Не всеки живее в големия град и не всеки разполага с голяма сума за скъпи и богати Коледни трапези и затова аз, съпругът в действие, реших да Ви предложа един ПИКАНТЕН БОБ ПО СЕЛСКИ , направен точно, когато е заклано прасенцето.
Ето и рецептата, която изпълних точно след като тъста и тъщата ни подариха един бут от Прасчо J.
КАКВИ ПРОДУКТИ ИЗПОЛЗВАХ?
300 гр зрял боб
кокалите от предния бут на 70 килограмово прасенце
3 литра вода за начало, като след това доляхме още 1 литър
1 глава кромид лук
3 сухи чушки „ Рибки”
1 морков
сол на вкус
по 1 ч. л. червен пипер и чубрица
две- три щипки черен пипер и сух джоджен
1 люто чушле от туршия
5 скилидки чесън
Мазнина- НЯМА!
ГОЗБАТА ПРИГОТВИХ ТАКА:
В дълбока тенджера сложих изчистения и измит фасул и кокалите. Налях 3 литра вода и оставих съдържанието да ври докато месото се отдели от костите, като малко преди да стане готово сложих малко сол.
Извадих месото и го оставих да изстине.
Върнах боба отново да ври като му сложих нарязаните лук, чушки, моркови и лютото чушле.
Сложих и посочените подправки/ без чесъна/ , долях още 1 литър вода и варих всичко това до омекване на лука и морковите.
Изчистих месото от костите и го сложих в тенджерата заедно с изчистените и нарязани на ситно скилидки чесън 5 минути преди да отстраня боба от котлона.
Оставих вече готовият боб малко да поизстине и сервирах с люто чушле и червено вино J.
Получи се невероятно вкусен бобец, който в магазините не можете да намерите J.
НАЗДРАВЕ! :)