С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Страници
▼
вторник, 30 октомври 2012 г.
ПИЛЕШКИ КРИЛЦА С БИРА И МЕД
Днес излезе новият брой на " Лакомник". Хареса ми само тази рецепта, която бе за крилца
Овкусих 1 кг крилца с :
черен пипер
неделя, 28 октомври 2012 г.
Погача" СВАТБЕНО ЦВЕТЕ"
ТЕСТО- Любимото ваше и по желание.
Навиване- като питата с маслото и шарената сол, но само с масло и малко олио.
Украса- с микс от семена за пити.
Врътнах я за една сватба в Ботевград...
СЛАДКИШ С КОКОСОВИ ТОПКИ И ШОКОЛАД
Отдавна му се каня, но вече му дойде ред.
ДИМИТРОВДЕН БЕ!
ДИМИТРОВДЕН БЕ!
Съпругът ми бе именик, а щерката имаше служба.
Направих го по рецептата на Елза Стоянова, която е мой идол на тема КОКОСОВИ ИЗКУШЕНИЯ. Сладкишът е интересен, атрактивен и вкусен. Единственото, с което съм съгласна с думите на хората, които са го правили е, че самите топки стават сухи. Останалото е перфектно!
Остатъка от него отнесох на следващия ден на събора на село. И там всички го харесаха.
Остатъка от него отнесох на следващия ден на събора на село. И там всички го харесаха.
ПРОДУКТИ ЗА ТОПЧЕТАТА:
250 г извара
2 жълтъка
50 г кокосови стърготини
50 г захар
3 равни с.л. нишесте
250 г извара
2 жълтъка
50 г кокосови стърготини
50 г захар
3 равни с.л. нишесте
ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:
4 яйца
60 г захар
50 г шоколад/ аз ползвах натурален/
2 равни с.л. брашно
2 равни с.л нишесте
3 с.л.какао
50 г шоколад/ аз ползвах натурален/
2 равни с.л. брашно
2 равни с.л нишесте
3 с.л.какао
1 бакпулвер
като добавка 2 ванилии от мен
щипка сол- не сложих
щипка сол- не сложих
ПРОДУКТИ ЗА ГЛАЗУРАТА:
120 мл прясно мляко
50 г захар
50 г краве масло
100 г шоколад/ отново ползвах натурален/
Омесих добре изварата със захарта, жълтъците, кокоса и нишестето.Оформих еднакви топчета с големина на орех и ги наредих на еднакво разстояние едно от друго в правоъгълна тавичка, която застлах с пекарска хартия.
Тестото приготвих като разбих белтъците на сняг. Към тях чрез леко бъркане с дървена лъжица добавих захарта и разбитите жълтъци.
100 г шоколад/ отново ползвах натурален/
Омесих добре изварата със захарта, жълтъците, кокоса и нишестето.Оформих еднакви топчета с големина на орех и ги наредих на еднакво разстояние едно от друго в правоъгълна тавичка, която застлах с пекарска хартия.
Тестото приготвих като разбих белтъците на сняг. Към тях чрез леко бъркане с дървена лъжица добавих захарта и разбитите жълтъци.
Сложих стопения шоколад, брашното, нишестето, бакпулвера, какаото и ванилиите. Изсипах полученото тесто върху кокосовите топчета.
Изпекох сладкиша в предварително нагорещена на 180 градуса фурна в продължение на ОКОЛО 30 минути.
За проверка на готовност боцках с клечка за зъби.
За глазурата кипнах посочените продукти и варих шоколадовата смес до напълно разтопяване и смесване на продуктите и до леко сгъстяване.
Залях сладкиша и го оставих 24 часа, за да устои и стане по- вкусен.
Изпекох сладкиша в предварително нагорещена на 180 градуса фурна в продължение на ОКОЛО 30 минути.
За проверка на готовност боцках с клечка за зъби.
За глазурата кипнах посочените продукти и варих шоколадовата смес до напълно разтопяване и смесване на продуктите и до леко сгъстяване.
Залях сладкиша и го оставих 24 часа, за да устои и стане по- вкусен.
26 октомври- ДИМИТРОВДЕН :)
вторник, 23 октомври 2012 г.
БОСИЛКОВА ПАСТА " ПЕСТО" / леко побългарена/
Преди няколко години такава паста ми
донесе моя колежка, която всяко лято ходи в Италия. Снощи се сетих за тази
вкусотия и се позачетох за нейната направа. Е, в оригиналната рецепта се иска пармезан, че зехтин, че и кедрови ядки. Не ми се дават пари за кедрови ядки, защото имам орехи и си знам, че и с тях ще е вкусно.
Не я направих и със зехтин, но и с олио ни хареса. Пармезан ли? Че ние сме българи и имаме такова прекрасно зряло сирене..
Къде пък ме хвана мерак италиански истории да правя, не знам :).
Ох, обърках се, нали все пак побългарих нещата.
Ох, обърках се, нали все пак побългарих нещата.
И се замислям дали пък и името написах правилно?!!
Хайде сега и моята рецептичка, пречупена през погледа ми на някакъв измислен кулинар.
Хайде сега и моята рецептичка, пречупена през погледа ми на някакъв измислен кулинар.
Нека да я споделя с вас, но да упомена, че можете да си направите и за пряка консумация, и стерилизирано песто за зимата:
КИНОА С МАСЛО И МАСЛИНИ
Рецептата е някакво подобие на
тази, която е показана с просо, в списание „ Меню”.
Ястията със зърна се отличават с голямата си способност да засищат за
дълго време и са подходящи за натоварените работни дни, особено при приготвянето
им с много зеленчуци. За КИНОА се изписа и изговори много. С приятен вкус е и
има голямо приложение в кухнята- под формата на салати, ястия, десерти… Сладки
и солени блюда. Абсолютно приложима е и има много рецепти за нейното
приготвяне.
ПРОДУКТИ:
1 ч. ч. киноа
3 ч. ч. вода
шепа целина
10 зелени кромидени
перца
2 моркова
50 г краве масло
3 средно големи
домата
20 маслини
1 с. л. копър
щипка джоджен
50 г кашкавал
сол- на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сварявам киноата в
леко солена вода. Оставям я настрани докато поеме всичката вода и започне да се
сипе. Разтопявам маслото и в него слагам да се запържат нарязаните на дребни
кубчета моркови, лука и целината.
Изсипвам охладената киноа.
Запържвам отново при непрекъснато бъркане, за да не
загори.
Добавям нарязаните на кубчета домати и маслините, разрязани на две.
Задушавам на фона на бъркане всичко това до омекване на доматите и маслините.
Подправям с копъра и джоджена. Сервирам с поръсен рендосан кашкавал.
Вкусно и леко е
ястието.
Ще се хареса на
любителите на киноа.
22 октомври 2012 г
неделя, 21 октомври 2012 г.
КАРФИОЛ В МАСЛО И ТОПЕНО СИРЕНЦЕ
Нещо много лесно и вкусно.
Рецептата ми каза моя колежка от търновския университет. Копирах дословно написаното от нея. Промених само количеството на сиренето. Сложих 100 грама от него, защото го обожавам.
КОПИРАНО:
"Много ме кефиш, Марго, че ги измисляш в движение и ги забъркваш набързо. И
аз тъй правя, затова се надявам да пробваш това, което направих снощи и
да ти хареса.
Накъсваш или нарязваш едно средно голямо карфиолче и го
запържво-задушаваш с около 30-40 г масло и малко олио за 10-тина минути,
добавяш 2-3 с.л. галета и още 5 мин. и накрая допълваш с още 30-40 г
нарязано топено сирене за 2-3 мин. и...добър апетит!"
Разбрахте, нали! :)
18 октомври 2012 г
събота, 20 октомври 2012 г.
сряда, 17 октомври 2012 г.
ЕСЕННА САЛАТА " ИЗОБИЛИЕ"
Приготвена от:
домати, краставици, прясна чушка, воден лук, сирене на кубчета, яйчени филийки, царевица, шунка и заливка от майонеза, кисело мляко, черен пипер и чесън.
ИМПРОВИЗАЦИЯ :).
15 октомври 2012 г
МЕДЕНИ МЕЧЕНЦА
Меченцата от детството на моята щерка, която вече е почти 20 годишна. С трепети и вълнение правехме животинките, режехме очички, лепяхме ушички... :)После едно след друго изчезваха от подноса...
Тестото е същото, както при пълнените меденки или както аз съм ги нарекла- Меделини.
.
Тестото е същото, както при пълнените меденки или както аз съм ги нарекла- Меделини.
.
ПРОДУКТИ:
За тестото:
2 яйца
150 г мед
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. олио
1 пакетче канела
2 ч. л. сода
1 пак. краве масло
брашно, колкото поеме
за средно меко тесто
За слепване:
мармалад по ваша преценка
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените
продукти за самите меденки се омесва меко тесто. Разточва се голяма кора, от която се изрязват кръгчета. С помощта на сламка за пиене на сок се изрязват очите, а получените тестени топченца се лепят за ушички.
Медените мечета се пекат за кратко време и веднага се слепват с мармалада. Колкото повече стоят слепени, толкова по- вкусни и мекички стават.
По този начин направени меденките са отлично средство против злояди дечица! :)
Медените мечета се пекат за кратко време и веднага се слепват с мармалада. Колкото повече стоят слепени, толкова по- вкусни и мекички стават.
По този начин направени меденките са отлично средство против злояди дечица! :)
събота, 13 октомври 2012 г.
ПЕЧЕН ПАТЛАДЖАН СЪС СИРЕНЕ И ВОДЕН ЛУК
От
една седмица се мъдреха едни патладжанчета, но снощи им дойде редът.
Изпекох ги в микровълновата за 7 минути, натроших им сиренце, нарязах им
малко воден лук, овкусих ги с малко лимонов сок, повечко олио и копър и
готово- стана салатка за по една ракийка :)
СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ, БИСКВИТИ И МАСЛО
Лесен, прост и бърз
сладкиш, но пък за сметка на това- много благ и вкусен. А как ухае на масло ще
разберете едва тогава, когато го направите :).
Ежедневно падат ябълки от
дървото ни в двора. Реших да направя нещо сладичко с тях. Погледнах какво имам в хладилника и наличните яйца и масълце ми отведоха мисълта към един сладкиш, който знам от моята зълва и който не съм правила мноооого отдавна. Та... имах продукти, даже и време /като по чудо/ и докато ми дойде идеята- сладкишчето вече се печеше. Отворих тефтера- ветеран и случката се случи :). И с две думи- ето го: :)
ПРОДУКТИ:
За тестото:
4 яйца
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. пресято брашно
2 ванилии
1 бакпулвер
……………………………..
1 пакет меки бисквити/ аз ползвах
„ Роден край” с масло/
1 пак. краве масло/ 125 г/
2 средно големи ароматни ябълки
пудра захар- за поръсване на
сладкиша
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Маслото
разтопявам в тавичка и върху него редя бисквитите. По края на съда ги чупя на
две, за да се наредят по- плътно една до друга.
Върху
тях нареждам ябълкови филийки - обелени и нарязани на тънко.
Разбивам
с миксер пандишпановата смес и я изсипвам най- отгоре.
Пека
сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 30
минути.
Изваждам го, оставям го да се охлади , поръсвам го обилно с пудра
захар, нарязвам и сервирам.
Друга философия НЯМА! :)
13 октомври 2012 г