Помня го откакто съм се родила, а аз съм на 43
години.
Правеше го и баба, прави го и мама, приготвям го и
аз и то редовно.
Много хора не знаят какво е лучник, а други го
бъркат, подведени от разни „ модерни подобрения” и твърдят, че в лучника се
слага ориз, месо…
Не,
истинският и традиционен лучник е характерен за северозападна България и се
прави от тестени кори и плънка между тях, като тя се приготвя САМО от кромид
или праз лук с добавка на малко чушки, а като подправки – червен пипер/ ако
чушките не са сухи/, магданоз и чубрица. Като добавка аз слагам съвсем малко
копър и джоджен.
Тестото е съвсем обикновено- брашно, мая, вода,
сол и захар. Някога нашите баби не са слагали заквасена сметана в него, нито
майонеза, да не говорим за топено сирене, с добавката на което чух, че някои го
месят :).
Всяка друга добавка, освен тези, излизат извън
рецептата за истинския лучник- както за тестото, така и за плънката.
.........................................................
Не го бях месила скоро, но вчера го спретнах за една дружка, която е от друг край на България, и реших да оформя и ви поднеса рецептата за него.
Продукти:
За тестото:
500 кг брашно
около 250 мл хладка вода
мая, колкото кибритена кутийка
1 чаена лъжица сол
1 супена
лъжица захар
За плънката:
около 10 средно големи глави кромид лук / или 2 по-
големи стръка праз лук/
2- 3 пресни или сухи чушки
червен пипер
чубрица
магданоз
сол
/ По желание можете да добавите и
други подправки - копър, джоджен, черен пипер, но напомням, че ЩЕ СЕ ОТКЛОНИТЕ
ОТ ОРИГИНАЛНАТА НЯКОГАШНА РЕЦЕПТА //:)/
Начин на приговяне:
Замесете тесто като за
пита, разделете го на 5 топки, като едната от тях да е по- голяма. Оставете ги
да втасат.
Намажете си ръцете обилно
с олио и започнете да разстилате с блажни ръце най- голямата топка върху
наблажнена повърхност, след което я поставете в намазана с олио тава така, че
краищата на тестото да излязат извън тавата / с краищата, които остават, накрая
ще загърнете лучника/. Можете да разточите олбите и с точилката като ги
поръсите с малко брашно.
Поставете част от
плънката, която сте приготвили от нарязаните, задушени и изпържени кромид и
чушки и омесени с подправките, накълцани на ситно. Разстелете хубаво плънката.
Повторете същата процедура със следващите
разтеглени/ разточени/ топки тесто.
След като поставите петата кора, хванете
краищата на първата/ най- долната и най- голямата/ и загърнете лучника. Нагънете
го като „ плисе”. Намажете го с олио, надупчете го на няколко места с вилица,
оставете го да втаса и го сложете да се пече в загрята на 180 градуса фурна,
докато хване приятен загар.
Извадете изпечения вече
лучник, намажете го с олио или го напръскайте с вода, завийте го добре с кърпа
и го оставете да се „ отвърне” / да омекне/ малко.
По желание можете леко да
го ръснете с шарена сол.
Сервира се начупен на големи парчета, но аз го режа, защото така е по- красива
гледкатаJ. Ако го начупите ще усетите уханието на лука, който ще пада топло, топло в
ръцете ви, а вие ще облизвате дланите си… :).
Ехаа, спомени, спомени…съхранили в себе си
корените ми от село Лепица….
Много вкусен и направен с желание:)Благодаря ти мила дружке за чудесната изненада която ми спретна ,като го направя(ако се справя разбира се )ще снимам и споделя:)))
ОтговорИзтриванеЧе то това не е никаква философия, а ти каквато си кулинарка- със сигурност ще го направиш. Хайде, научи лучника, а после ме научи да правя и аз торти като теб. Поздрави! :)
ОтговорИзтриванеТака го правеше и баба в село Бреница, а мама по тетевенски му добавяше шепа счукани орехи в плънката.Сега го приготвяме и двамата със съпруга ми.......и облизваме лука от дланите.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за спомените,Марги!!!
За нищо, Вили! :) Аз не съм спирала да живея със спомените си и не съм преставала да готвя някогашните гозби и месеници :). Колко много неща зная от някога, други сама си импровизирам,но някои не могат да повярват и си мислят, че всичко намирам в нета. Дамите живеят в заблуда, че единствената информация по дадена тема е от виртуалното пространство, а то е близко до ума, че някога нашите баби не са имали компютри и не са хранили челядта си от него. Поздрави на семейството ти, Вили! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата!И в Кнежа така се прави!Баба не е вече между живите,за да ми направи,но аз имам желание да усетя отново този прекрасен аромат и галещ небцето вкус!
ОтговорИзтриванеДа, Стели. Лучникът, направен по автентичния си начин, е превъзходна благина. Аз обичам всичко някогашно и редовно си го приготвям. Нищо сложно няма в него, омеси си го.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря за рецептата. Още утре ще го пробвам. Моята баба беше от с. Лазарово до Бреница и го правеше по мои спомени така, и аз го обожавах.Ще ви пиша после за резултата.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Даааа, Лазарово е близо до нас. Някога моята мама, когато е била съвсем млада учителка, е работила там. А за лучника- няма такава благина. Правя го по съвсем обикновен начин без никакви други излишни добавки.
ОтговорИзтриванеОмесете го и споделете дали Ви е допаднал. Успех и вдъхновение!
Лучника е превъзходен! Аз съм от Лазарово и тази рецепта от малка я зная. Благодаря за подсещането, Маргарита! Днес ще го сготвя.
ИзтриванеА, как се казва майка ти, може пък да се окаже че ми е преподавала? :)
Поздрави!
Здравейте, само не разбрах с праз ли правите рецептата или само с лук? Или комбинирате праз и лук?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! По принцип се приготвя с кромид лук, но може и с праз. Правила съм го и в комбинация от двата. Както ви харесва, така го направете, няма да сгрешите.
ОтговорИзтриванеПоздрави и успех! :)
Да, така се прави, моята баба беше от с. Телиш и го приготвяше по същия начин.
ОтговорИзтриванеМоята баба беше кнежанка и живeeше в Русе. И тя правеше подобна пита а понякога я правеше и със свинско и праз/лук. Разкош! Ще пробвам да я приготвя и аз
ОтговорИзтриванеО, да, може и с праз лук. А по повод месото- мама слага и свински мръвчици, но вече идва друго име МЕСНИК. Все е вкусно, както и да го приготвите. Успех и да ви е сладко!
ОтговорИзтриване