Страници

неделя, 19 януари 2014 г.

СОЛЕН МАЙМУНСКИ ХЛЯБ- ПИЦА

За същността на този вид хляб четох няколко рецепти и реших да направя един, който ще е комбинация от няколко като начин на замесване, нареждане, овкусяване…
Интересни са парченцата хляб, които се отделят от него, а и вкусът е ненадминат, но стига да си направите комбинация от любимите на вас продукти.
Тестото замесих така, както си го меся всеки път- традиционно и сигурно.
Не завивах нищо в късчета от тестото, а ги нарязах и наредих „ насам и натам”, нещо като шахматно редене :).



ПРОДУКТИ:
За тестото:
500 г бяло брашно
250 мл хладка вода
20 г прясна мая
2 с. л. олио
2 с. л. кисело мляко
1 ч. л. сол
1 с. л. захар
1 яйце
За потапяне на  тестените парченца/ и намазване на формата: 
1 непълна каф. ч. олио
3- 4 с. л. лютеница или толкова изварени изварени домати
3 скилидки чесън
босилек
За гарниране:
100 г сирене
1 сурова прясна чушка или нарязани от фризера
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените продукти замесих тесто.
 Оставих го да втаса до двойно увеличение на обема му.
1 вариант:
Премесих го  и го разточих на правоъгълник с дебелина около 2 см. 
Нарязах го на ленти, а тях- на квадратчета.
Размих лютеницата в олиото и към тях добавих наситнения чесън и чубрицата. 
Разбърках сместа и в нея потопих последователно всяко тестено късче.
Наредих част от тях  плътно по дъното на кексова форма, върху тях поръсих сиренето и парченцата чушки. 
Подредих шахматно останалите парченца.
Оставих хляба да втаса във формата и го изпекох в предварително загрята на 180 градуса фурна около 45- 50  минути.
2 вариант:
Тестото нарязах с ножица на съвсем произволни, но по- малки парченца.
Потопих ги и ги наредих в три реда като помежду им поръсих със сирене.



....................
Парченцата трябва да се изцедят добре след потапянето , за да ви стигне сместа.
Получава се блажна запеканка и е за хора, които обичат по- мазното :).

Няма коментари:

Публикуване на коментар