Видя ли рецепта и името Елза Стоянова съм сигурна, че нещата ще се получат.
Този апетитен бюрек е по нейна идея.
Вчера го правих за първи път и определено се хареса.
Даже го носих на гости.
Благодаря ти , Елзи, за сполучливата рецепта.
Направих малки промени, но като цяло е такъв, какъвто ти го описваш.
ПРОДУКТИ:
500 г кори за баница
500 г кайма смес
3 малки глави кромид лук
около 200 г пушено месце
3- 4 с. л. олио
подправки: сол, червен и черен пипер, чубрица, риган, джоджен
4 яйца
250 мл бира
още малко олио - за намазване на тавата и за поръсване върху суровия бюрек
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В олиото запържвам нарязания лук, а след него и каймата.
Пържа до омекване и изпаряване на водата.
Овкусявам с подправките.
Слагам нарязаното пушено месо, разбърквам и отстранявам от котлона.
Оставям сместа да се охлади.
През това време в купа разбивам яйцата с малко сол и в тях изсипвам бирата.
Разбърквам добре.
Вземам правоъгълна тава с размер като размера на корите. Намазвам я с мазнина.
Първата кора поливам с част от яйчената смес, разнасям я добре с четчица и отгоре ръся от солената плънка.
Процедирам по същия начин до изчерпване на материала.
Най- отгоре, върху последната кора, поливам с останалата яйчена смес и поръсвам с олио.
Пека бюрека в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на около 40- 45 минути.
Изваждам го, оставям го леко да се отпусне, нарязвам го и го сервирам.
2 март 2015 г