Красив на вид и много
представителен, но сухичък.
Подходящ е за следобедното кафе и
е доста привлекателен.
За неговата направа изпълних
рецептата от блога Къкрещо гърненце.
ПРОДУКТИ:
За тестото:
125 г краве масло
3 яйца
1 ч. ч. захар
1 ванилия
2 с. л. какао на Д- р
Йоткер
1 и 1/ 3 ч. ч. брашно
1 бакпулвер
За крема:
250 г безсолна извара
4 пълни с. л. пудра
захар
1 яйце
1 ванилия
4 с. л. кокосови стърготини
1- 2 с. л. кисело мляко/ при необходимост, ако
изварата е много суха/
За глазура:
1 натурален шоколад „
Своге” + 2 с. л. олио
1/ 2 бял шоколад „ LZ” + 1 с. л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
С миксер се разбива мекото
масло със захарта до пухкавост.
Добавят се яйцата едно
по едно и отново се разбиват до пълното
им поемане.
Лъжица по лъжица се
изсипва брашното, което предварително е
смесено със сухите съставки. Получава се тесто, което е малко по- гъсто от
кексовото.
Крем: Разбива се яйцето с изварата и пудрата захар.
Към тях се добавят
ванилията, стърготините и при нужда млякото.
Взема се кексова
форма, намазва се с олио и се поръсва с
брашно.
Кафявата смес и
кремът се изсипват в нея и се редуват както следва:
кафява смес, крем, кафява смес, крем, кафява смес.
Заглаждат се леко с
обратното на лъжица.
Кексът се пече в
предварително загрята на 200 градуса фурна в продължение на около 40 минути. Готовността
му се проверява чрез боцкане с дървено шишче.
Изважда се и се
оставя да изстине.
Украсява се със
стопения на водна баня два вида шоколад.
Няма коментари:
Публикуване на коментар