Готвя ги средно по веднъж в годината и затова ги нямам в наличност из албумите си и блога, но днес си рекох, че няма да е лошо да ги упомена, за да не си помислите, че не ми е ясна тяхната същност.
Сакън да не остана назад и аз заради тези кюфтаци...
Не съм им фенка, но сега пък за тях се сетих, че не съм ги готвила още за тази година.
ПРОДУКТИ:
ЗА
КЮФТЕТАТА:
500 г кайма
1 не много голяма глава кромид лук
1/ 2 каф. ч. ориз
1 яйце
малко сол
чубрица
черен пипер
допълнителни подправки- по желание / аз слагам по
мъничко джоджен или босилек/
брашно за овалване на кюфтетата и около
2 литра вода, в която ще се варят
ЗА СОСА:
5- 6 с. л. олио
1 глава кромид лук
1/ 2 чушка
1 малък морков
около 300 г домати- пресни или от буркан
малко червен пипер
още малко сол- при необходимост
1 ч. л. захар
2- 3 скилидки чесън/ по желание/
чубрица
млян черен пипер
1 дафинов лист/ ако го обичаш/
магданоз
1-2 с. л. брашно
НАЧИН НА
ПРИГОТВЯНЕ:
Каймата се омесва с нарязания на много ситно лук, сварения и
промит със студена вода ориз, яйцето и подправките. Оформят се кюфтета, които се овалват в брашно.
Пускат се в
кипяща и леко солена вода и се варят не повече от 30 минути.
Изваждат се и се оставят настрани.
През това време в мазнината се запържват нарязаните на
ситно лук и чушка, а заедно с тях и настърганият морков.
Съдът се отмества от котлона и се слага червеният
пипер плюс захарта.
Разбърква се и се добавят настърганите домати и
дафиновият лист.
Налива се от бульона, в който са варени кюфтетата, и
се досолява на вкус.
Сосът се вари на умерена температура.
Малко преди неговата готовност се слага наситненият
чесън, черният пипер и чубрицата.
Съвсем накрая
при непрекъснато бъркане се прибавя размитото в малко вода брашно, за да се
сгъсти сосът.
Слагат се кюфтетата и варенето продължава още 5
минути.
Готовото ястие се поръсва с нарязан магданоз.
15 май 2016 г