Знам, че всеки може да прави
мекици, но в тяхното приготвяне има една тънкост, ако искате те да не се
получат жилави, а меки и приятни за хапване.
Казвам го, защото години наред моите мекици бяха все жилави и някак
вътре не можеха да се изпържат добре. Установих, че в мекиченото тесто не
трябва да се слагат само брашно, мая , вода и сол, а да има някаква друга
добавка.
От много време насам вече слагам олио, мляко и захар в него и съм много
доволна от резултата. А и начинът на втасване и оформяне промених.
Ето така се правят мекичките у дома…
ПРОДУКТИ:
500 г брашно
20 г прясна мая за
хляб
250 мл хладка вода
2 с. л. кисело мляко
2 с. л. олио
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
по желание: 1 яйце
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените
продукти меся гладко тесто, което веднага оформям на топки/около 40г/.
Приплесквам ги леко,
за да добият формата на питки.
Редя ги на разстояние
една от друга върху набрашнен плот.
Оставям ги така да
втасат и след тяхното набухване ги разтеглям леко с ръце и ги пържа в сгорещено
олио на умерен огън.
Това е цялата
философия за направата на тази традиционна и класическа българска закуска от
миналото.
24 октомври 2015 г
Здравейте!Направих мекичките по вашата рецепта и цялото семейство беше страшно доволно.Въпроса ми е следния може ли да се удвои рецептата.С уважениe,Лили.
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви за отзива! Можете да удвоите всичко, но с изключение на маята.Тя ще бъде не повече от 40 г :
1 кг брашно, 500 мл вода, 40 г мая/ едно кубче/, 4 с. л. кисело мляко, 4 с. л. олио, 1 с. л. сол, 1 с. л. захар
Поздрави и да ви е сладко!
Яйцата са по желание, но с тях тестото става още по- хубаво. Сложете едно, макар и да удвоите дозата.
ОтговорИзтриване