Страници

неделя, 20 ноември 2011 г.

ПОГАЧА " МАЙОНЕЗЕНИ КЪДРИЦИ С КРАВЕ МАСЛО И ШАРЕНА СОЛ"

                                                    ПОГАЧА
„ МАЙОНЕЗЕНИ КЪДРИЦИ С КРАВЕ МАСЛО И ШАРЕНА СОЛ”

/РЕЦЕПТАТА, С КОЯТО УЧАСТВАХ В КОНКУРСА НА МАЙОНЕЗА" КРАСИ" И С КОЯТО ОТИДОХ НА ФИНАЛА! :)/

        Моята слабост е месенето на пити. Експериментирам замесването им с какви ли не продукти, но в един момент се замислих дали пък няма да стане вкусно тесто и с МАЙОНЕЗА?!?
А защо пък не, щом като правим сладкиш с майонеза?
  И... реших да опитам, но понеже не мога да разчитам на добър вкус или качество на друг производител на майонеза, освен на " Краси", убедена бях, че ще опитам с нея и че после няма да съжаля :).
ПРОДУКТИ:

ЗА ТЕСТОТО:
1 кг брашно " Перса"
25 гр жива мая
1 с. л. сол
1 с. л. захар
2 с. л. кисело мляко
1 майонеза  " Краси" / кутийката от 200 гр/
вода за получаване на средно меко тесто

ЗА НАМАЗВАНЕ И ОФОРМЯНЕ:
шепа олио
1 белтък
1/ 2 пак. краве масло
шарена сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Замесих тесто от посочените продукти.
Оставих го да втаса около 1 час на стайна температура и след това го разделих на три по- големи топки и на една малка.
Разточих едната голяма топка на кора с дебелина около 3 мм, която намазах с разтопено краве масло и поръсих с шарена сол.
Разрязах намазаната вече кора на 12 части и всяка една от тях навих като кифличка.
По същия начин обработих и втората голяма топка, но я нарязах на 9 парчета, за да се получат и по- големи кифлички.
 / Забележка: Останаха няколко от малките кифлички, които не сложих в тавата, а ги изпекох отделно :)/.
Третата топка разделих на 10 парчета, които оформих като фитили, а тези фитили завъртях като чалмички.
Малката топка разточих на кора, намазах я и нея с масло, поръсих с шарена сол и навих на тънко руло.
Рулото нарязах на 8 " пънчета".
Намазах погачата с разбит белтък и я оставих да си втаса в тавата, докато увеличи обема си два пъти.
Изпекох я в предварително загрята на 200 градуса фурна, като в първите 15 минути не промених температурата, но след това я намалявах на 180 градуса, а понякога и на 150.
В резултат на всичко това се получи една много вкусна и КРЕХКА пита, която с удоволствие похапнахме :).
ОТ СЪРЦЕ БЛАГОДАРЯ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ТАЗИ МАЙОНЕЗА, КОЯТО ЕЖЕДНЕВНО ПРИСЪСТВА НА НАШАТА ТРАПЕЗА И КОЯТО ВЕЧЕ ГОДИНИ НАРЕД Е С ЕДИН И СЪЩИ ПРЕВЪЗХОДЕН ВКУС!


ДА ВИ Е СЛАДКО! :)

12 септември 2011 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар