Страници

събота, 4 октомври 2025 г.

ПИЛЕ СЪС ЗЕЛЕ

Едва ли има някой, който да не знае как се приготвя тази класическа манджа, но аз държа да я публикувам, за да съм сигурна, че ако случайно някой потърси рецептата, ще я намери. Ястието е леко, сочно и може да се зачисли към разделното хранене. Аз не само го обичам това зеле, ами даже го обожавам. Ям го направо с лъжицата и не мога да спра… Задължително в него слагам кромид лук и чесън, за да стане още по- вкусно.
ПРОДУКТИ: 1 500 г пилешко месо 1, 5 г прясно зеле 1 глава кромид лук 1 глава чесън 1 голям домат 2 чушки- червена и зелена 2 моркова 1 каф. ч. олио 1 кубче пилешки бульон 500 мл вода 2 дафинови листа 1 ч. л. сладък червен пипер 1/ 2 ч. л. млян черен пипер 1/ 2 ч. л. балканска чубрица 1 клонка девесил 1 каф. ч. олио 1 кубче пилешки бульон 500 мл вода сол- на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Нарязваме на дребно лука, чушките, морковите и домата. Вземаме тенджера под налягане и изсипваме олиото. Слагаме порциите пилешко месо и ги запържваме за кратко. Малко след това изсипваме и зеленчуците. Запържваме и тях. Слагаме нарязаното зеле, което предварително сме посолили и стрили / смачкали/с ръце. Разтваряме бульона във водата и го изсипваме. Слагаме червения пипер и дафиновите листа. Разбъркваме всичко много добре, затваряме тенджерата и я слагаме на котлона.
След зашумяване на вентила варим зелето на умерен огън в продължение на 40 минути. След отварянето на капака овкусяваме с черния пипер, чубрицата и девесила. Разбъркваме добре и вече можем да сервираме нашето готово ястие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар