Тя е по рецепта на шоколадовата торта- І вид, но
направих леки промени и по този начин тя стана много по- сочна.
Няма да съм аз, ако
не го направя с която и да било рецепта J.
ПРОМЕНИ:
Не ползвах желатин, леко сиропирах блатовете и в крема добавих малко лимонов сок.
ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА:
180 г брашно
275 г захар
60 г какао (ползвам на д- р Йоткер, защото е много по- тъмно и наситено)
8 г сода
10 г бакпулвер
щипка сол
2 яйца със стайна температура
140 мл гъст айран / мляко и вода 50 на 50/
75 мл олио
140 мл прясно и горещо по- гъсто кафе /видът му нека да е по вкуса ви/
275 г захар
60 г какао (ползвам на д- р Йоткер, защото е много по- тъмно и наситено)
8 г сода
10 г бакпулвер
щипка сол
2 яйца със стайна температура
140 мл гъст айран / мляко и вода 50 на 50/
75 мл олио
140 мл прясно и горещо по- гъсто кафе /видът му нека да е по вкуса ви/
СИРОП :
1 каф. ч. леко карамелизирана захар
1 непълна ч. ч. вода
ПРОДУКТИ ЗА КРЕМА:
300 мл + 100 мл течна
подсладена сметана
150 г шоколад (100 г черен и 50 г млечен)
1 каф. ч. захар
150 г шоколад (100 г черен и 50 г млечен)
1 каф. ч. захар
няколко капки лимонов сок
ПРОДУКТИ ЗА ШОКОЛАДОВАТА ЗАЛИВКА:
150 г шоколад (100 г
черен и 50 г млечен)
100 мл течна подсладена сметана
1 с.л. олио
100 мл течна подсладена сметана
1 с.л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА БЛАТА:
Загрявам фурната на
180 градуса .
С миксер разбивам
яйцата със солта и захарта.
Добавям олиото, айряна и кафето.
Следват какаото и
брашното, в което предварително съм смесила набухвателите.
Готовата смес изливам в предварително покрита с намазнена пекарска хартия разкопчаваща форма за торта.
Времето за печене е според големината на формата. Моята е с диаметър 22 см.
Готовата смес изливам в предварително покрита с намазнена пекарска хартия разкопчаваща форма за торта.
Времето за печене е според големината на формата. Моята е с диаметър 22 см.
Изпече се за около 40
минути.
Готовността му пробвам с дървено шишче – то трябва да излиза сухо.
Готовият блат се оставя да се охлади напълно (няколко часа), след това се разрязва с остър и дълъг нож или с конец на три части .
Готовият блат се оставя да се охлади напълно (няколко часа), след това се разрязва с остър и дълъг нож или с конец на три части .
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА:
100 мл сметана се загрява почти до завиране и в нея се добавя начупеният шоколад.
Оставя се
така около 1 минута и с дървена лъжица се разбърква до хомогенна смес.
Отделно се разбиват с
миксер до готовност 300 мл сметана със захарта и лимоновия сок.
Към нея се добавя поизстиналата шоколадова смес при непрекъснато бъркане.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА ГАНАША
И СГЛОБКА:
Нареждането на тортата е както следва:
-
блат / леко сиропиран с охладения сироп/
-
крем
-
блат / леко сиропиран/
-
крем
-
блат/ леко сиропиран/
- крем / измазва се цялата торта/
Приготвената дотук
торта се оставя в хладилника да стегне поне 2 часа.
Приготвяне на глазурата:
На водна баня се загряват останалите 100 мл сметана почти до завиране, отстранява се от котлона и в нея се начупва шоколадът. Добавя се олиото.
Бърка се до разтопяване.
С по- голямата част от сместа се залива тортата.
Останалото се прибира в хладилника, за да стегне за около 15 минути и с него след това да правите украса.
Аз го разбърквам добре, изсипвам го в найлоново пликче, отрязвам връхчето и " пиша" върху глазурата на тортата.
Можете
да декорирате с каквото пожелаете.
Хубаво е тортата да устои
добре и да се разреже и сервира на следващия ден.
Няма коментари:
Публикуване на коментар