С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Страници
▼
вторник, 28 октомври 2025 г.
АРОМАТНИ СКАРИДИ НА ТИГАН
Приготвят се за десетина минути и с тях можете да очаровате внезапно появили се гости.
Въпросът е да ги имате в наличност във фризера.
ПРОДУКТИ:
200 г изчистени или цели скариди,
2 с. л. масло или олио,
5 скилидки чесън,
1/ 2 каф. ч. бяло вино,
1 ч.л. соев сос,
шепа девесил или копър
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Слагаме гореизброените продукти в дълбок тиган с незалепващо покритие.
Оставяме всичко да ври заедно на бавен огън като го разбъркваме на няколко пъти.
Отстраняваме скаридите тогава, когато сосът, който се получава по време на готвенето, остане малко и видимо по- гъстичък.
Не трябва да ги пресушаваме, за да не станат като гума.
При сервиране ги поръсваме с нарязан свеж девесил или копър. И задължително лимон.
Нека подправката да е по ваше желание.
неделя, 26 октомври 2025 г.
ПИЛЕШКО С ЧЕСНОВИ ТИКВИЧКИ И ПАТЛАДЖАН
Все още има тиквички и патладжан в градините ни и успешно можем да ги съчетаем с пилешко месо.
С тази рецепта ще се порадваме на разделно хранене, характерно с комбинацията месо и зеленчук.
ПРОДУКТИ:
1 кг пилешко месо / без ограничения дали са бутчета, гърди и т. н. /
3 средно големи тиквички
3 средно големи патладжана
2 домата или 1 ч. ч. консервирани от буркан
1 глава чесън
6 с. л. олио
сол- на вкус
босилек- свеж или сушен
млян черен пипер
свеж магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Обелваме и нарязваме на средно големи кубчета патладжаните.
Слагаме ги във вода и сол и ги оставяме така в продължение на 30 минути, за да отделят горчивината си.
Изваждаме ги и ги измиваме със студена вода.
Нарязваме и тиквичките по същия начин.
Слагаме двата зеленчука в средно голяма тава.
Добавяме доматите, обелените скилидки чесън, олиото и подправките.
Посоляваме на вкус и разбъркваме всичко.
Разпределяме го добре в съда за печене.
Отгоре нареждаме порциите пилешко месо, които предварително сме посолили леко.
Поръсваме ги с млян черен пипер и слагаме тавата в загрята на 200 градуса фурна.
Печем ястието до извиране на течността, която се отделя от зеленчуците, а самото месо придобие приятен кафеникав загар.
Сервираме на порции, поръсени със свеж магданоз или просто аранжирано с него.
събота, 4 октомври 2025 г.
ПИЛЕ СЪС ЗЕЛЕ
Едва ли има някой, който да не знае как се приготвя тази класическа манджа, но аз държа да я публикувам, за да съм сигурна, че ако случайно някой потърси рецептата, ще я намери.
Ястието е леко, сочно и може да се зачисли към разделното хранене.
Аз не само го обичам това зеле, ами даже го обожавам.
Ям го направо с лъжицата и не мога да спра…
Задължително в него слагам кромид лук и чесън, за да стане още по- вкусно.
ПРОДУКТИ:
1 500 г пилешко месо
1, 5 г прясно зеле
1 глава кромид лук
1 глава чесън
1 голям домат
2 чушки- червена и зелена
2 моркова
1 каф. ч. олио
1 кубче пилешки бульон
500 мл вода
2 дафинови листа
1 ч. л. сладък червен пипер
1/ 2 ч. л. млян черен пипер
1/ 2 ч. л. балканска чубрица
1 клонка девесил
1 каф. ч. олио
1 кубче пилешки бульон
500 мл вода
сол- на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязваме на дребно лука, чушките, морковите и домата.
Вземаме тенджера под налягане и изсипваме олиото.
Слагаме порциите пилешко месо и ги запържваме за кратко.
Малко след това изсипваме и зеленчуците.
Запържваме и тях.
Слагаме нарязаното зеле, което предварително сме посолили и стрили / смачкали/с ръце.
Разтваряме бульона във водата и го изсипваме.
Слагаме червения пипер и дафиновите листа.
Разбъркваме всичко много добре, затваряме тенджерата и я слагаме на котлона.
След зашумяване на вентила варим зелето на умерен огън в продължение на 40 минути.
След отварянето на капака овкусяваме с черния пипер, чубрицата и девесила.
Разбъркваме добре и вече можем да сервираме нашето готово ястие.

















