Тази година съпругът ми ще и е майстор .
Моята работа бе единствено и само да надникна с апарата в бидончето и да щракна, докато той грижливо я тъкмеше :).
Можете да сложите :
зеле
карфиол
краставички
моркови
зелени доматчета
есенни круши
малки динчета
зелени чушки
дюли
ябълки
През годините съм слагала какво ли не, но тази година ще са само тези продукти, които написах по- дебело :).
Редите добре измитите и почистени зеленчуци / зелените чушки се дупчат с игла, за да може саламурата да влезе в тях и да втасат/ и ги заливате с вода и морска сол като на всеки 1 литър вода слагате 40 гр морска сол./
Туршията започва да се претака от третия ден нататък в продължение на десетина дни и точно тогава, когато усетите нейната " готовност", трябва да сложите натриев бензоат, за да я пресечете, иначе ще се развали/ смие/. На литър течност/ а не на обем на бидона/ се слага 1 гр бензоат.
След слагането на бензоата туршията се претака поне още три дни, за да може да се разтвори консервантът. Сокът остава бистър и самата туршия/ или кисело зеле/ е трайна и хрупкава до март- април, ако тя е съхранявана в мазе, а не в килер.
ВКУСНА Е , ЗАСЛУЖАВА СИ ДА Я ОПИТАТЕ!
15 октомври 2011 г
................................................
Тази година/ по препоръка на един човек от коментарите под рецептата/ я пресекохме с чист спирт.
Засега е супер.
ноември 2015 г
.....................................................
ВАЖНО!!!
През 2016 и 2017 година съпругът ми я пресича с обелени и нарязани корени хрян.
Опитвали ли сте да консервирате трушията вместо с натриев бензоат със семе от синап? Около 50 гр синапено семе се савива в тензухено парче и се връзва като тампон.
ОтговорИзтриванеАбсолютно съм съгласен.
ИзтриванеАз слагам корени хрян.
ИзтриванеНе, не съм. Благодарна съм за идеята от Ваша страна, чувала съм я и преди, но все я подминавам. Аз вече не ям такива туршии, защото от солта получавам отоци, но съпругът ми отново иска да си направи и ще настоявам да не ползва повече подобни химии, а даровете от природата. Благодаря! :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗдравейте..рецептата е много хубава и лесна,точно каквато търсех..но може ли да се сложи аспирин вместо този бензоат?Защото аз съм в чужбина и тук не мога да го намеря...И как ще стане рецептата тогава,как да я направя с аспирина ?Благодаря ви много и поздрави сърдечни!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Албена! Да, може и с аспирин, той също е консервант и в миналите години съм пресичала ферментацията на туршията с него. На около килограм смес, която включва зеленчук и сок, съм слагала 3 аспирина, но малко преди тя да е напълно втасала. Разтвори го предварително в малко сок и го излей в бидона, след което претакай няколко пъти за деня, за да се разпредели консервантът добре. На другия ден отново преточи туршията веднъж- два и спирай. Ако е хванала " бяло" отгоре- обери го и го изхвърли, но преди да сложиш аспирина. Смятам, че няма да имаш проблеми. Поздрави и успех! После сподели резултата :).
ОтговорИзтриванеПолзвайте Калиев Сорбат. Не оставя мирис.
ОтговорИзтриванеКолко се слага?
Изтриване1 гр. на литър обем или 3 гр на килограм зеленчук
ИзтриванеПоследно , от коя химия трябва да сложа?И как точно да разбера , че е дошъл момента преди да се развали.Преди 1-2 дена ми се появи леко бяло отгоре.Да не изтърва туршията?
ОтговорИзтриванеИзбираш си консервант и си слагаш от него, но преди да е втасала туршията напълно.
ОтговорИзтриванеПрочетете описанието и коментарите и сами пресметнете колко да сложите в зависимост от количеството туршия.
ОтговорИзтриванеКорен от хрян също е добър консервант.
ОтговорИзтриванеНе слагайте химикали.Няколко разцепени корена от хрян вършат същата работа.
ОтговорИзтриванеБлагодаря много! Аз правя едни чушленца с хрян. Тази година и туршията ще направим така. Поздрави! :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте.Направих подобна туршия.Как да кача снимки тук.
ОтговорИзтриванеНямам идея :(.
Изтриванеhttps://plus.google.com/photos/106234655123964144448/albums/5945831301784812433
ОтговорИзтриванеAko това го видите ,ще има и още.Поздрави.
Ами да, видях ги :). Браво! Поздрави и от мен! :)
ИзтриванеАми аз съм написала- НА ЛИТЪР ОБЕМ ОТ БИДОНА.
ОтговорИзтриванеПоздрави! :)
Може ли в киселото зеле като втаса да се сложи мая за кисело мляко, за да спре ферментацията?
ОтговорИзтриванеНе мога да отговора, не зная. Попитайте в някоя от кулинарните групи.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, нека споделя и моя опит: След като ферментира туршията е готова за консумация, слагам около 10-15 мл. чист спирт на литър саламура. Така се пресича ферментацията и туршията остава годна за много дълго време. Надявам се да съм бил полезен !
ОтговорИзтриванеСърдечно Ви благодаря! Ще опитаме и така.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
а аз да попитам солта разтваря ли се във вода предварително или се изсипва направо в бидона
ОтговорИзтриванеИва, сипвай я направо в бидона. После тя сама ще се разтвори по време на претакането.
ОтговорИзтриванеда попитам на чушките махате ли опашките
ОтговорИзтриванеда попитам на чушките махат ли се опашките или не
ОтговорИзтриванеДа, махам ги, но честно да Ви кажа- не ми харесват самите чушки, защото омекват и нямат хрупкавина.
ОтговорИзтриванеДа попитам за крушите.Зелени ли да бъдат или по узрели.Трябва ли да се дупчат или се слагат цели.
ОтговорИзтриванеКрушите може да са зелени или пък съвсееееем леко зазрели, ако обичате сладникавия вкус в туршиите. Не, не ги дупча, цели ги слагам.
ОтговорИзтриванеКак да разбера колко е един грам натриев бензоат?
ОтговорИзтриванеАз имам електронна везна, която мери с точност до 1 грам. С нея отмервам грамажа.
ОтговорИзтриванеza presichaneto stava li kaliev permanganat?
ОтговорИзтриванеНе знам, не мога да отговоря.
ОтговорИзтриванеa koga se slaga xrjana kogato ve4e egotova li? I kolko?
ОтговорИзтриванеХрян не слагам и не зная. Не мога да дам отговор.
ОтговорИзтриванеСпирт ако сложа в краставичките вместо бевзонат дали ще стане? Моите краставички са в шише от мин.вода 7 литра.😊 Само вода и морска сол,пак така 40 г.на 1л.вода.
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеНе мога да дам съвет за спирта. Не съм слагала никога.
ОтговорИзтриванеПисали сте , че тази година ще слагате спирт. Има ли резултат. Време е и аз да слагам нещо, но какво не знам?
ОтговорИзтриванеНе. Сложихме хрян- 2 /обелени и нарязани на 4 парчета/ корена. Установихме, че с хрян пресичането става най- добро. Сокът остава бистър.
ОтговорИзтриванеКога се слага хрянът, в началото-заедно с другите зеленчуци или, когато преценим, че трябва да се пресече ферментацията?
ОтговорИзтриванеВероятно късно давам своя отговор, но не съм отваряла пощата си дни наред. Хряна слагаме тогава, когато туршията е почти ферментирала.Светли празници Ви желая, Иванка!
ОтговорИзтриванеЩЕ ПРОБАМ ТУРШИЯТА ,ЗАЩОТО ВИНАГИ МИ ПРЕПОРЪЧВАТ ДА СЛАГАМ ОТ САМОТО НАЧАЛО АЦЕТИЗАЛ,ОЦЕТ,ЗАХАР
ОтговорИзтриванеНе са Ви необходими, даже са ненужни. Сложете само нещо , с което да пресечете/ спрете/ ферментацията, но почти към края на втасването.
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Да Ви питам дупчите ли доматчетата?
ОтговорИзтриванеНе, нищо не дупча. Всичко слагам така. Поздрави!
ОтговорИзтриванеВместо морска сол може ли готварска да се сложи.
ОтговорИзтриванеНе мога да кажа, Лилия, не съм правила с готварска.
ОтговорИзтриванеКолко пъти на ден се претаква?
ОтговорИзтриванеСамо веднъж. Подготвили сме продуктите. Утре ще я слагаме. Поздрави! :)
ОтговорИзтриваневече я пресякох моята с калиев сорбат, 1гр.на литър,малко преди окончателната ферментация и вече чакаме поводи,...
ОтговорИзтриванеОооо, какво по- хубаво от това?! И ние чакаме нашата, до дни ще е готова. Да ви е сладко! :)
ОтговорИзтриванеможе ли да долея саламура,че малко е покрита
ОтговорИзтриванеМоже, да, но спазете съотношението на водата и солта и преточете веднага, за да се смеси със старата саламура. Успех!
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Направих туршия само с морска сол и вода, но поради топлото време, след около 2 седмици от направата и, саламурата взе да става лигава. Вчера сложих 1 корен хрян, днес мисля да я пресека със спирт, но това според вас би ли я спасило, или вече е късно, или какво трябва да направя за да я спася? Самите продукти още не са станали напълно кисели - камби и зелени доматчета и динчета. Морковите и зелето като че ли са втасали.
ОтговорИзтриванеМоля за мнение какво да правя, защото не ми се изхвърля заради скъпите продукти и заради огромното желание да хапваме туршийка!
Здравейте!
ОтговорИзтриванеСпоред мен трябва да източите старата саламура, да измиете добре зеленчуците и да направите нова саламура като на 1 литър вода сложите 40 г морска сол.
Опитайте. Не мога да гарантирам, но аз бих направила така.
Поздрави!