С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Страници
▼
събота, 16 август 2025 г.
ПЕЧЕНИ ЧУШКИ С ЧЕСНОВ ДОМАТЕН СОС
Убедена съм, че няма човек, който да не е приготвял и да не е ял тези невероятно вкусни чеснови чушки, но все пак реших да ги публикувам и тях, за да ги има под ръка за младите хора- тези, които сега тръгват по пътя на кулинарията…
Правили са ги нашите баби и майки, правим тази вкусотия и ние и със сигурност ще оставим начина на приготвяне и на нашите деца и внуци.
Невероятно и любимо лятно ястие!
Семпла, „ селска” и безкрайно вкусна постна гозба, която ме връща в детството ми– там , на село, под асмата…
ПРОДУКТИ / зеленчуците са домашни от нашата градина/:
12 печени чушки / без значение е цветът им /
1 кг домати
6 скилидки чесън
6 с. л. олио
1 с. л. захар
сол- на вкус
свеж магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Обелваме чушките и ги разрязваме на няколко места вертикално- от опашката надолу.
Обелваме доматите, но може и така да ги оставим.
Нека това да бъде по ваша преценка.
Лично аз ги обичам необелени, но фактът, че люспите дразнят колита/ проблем със стомаха ми/ и ми причиняват болка, напоследък все ги отстранявам.
Нарязваме ги на парченца и ги запържваме в сгорещеното олио.
Овкусяваме ги със солта и захарта. А захарта я слагаме, за да „ убие” част от киселината на доматите.
Оставяме ги да се изваряват. През това време ги разбъркваме няколко пъти, за да не загорят.
След като доматеният сос достигне желаната гъстота, в него слагаме нарязания на ситно или пасиран чесън.
И тук вземаме следното решение- дали да сложим чушките в него, за да се позапържат малко, или да ги подредим в дълбока чиния и да ги залеем отгоре.
Накрая поръсваме гозбата с наситнен магданоз и я сервираме за консумация.
Разбира се, че тя се съчетава отлично с бучка домашно сиренце, че даже и с топъл хлебец.








Няма коментари:
Публикуване на коментар