Страници

събота, 24 октомври 2015 г.

МЕКИЦИ- традиционни и класически

   Знам, че всеки може да прави мекици, но в тяхното приготвяне има една тънкост, ако искате те да не се получат жилави, а меки и приятни за хапване.
Казвам го, защото години наред моите мекици бяха все жилави и някак вътре не можеха да се изпържат добре. Установих, че в мекиченото тесто не трябва да се слагат само брашно, мая , вода и сол, а да има някаква друга добавка.
От много време насам вече слагам олио, мляко и захар в него и съм много доволна от резултата. А и начинът на втасване и оформяне промених.
Ето така се правят мекичките у дома…
ПРОДУКТИ:
500 г брашно
20 г прясна мая за хляб
250 мл хладка вода
2 с. л. кисело мляко
2 с. л. олио
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
по желание: 1 яйце

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените продукти меся гладко тесто, което веднага оформям на топки/около 40г/.
Приплесквам ги леко, за да добият формата на питки.
Редя ги на разстояние една от друга върху набрашнен плот.
Оставям ги така да втасат и след тяхното набухване ги разтеглям леко с ръце и ги пържа в сгорещено олио на умерен огън.

Това е цялата философия за направата на тази традиционна и класическа българска закуска от миналото.
24 октомври 2015 г

3 коментара:

  1. Здравейте!Направих мекичките по вашата рецепта и цялото семейство беше страшно доволно.Въпроса ми е следния може ли да се удвои рецептата.С уважениe,Лили.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте!
    Благодаря Ви за отзива! Можете да удвоите всичко, но с изключение на маята.Тя ще бъде не повече от 40 г :
    1 кг брашно, 500 мл вода, 40 г мая/ едно кубче/, 4 с. л. кисело мляко, 4 с. л. олио, 1 с. л. сол, 1 с. л. захар
    Поздрави и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  3. Яйцата са по желание, но с тях тестото става още по- хубаво. Сложете едно, макар и да удвоите дозата.

    ОтговорИзтриване