Тази рецепта датира в тефтера ми от времето, в което още бях ученичка.
Правила съм десерта много пъти, но сега малко го осъвремених с орехите и кроканта, които сложих отгоре:).
За някои комбинацията вероятно е странна, но вярвайте ми, че всичко това- ТИКВА, ОРИЗ, КРЕМ КАРАМЕЛ И КРОКАН, събрано на едно място, е много вкусно.
ПРОДУКТИ:
около 1 кг изчистена тиква
1 ч. ч. ориз
3 яйца
1 ч.ч. захар
500 мл прясно мляко
2- 3 ванилии
1 ч. л. канела
1/ 2 ч. ч. нарязани, изпечени и озахарени орехи
1/ 2 ч. ч. счукан крокант
50 гр краве масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете тиквата на "локумчета" и я задушете или сварете почти до готовност.
Сварете ориза и го промиите със студена вода през гевгир.
Разбийте сместа за крем карамела- яйцата, захарта, млякото и ванилията.
Вземете тава и на дъното и разтопете половината от посоченото количество масло.
Върху него наредете тиквените парченца , а между тях разхвърляйте ориза.
Поръсете с канелата.
Залейте с млечно- яйчената смес и най- отгоре разхвърляйте останалото масло, нарязано на малки кубчета.
Сложете тавата с десерта в предварително загрята фурна и печете на 180 градуса около 30- 40 минути.
Извадете тиквеното произведение :) и го оставете да се охлади.
Поръсете го с орехите и начукания крокан и го приберете в хладилника, за да изстине напълно и се стегне добре.
/ Моят сладкиш престоя в хладилника цяла нощ/.
Нарежете го на пастички и го консумирайте студен!
ДА ВИ Е СЛАДКО! :)
16 октомври 2011 г
Интересно предложение!Ще го проблавам задължително,благодаря за идеята!
ОтговорИзтриванеинтересен и оригинален сладкиш
ОтговорИзтриванеточно за любителите на тиква и съм сигурна,че ще ми хареса,жалко,че у дома само аз ям тиква
но с удоволствие ще си взема от твоя
поздрави и прегръдки
мария