Страници

неделя, 15 май 2016 г.

КЮФТЕТА С ДОМАТЕН СОС

Готвя ги средно по веднъж в годината и затова ги нямам в наличност из албумите си и блога, но днес си рекох, че няма да е лошо да ги упомена, за да не си помислите, че не ми е ясна тяхната същност.
Сакън да не остана назад и аз заради тези кюфтаци...
Не съм им фенка, но сега пък за тях се сетих, че не съм ги готвила още за тази година.

ПРОДУКТИ:
ЗА КЮФТЕТАТА:
500 г кайма
1 не много голяма глава кромид лук
1/ 2 каф. ч. ориз
1 яйце
малко сол
 чубрица
 черен пипер
допълнителни подправки- по желание / аз слагам по мъничко джоджен или босилек/
брашно за овалване на кюфтетата  и  около 2 литра вода, в която ще се варят

ЗА  СОСА:
5- 6 с. л. олио
1 глава кромид лук
1/ 2 чушка
1 малък морков
около 300 г домати- пресни или от буркан
малко червен пипер
още малко сол- при необходимост
1 ч. л. захар
2- 3 скилидки чесън/ по желание/
чубрица
млян черен пипер
1 дафинов лист/ ако го обичаш/
магданоз
1-2 с. л. брашно
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Каймата се омесва  с нарязания на много ситно лук, сварения и промит със студена вода ориз, яйцето и подправките. Оформят се  кюфтета, които се овалват в брашно.
Пускат се  в кипяща и леко солена вода и се варят не повече от  30 минути.
Изваждат се и се оставят  настрани.

През това време в мазнината се запържват нарязаните на ситно лук и чушка, а заедно с тях и настърганият морков.
Съдът се отмества от котлона и се слага червеният пипер плюс захарта.
Разбърква се и се добавят настърганите домати и дафиновият лист.
Налива се от бульона, в който са варени кюфтетата, и се досолява на вкус.
Сосът  се вари  на умерена температура.

Малко преди неговата готовност се слага наситненият чесън, черният пипер и чубрицата.
 Съвсем накрая при непрекъснато бъркане се прибавя размитото в малко вода брашно, за да се сгъсти сосът.
Слагат се кюфтетата и варенето продължава още 5 минути.
Готовото ястие се поръсва  с нарязан  магданоз.
15 май 2016 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар