Страници

петък, 15 август 2025 г.

КЪЛЦАНА ЛЮТИКА С ДОМАТИ, ПЕЧЕНИ ЧУШКИ И ВОДЕН ЛУК

Нея я правят в моето село Лепица, Плевенско. Характерна е за Плевенския край, но аз имам поглед върху приготвянето и в селото, в което съм родена и живяла и затова ще конкретизирам информацията, която имам от баба и мама и от хората, които познавам. ЛЮТИКА се нарича, защото съдържа чушки /обикновено люти/ или лук. Често се приготвя с не люти чушки, заради това, че и малките деца я обичат и ядат. Там няма семейство, което да не я приготвя във всеки сезон- през лятото със свежи, набрани от двора, а през зимата- със стерилизирани в буркани или прибрани във фризера. .......................................................................................................... Има много видове лютики: 1. С печени домати и печени чушки с кромид лук/ или чесъ/н 2. С печени чушки , пресни домати, воден лук/ или с чесън/ 3. Лютика с боб 4. Картофена лютика 5. Сиренява лютика 6. Лютика с печени чушки, яйца и кисело мляко 7. Лютика със сухи чушки и лук и още много други… Правя от всички, защото ни харесват, а освен това са леки и здравословни. .......................................................................................................... А какво е да си омесил топъл домашен хлебец, а да нямаш от тази вкусотия в калена паница, в която да си топнеш залчетата благо и после да си оближеш пръстите?!!? Ами.... хайде да си омесим, а докато вашите питки втасват, аз ще ви разкажа за НЕЯ- ЦАРИЦАТА НА МАСАТА НАЙ- ВЕЧЕ ПРЕЗ ЛЯТОТО!  Сега Ви предлагам друг от вариантите: ............................................................................... ПРОДУКТИ: 1 глава воден лук / Винаги ползвам Реселешкия воден лук, който се отглежда в с. Реселец на 6 км от Червен бряг. 3- 4 средно големи домата/ ако пък имате и от розовите сортове…/ десетина печени чушки малко олио сол на вкус магданоз ................................................................ НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Лукът се нарязва на филийки, посолява се и се кълца с кълцалото в калената/ пръстена/ бабина паница.
Печените чушки се белят, нарязват се на парчета и се счукват добре с лука.
Доматите се режат и те на парчета , но се накълцват лекичко, за да пуснат малко сок. Трябва да се внимава, за да не станат на каша. В лютиката може да се сложи и люто чушленце, но ако имате малки деца в дома си, не е за предпочитане. Подблажете я умерено с малко мазнина, овкусете я с нарязан на ситно магданоз, посолете я при нужда, разбъркайте я и се насладете на истинския вкус на български ястия! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар