки плюс солта.
Слага се и нарязаният на ситно спанак.
В добавка аз сложих по шепа чушки и царевица.
Брашното се пресява и се смесва с бакпулвера.
Добавя се лъжица по лъжица при непрекъснато бъркане.
Сместа се изсипва в по- малка тавичка , постлана с пекарска хартия.

Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна в продължение на около 30 минути.

сряда, 2 декември 2015 г.

ФАЛШИВА " ШКЕМБЕ ЧОРБА" ОТ ГЪБИ КЛАДНИЦА

Не вярвах чак толкова, че една гъбена чорба ще има такъв вкус, но плътността на гъбите и подправянето с оцет и чесън оправиха работата.
Даже по- добра, защото го нямаше онова леко неприятно ухание на шкембе.
ПРОДУКТИ:
500 г гъби Кладница
3 литра вода
сол

Застройка:
1 жълтък
3 с. л. кисело мляко
2 с. л. брашно

Запръжка:
2 с. л. олио и 2. с. л. масло
малко червен пипер

Овкусител:
млян черен пипер

Добавки:
оцет
чесън
лют червен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Гъбите се нарязват на парчета и се сваряват в посолената на вкус вода до готовност.
През това време тя  намалява обема си.
Полученото се застройва с разбитите жълтък, мляко и брашно.
Прави се запръжка от мазнината и червения пипер и се изсипва в чорбата.
Овкусява се с черен пипер.
Сервира се с добавка на оцет, в който предварително е счукан чесън.

Прекрасна е чорбичката и с едросмлян лют червен пипер.

вторник, 1 декември 2015 г.

ПИЛЕ С КИСЕЛО МЛЯКО И ЧЕСЪН

Така приготвеното пилешко е с уникален вкус. Освен, че е толкова апетитно, около него остава един прекрасен сосец, в който можете да си топнете с питка или препечена филийка. А килограмите ги оставям настрани. Това е друга тема…
Сигурно няма да повярвате, че в случая не са ви  нужни нито заквасена сметана, нито топено сирене, а в същото време крайният резултат е много интересен.
Рецептата е евтина и много лесна.
ПРОДУКТИ:
1 пиле или бутчета, крилца или…. каквото и да е там … нещо пилешко

За соса:
1 кофичка кисело мляко/ с масленост 3, 6 %/
3- 4 скилидки пасиран чесън
1 каф. л. червен пипер
малко млян черен пипер
щипка сух риган или мащерка
сол - на вкус
олио- в момента ще прецените колко е  мазно месото и дали е нужно да го отежнявате

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Приготвяте соса като разбърквате заедно всички посочени продукти .
В него потапяте всяко едно парче месо .
Редите в тава, която завивате плътно с пекарско фолио..
Печете на максимални градуси в продължение на 1 час, а след това откривате месцето и го доизпичате за коричка на малко  по- ниска температура, но на няколко пъти отваряте фурната и го поливате с получения сос.

Сервирате с чаша вино, иначе е грехота.