Страници

четвъртък, 11 септември 2025 г.

ТАС КЕБАП

Ястие от Близкия Изток, което успешно се готви и у нас. Има и твърдения, че е типично българско, но не знам. За мен е важно, че е вкусно и може да се приготвя с телешко, свинско или агнешко месо. Тас кебапът е подобен на винения, но се различава по това, че в него няма вино.
ПРОДУКТИ: За кебапа: 500 г месо/ в случая свинско/ 3- 4 средно големи глави кромид лук 300 г белени домати или от консерва 5 скилидки чесън 2 дафинови листа 1 ч. л. захар 1 ч. л. сладък червен пипер 1 каф. л. смлян черен пипер 3 с. л. брашно сол- на вкус магданоз 6 с. л. олио 800 мл вода За ориза: 1 каф. ч. ориз 3 с. л. краве масло 3 каф. ч. вода сол- на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Нарязваме месото на хапки и го запържваме в сгорещеното олио. Изваждаме го и в същата мазнина слагаме нарязаните на дребно лук и чесън.
Запържваме ги до прозрачност и слагаме червения пипер, брашното и пасираните домати. Овкусяваме с дафиновия лист, солта, захарта и черния пипер.
След като получим хомогенна смес връщаме месото, наливаме водата и оставяме ястието да къкри на слаб огън около 40 минути. След готовността на кебапа започваме приготвянето на ориза. Измиваме го 3 пъти в студена вода и го оставяме накиснат за около 10 минути. Изцеждаме го добре и го запържваме в стопеното масло. Посоляваме го и изсипваме водата. Оставяме го да ври на слаб огън около 15 минути. Отстраняваме го от огъня, покриваме тенджерата с домакинска хартия и върху нея слагаме капака, за да не пада изпарената вода, която се събира по него, в ориза.
Сервираме кебапа в дълбоки чинии като по средата слагаме купчинка от ориза, а отстрани заливаме с порция от ястието. Поръсваме го с наситнен магданоз и го поднасяме за консумация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар