Страници

събота, 16 август 2025 г.

ПЕЧЕНИ ЧУШКИ С ЧЕСНОВ ДОМАТЕН СОС

Убедена съм, че няма човек, който да не е приготвял и да не е ял тези невероятно вкусни чеснови чушки, но все пак реших да ги публикувам и тях, за да ги има под ръка за младите хора- тези, които сега тръгват по пътя на кулинарията… Правили са ги нашите баби и майки, правим тази вкусотия и ние и със сигурност ще оставим начина на приготвяне и на нашите деца и внуци. Невероятно и любимо лятно ястие! Семпла, „ селска” и безкрайно вкусна постна гозба, която ме връща в детството ми– там , на село, под асмата…
ПРОДУКТИ / зеленчуците са домашни от нашата градина/: 12 печени чушки / без значение е цветът им / 1 кг домати 6 скилидки чесън 6 с. л. олио 1 с. л. захар сол- на вкус свеж магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Обелваме чушките и ги разрязваме на няколко места вертикално- от опашката надолу.
Обелваме доматите, но може и така да ги оставим. Нека това да бъде по ваша преценка. Лично аз ги обичам необелени, но фактът, че люспите дразнят колита/ проблем със стомаха ми/ и ми причиняват болка, напоследък все ги отстранявам. Нарязваме ги на парченца и ги запържваме в сгорещеното олио. Овкусяваме ги със солта и захарта. А захарта я слагаме, за да „ убие” част от киселината на доматите. Оставяме ги да се изваряват. През това време ги разбъркваме няколко пъти, за да не загорят.
След като доматеният сос достигне желаната гъстота, в него слагаме нарязания на ситно или пасиран чесън. И тук вземаме следното решение- дали да сложим чушките в него, за да се позапържат малко, или да ги подредим в дълбока чиния и да ги залеем отгоре.
Накрая поръсваме гозбата с наситнен магданоз и я сервираме за консумация. Разбира се, че тя се съчетава отлично с бучка домашно сиренце, че даже и с топъл хлебец.

Няма коментари:

Публикуване на коментар