Страници

четвъртък, 12 септември 2013 г.

МАРИНОВАНИ ПЕЧЕНИ ЧУШКИ С МОРКОВИ - " СТОТЕ ЧУШКИ"

Рецептата знам от  мама и в тефтерите ни тя е записана като " Стоте чушки". 
Това е така, защото някога с нея определяхме количеството на чушките на бройка, а не на грамаж, но в годините аз установих, че една с друга чушка не можеш да сравниш на големина, а е много трудно да ги избирам да са еднакви и затова промених заглавието им. С това или с каквото и да е друго - те все са невероятно вкусни :).


Така приготвени тези чушчици се превръщат в чудесно мезенце за ракийката през студените зимни вечери. Изключително привлекателни  са и в съседство със  свинските мръвчици по същото това мразовито време. Стават и за основно хранене с малко сиренце и топла питка, препечена филийка…
Много са сочни и вкусни, в това със сигурност мога да ви уверя, а решението за начина на консумация е единствено и само ваша грижа :).

ПРОДУКТИ:
10 кг добре узрели месести, повтарям МЕСЕСТИ  червени чушки
няколко моркова / може и без тях/
чесън
целина
магданоз
70 г сол / досолява се само ПРИ НЕОБХОДИМОСТ/
150 г захар
1 и 1/ 2 ч. ч. олио
1 непълна ч. ч. оцет
сокът от чушките, който се отделя след тяхното печене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Чушките се почистват от семенната част и се изпичат добре. Завръзват се в найлонова торбичка и се оставят така до тяхното охлаждане толкова, че да могат да се белят. Вече готови те се нареждат в голям съд. Морковите се почистват , нарязват на кръгчета и се слагат при тях. Нарязаните чесън, целина и магданоз- също. Добавят се овкусителите и пиперковия сок и всичко това се разбърква добре.
 Оставят се да престоят така в продължение на 2 часа.
Разбъркват се 3- 4 пъти до пълното овкусяване на зеленчуците.
Чушките се редят плътно в буркани и се доливат с ароматния сос, който остава в съда.
Стерилизират се само 5 минути за затваряне на капачката.
........................
Могат да се приготвят и БЕЗ МОРКОВИ , това решете вие. 
Аз ги правя и двата варианта.

12 септември 2013 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар