С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Страници
▼
петък, 15 август 2025 г.
КЪЛЦАНА ЛЮТИКА С ДОМАТИ, ПЕЧЕНИ ЧУШКИ И ВОДЕН ЛУК
Нея я правят в моето село Лепица, Плевенско.
Характерна е за Плевенския край, но аз имам поглед върху приготвянето и в селото, в което съм родена и живяла и затова ще конкретизирам информацията, която имам от баба и мама и от хората, които познавам.
ЛЮТИКА се нарича, защото съдържа чушки /обикновено люти/ или лук. Често се приготвя с не люти чушки, заради това, че и малките деца я обичат и ядат.
Там няма семейство, което да не я приготвя във всеки сезон- през лятото със свежи, набрани от двора, а през зимата- със стерилизирани в буркани или прибрани във фризера.
..........................................................................................................
Има много видове лютики:
1. С печени домати и печени чушки с кромид лук/ или чесъ/н
2. С печени чушки , пресни домати, воден лук/ или с чесън/
3. Лютика с боб
4. Картофена лютика
5. Сиренява лютика
6. Лютика с печени чушки, яйца и кисело мляко
7. Лютика със сухи чушки и лук и още много други…
Правя от всички, защото ни харесват, а освен това са леки и здравословни.
..........................................................................................................
А какво е да си омесил топъл домашен хлебец, а да нямаш от тази вкусотия в калена паница, в която да си топнеш залчетата благо и после да си оближеш пръстите?!!?
Ами.... хайде да си омесим, а докато вашите питки втасват, аз ще ви разкажа за НЕЯ- ЦАРИЦАТА НА МАСАТА НАЙ- ВЕЧЕ ПРЕЗ ЛЯТОТО!
Сега Ви предлагам друг от вариантите:
...............................................................................
ПРОДУКТИ:
1 глава воден лук
/ Винаги ползвам Реселешкия воден лук, който се отглежда в с. Реселец на 6 км от Червен бряг.
3- 4 средно големи домата/ ако пък имате и от розовите сортове…/
десетина печени чушки
малко олио
сол на вкус
магданоз
................................................................
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Лукът се нарязва на филийки, посолява се и се кълца с кълцалото в калената/ пръстена/ бабина паница.
Печените чушки се белят, нарязват се на парчета и се счукват добре с лука.
Доматите се режат и те на парчета , но се накълцват лекичко, за да пуснат малко сок. Трябва да се внимава, за да не станат на каша.
В лютиката може да се сложи и люто чушленце, но ако имате малки деца в дома си, не е за предпочитане.
Подблажете я умерено с малко мазнина, овкусете я с нарязан на ситно магданоз, посолете я при нужда, разбъркайте я и се насладете на истинския вкус на български ястия!




Няма коментари:
Публикуване на коментар