Тя е по идея на моята дружка Елза Стоянова, на която винаги мога да се доверя за достоверност и качество на рецептите.
Направих две промени, изразяващи се в увеличаване бройката на яйцата и намаляване количеството на царевичното брашно. Внесох промяна и в начина на намазване на корите.
Получи се се страхотно вкусна, малко по- плътна баница и изключително хрупкава. Моят съпруг каза, че ТОВА Е ИСТИНСКАТА БАНИЦА.
Царевичното брашно може и да не го усетите, ако не знаете, че го има. То просто придава хрупкавината на печивото.
ПРОДУКТИ:
500 г кори
4 яйца
1 непълна ч. ч. олио
1 ч. ч. кисело мляко
1 каф. ч. царевично брашно
1 бакпулвер
400 г сирене
сусам- за поръсване на суровата баница
малко олио- за намазване на тавата и поръсване на суровата баница
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбиват се яйцата.
Добавят се олиото, млякото, брашното и бакпулверът.
Отделно в друга купа се натрошава сиренето.
Взема се една кора, която се маже с яйчената смес навсякъде, но леко и на съвсем тънък пласт.
Слага се върху нея втора кора и пак се намазва със сместа.
Върху нея се налага трета кора и се повтаря мазането.
Същото се прави и с четвъртата кора.
Идва ред и на ръсенето на част от сиренето.
Леко се подгъват навътре двата странични края.
Четирите кори се навиват на руло, което се слага в намазнена тава.
Така се процедира и с останалите кори- по 4 на брой за една навиване.
Така наредената сурова баница се реже на парчета, помазва се с олио и се поръсва със сусам.
Понякога я мажа с част от яйчената смес, а не с олио.
Въпрос на избор.
Изпича се в загрята на 200 г фурна около 40 минути или до затист загар.
14 септември 2013 г
Ето я и без сусам:
Вариант с добавка на ЗАПЪРЖЕН ПРАЗ, ЛАПАД И ЧУБРИЦА.
За Бабин ден.
Помазах самата баница преди печене обилно с мазнина.
21.01.2014
Ето я и без сусам:
Вариант с добавка на ЗАПЪРЖЕН ПРАЗ, ЛАПАД И ЧУБРИЦА.
За Бабин ден.
Помазах самата баница преди печене обилно с мазнина.
21.01.2014
Марги,баницата е разкошна, както всичко друго направено от теб.Благодаря за идеята мила !!!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря и аз! Заповядай отново за идеи! :)
ОтговорИзтриванеСтрахотна баница ,страхотна Марго!Благодаря от все сърце за рецептата!
ОтговорИзтриванеМного е хубава, да, и толкова жени я направиха вече, но в кулинарната група, в която я публикувах, вече има разярени, защото все тази баница се показвала :).
ОтговорИзтриванеПоздрави, Димитринка! :)
след дълго канене днес я направих и съжалих,че не съм я направилапо-рано.
ОтговорИзтриванеНаистина баницата става страхотна.
Благодаря,Марги!
Мнението е всеобщо, Нинче.
ОтговорИзтриванеЕдиничен е случаят, в който една дама се изказа, че 24 часа е киснала тавата и и не е могла да я измие от тази баница и че семейството и едва я е изяло, била пресолена и т. н. Вярно е, че всеки вкус е различен, но ми се ще, че има и криви хора :).
Ами има хартия за печене. Поставя в тавата хартия за печене и отгоре реди баницата. И може и да не мие тавата след това - толкова е чиста!
ИзтриванеИма и такива с две леви боднати тук таме!
ОтговорИзтриванеА знаеш ли, че се смея на глас сега- посред нощ? :) :) :)
ОтговорИзтриванеМай си права, ама за това не се бях сетила :).
Поздрави, мила Нинааа! :)
Благодаря ти за сърдечния смях, който предизвика у мен само с едно изречение :)!
Марги,благодаря за разкошната рецепта! От няколко месеца това е нашата баница!И не само на моето семейство ,а и на почти всички мои приятелки!
ОтговорИзтриванеМного неща съм правила от твоите рецепти и всички са невероятно вкусни и ефектни!
Бъди благословена за твоите златни ръце, а и сърце,че споделяш!
Тази баничка стана хит напоследък :). Даже някои се дразнят, че само тя се прави, нооо.... въпрос на вкус и предпочитания е все пак.
ОтговорИзтриванеБлагодаря и аз за милите думи. Поздрави! :)
Истината е, че баницата не залепва или поне при мен, но... :)
ОтговорИзтриванеСкъпа ,Марги по-вкусна баница не съм яла .Това е баницата на моето семейство вече,БЛАГОДАРЯ ВИ СЪРДЕЧНО.
ОтговорИзтриванеБЛАГОДАРЯ ВИ СЪРДЕЧНО
ОтговорИзтриванеМила Бистра, вярвам ти :). Тази баница стана любима на много семейства. Поздрави и да ви е сладко! :)
ОтговорИзтриванемного ми хареса рецептата,и мисля да я пробвам :)
ОтговорИзтриванеИзобщо няма да сгрешите. Десетки кулинари дадоха положителна оценка за баницата :).
ОтговорИзтриванеМожете ли да ми кажете колко праз и лапад използвахте? Баницата изглежда страхотно, и така ми се прияда като я видях:-)
ОтговорИзтриванеСлави, ползвах 1 стрък праз, а лападът бе " на око"- замразен от фризера. Някъде около една паничка, неразмръзнат. Запържих двата зеленчука. Всичко останало е както е описано.
ОтговорИзтриване\искам да споделя, че и аз направих баница по тази рецепта и мъжа ми каза вече така да я правя.Стана много вкусна.Но ще опитам с праз и лапад т.е по малкотърновски-зелник. Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделеното, Цветанка! И у дома вече се прави само такава баница. А по повод баниците със зелении- обожавам ги и много често правя такива.
ОтговорИзтриванеПоздрави! :)
Баницата е превъзходна! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделеното! Днес я направих отново- за празника :).
ОтговорИзтриванеБаницата е разкошна. Вече не приготвям друга в къщи. Благодаря за рецептата
ОтговорИзтриванеТака е, да. И аз правя само такава. Става същата и с бяло брашно :).
ОтговорИзтриванеЗдравей не мога да разбера дали е царевична брашно или нишесте става ли с нишесте?
ОтговорИзтриванеБаничката изглежда много апетитна!:)
Привет! Не е нишесте, брашно е. Става и с царевичен грис.
ОтговорИзтриванестрахотна
ОтговорИзтриванеДааааааааааааааааааа!!!
ОтговорИзтриванеМного хубава рецепта и баницата става много вкусна : )))
ОтговорИзтриванеМного, ама много :)!
ОтговорИзтриванебаницата е много хубава
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Краси. Много е сполучлива, просто е превъзходна. Поздрави сърдечни! :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванебихте ли ми казали къде е приложението на царевичното брашно,тъй като не го открих в рецептата като приложение.
Брашното, Силви, е в яйчената смес, с която помазваш всяка една кора. Упоменала съм го, явно си го пропуснала по време на четене. Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, откакто направих баницата за първи път , вече няма друга баница вкъщи , превъзходна е . И аз я правих един път с царевичен грис, тъй като нямах брашно и се получи, даже още по-хрупкаво ми се стори. Благодарности за споделената рецепта! И поздравления.
ОтговорИзтриванеУбедена съм, че се е получила. Опитайте и с бяло брашно, даже с пшеничен грис. Ще ви хареса :).
ОтговорИзтриванеВече няколко пъти правя от баницата и става невероятна :) Искам да попитам Маргарита Димитрова ще стане ли добре ако направя баницата с одрински кори, както знаем те са двойно по - дебели от Фамилия или Белла? Може би вместо 4 кори да слагам по 2 и пак да си намазвам със сместа между тях?
ОтговорИзтриванеВаня, не съм правила баницата с корите, за които питаш. Няма лошо да опиташ. Мисля, че пак ще е сполучлива. А защо не и повече, не знам :).Направи я и в този вариант и сподели, за да разбера какъв е резултатът.
ОтговорИзтриванеПоздрави и успех!
Мерси за хубавата рецепта, правих я с дебели кори, точени на сач-стана супер, с Тракийски-малко суха и прибавям масло с тях, сега я правя с Одрински кори-ще пиша резултата. мерси за рецептата-стана супер от първия път!!! :)
ОтговорИзтриванеПо колко кори редите една върху друга от дебелите
ИзтриванеНаправихме я с Одрински кори, стана най-сполучливата баница до момента. Мерси за рецептата!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, нямам търпение да изпробвам баницата, но първо искам да попитам колко милилитра са ви чаената и кафената чаша?
ОтговорИзтриванеСавче, сега ги мерих, но не догоре, а дотам, докъдето аз ги наливам.
ОтговорИзтриванеЧаената чаша- 220 мл
Каф. чаша- 120 мл
Това е. Желая успех в направата на баницата. :)
Разкошна баничка! Благодаря за рецептата и прекрасното й представяне!
ОтговорИзтриванеДа Ви е здраве и да си хапвате с удоволствие, Валя!
ОтговорИзтриванеТоку-що я направих и се връщам тук, за да благодаря! Ще си призная, че обърках малко дозите и явно съм попрекалила с царевичното брашно, защото плънката стана доста гъста и не можеше да се размазва, късаше ми листата, но в крайна сметка я "нахвърлях" подобно на сиренето и пак се получи добре.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Няма как да не стане, важното е, че ви е харесала на вкус.
ОтговорИзтриванеПоздрави! :)
По-вкусна баница не съм правила! Благодаря!
ОтговорИзтриванеДа, да, дааа. Така е.
ОтговорИзтриванеМного вкусна баница.Идеята с царевичното брашно е оригинална. Дегустаторите у дома усетиха, че има нещо необичайно. Изяде се почти моментално!
ОтговорИзтриванеОоооо, не се и съмнявам в това, че не е останала. Много са малко хората, на които не им допада, но то е обяснимо, защото не всеки обича царевично брашно.
ОтговорИзтриванеМного успешна става и с бяло брашно, Опитайте.
Поздрави!
Здравей Марги,
ОтговорИзтриванеИ на мен ми се получи много хубава баница. Много, много благодаря за тази чудесна рецепта. Утре ще ходим на поход в планинана и ще почерпя приятелите.
Благодаря
Ооооо, бравоооо!
ОтговорИзтриванеСъс здраве да си я похапнете и пак да я направиш.
Поздрави сърдечни! :)
Наистина баницата стана страхотна - невероятно вкусна, хрупкава, пухкава. Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванемного добра идея, веднага я пробвах - вкусотия!
ОтговорИзтриванеДа ти е сладко, Милена! :)
ОтговорИзтриванеТърся баница с царевично брашно,но без глутен,тоест без пшеничени кори.Знаете ли от къде мога да намеря рецепта за кори за баница от ориз,или царевица?Може и просо.Те са безглутенови брашна.Сина ми не трябва да яде глутен,а тооолкова обича баничка?
ОтговорИзтриванеМилена, не мога да Ви кажа, не съм запозната. Потърсете в Гугъл, все някъде ще намерите нещо. Успех Ви желая. Направете на детето баница, живо и здраво да Ви е то.
ОтговорИзтриванеЕто , намерих нещо в нета...http://celiakbg.blogspot.bg/2011/05/blog-post_17.html...
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви много!Непременно ще направя!
ИзтриванеНяма защо, Миленка. Просто ще знаеш за друг път, че в Гугъл все нещо можеш да откриеш. Търси упорито и нещата ще се случат. Желая Ви здраве и успехи!
ОтговорИзтриванеСтрахотна е аз я правя вече две години дори не си спомням рецептата от кого е запаметена ми е в главата,пробвал съм и без царевично брашно пак става пухкава и вкусна.Благодаря ти Маргарита може и от теб да е ,продуктите са същите !
ОтговорИзтриванеБаницата наистина е превъзходна и няма значение откъде сте я видели. Важното е, че ви харесва и я правите. Наистина няма човек, който да я е направил и опитал и тя да е останала нехаресана. Благодаря за поздрава! Продължавайте да приготвяте онова, което ви харесва. С поздрави: Марги
ОтговорИзтриванеТази баница дали ще стане с тези кори на фамилия пекани на сач по дебелички са от обикновените
ОтговорИзтриванеС по- дебели кори от показаните не съм правила такава баница. Не мога да отговоря. Поздрави и успех в направата.
ОтговорИзтриванеСтрахотна баница,отвън хрупкава,вътре мекичка,правих я преди 5 години,направих я и днес.....благодаря за рецептата....
ОтговорИзтриванеОооо, за нищооо! Тя е прекрасна. Продължавайте да я приготвяте със здраве :).
ОтговорИзтриванеНе ми е ясен зеления вариант."Не намазах първата кора с олио, а направо със сместа." Всяка кора ли се маже със смес ??? И така пак по 4 кори ли ???
ОтговорИзтриванеДа, да, точно така. Всяка кора се намазва със зелената смес и нататък е едно и също. Успех1 И да снподелите. :)
ОтговорИзтриванеМОЛЯ ВИ ПУБЛИКУВАЙТЕ СНИМКА НА ЦАРЕВИЧНОТО БРАШНО, ЗА ДА СЕ ОРИЕНТИРАМЕ, ЗАЩОТО В ЧУЖБИНА ИМА КАКВО ЛИ НЕ. НЯМАМ МНОГО ГОЛЯМ ОПИТ И ЩЕ ВИ ПОПИТАМ , КАТО ЛАИК : ВСЪЩНОСТ ТОВА ОТ КОЕТО СЕ ПРАВИ МАМАЛИГАТА ЛИ Е ЦАРЕВИЧНОТО БРАШНО ?
ОтговорИзтриванеМилена, нямам под ръка пакет царевично брашно, защото в повечето случаи ползвам домашно смляно. Да, царевично брашно е жълтото брашно, което се получава при смилането на царевични зърна. Но може да срещнете и бяло царевично, защото се отглежда и бяла царевица. И точно така- от това брашно се прави качамак/ мамалига/ и така нареченият в Северозападна България просеник. Въпросът е да баш брашно, а не царевичен грис. Най- хубавото от купените е на " Оберон", но едва ли ще го срещнете там, където сте. Ако случайно не намерите царевично, безпроблемно можете да го замените с бяло пшенично. И с него става и то не много различна на вкус баница. Но, повярвайте, самата баница е истински вкусна и хрупкава отвън. От години наред вече правя само нея, а знам над 10 вида баници.:) Успех! И поздрави!
ОтговорИзтриванеПрекрасна баница.Рецептата "откраднах" от вас и вече само нея правя. Дори сега внучка ми(на12г.) ме пита за рецептата на "онази хубава баница", която правя. Направо й изпратих тази страница. Има още толкоз много прекрасни баници...За мен, обаче,тази си остава върха, но я правя с Одрински кори(те са 8бр.). Благодаря ви. Сайтът е пълен с достъпни и вкусни рецепти, моля продължавайте все така...
ОтговорИзтриванеМного мили думи! Благодаря Ви от сърце! Не всички рецепти са мои, но и аз, както всеки човек, се уча във времето. Приготвяйте си със здраве всичко, което Ви хареса. Бъдете здрави и ДА ВИ Е СЛАДКО! :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Баща ми е на 91 години. Коментара за тази баница беше: Никога през живота си не съм ял по-вкусна баница! Еми аз какво да добавя . . .
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Да е жив и здрав баща Ви и да може да консумира всичко, което му харесва! Много се радвам, че заедно с Вас сме успели да го зарадваме. Правете му още вкусотийки. И моят тате много обичаше домашно приготвени храни и ги ядеше с голямо удоволствие, но вече го няма... Бъдете здрави и се радвайте на всичко! Поздрави сърдечни! :) Марги
ОтговорИзтриване