Страници

понеделник, 20 януари 2014 г.

ПЪЛНЕНИ СУХИ ЧУШКИ И САРМИ С КАЙМА/ ПО СЕВЕРНЯШКИ/



Правя ги в тенджера под налягане и с повечко сос.
Комбинацията между суха чушка и кисело зеле е типично зимна и много вкусна.
Най- вкусното и най- празничното мамино ястие, което някога, а и сега тя ни готви.
Приготвям го и аз и с него пазя топлите спомени от детството :).

ПРОДУКТИ:
За плънката:
около 700 г домашна кайма
1 шепа ориз
1 глава кромид лук
1 яйце
сол на вкус
черен пипер
червен пипер
чубрица
малко джоджен

6- 7 средно големи сухи червени чушки
6- 7 листа от кисело зеле за сармите + още 2/ един за дъното на тенджерата и друг за покриване на ястието/
4- 5 с. л. олио
брашно- за потапяне на чушките
За застройка:
1 яйце
3- 4 с. л. кисело мляко
1- 2  с. л. брашно/ в зависимост от желанието ви за гъстота на соса/
малко червен пипер
малко черен пипер
сол


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Накисвам чушките в хладка вода и чакам да омекнат.
Изчиствам зелевите листа от твърдата част.
Приготвям плънката като към каймата добавям наситнения лук, ориза, яйцето, солта и подправките.
Изцеждам чушките и ги пълня.
 Потапям отворите им в брашно, за да се „запечати” каймата.
Завивам и сармите.
Вземам тенджера под налягане и изсипвам олиото на дъното и.
Разпъвам един зелев лист и върху него редя чушките и сармите.
Завивам ги със зелев лист и ги покривам с чиния.

Наливам толкова вода, че да потънат добре.
Затварям тенджерата и варя ястието в продължение на 30 минути след зашумяването на вентила.
Отстранявам от огъня и оставям да се охлади малко.
През това време разбивам яйцето с млякото, брашното, солта и посочените подправки. Отварям тенджерата и отново я слагам на котлона. Застройвам ястието като гребвам по малко от течността и изсипвам в самата застройка при непрекъснато разбъркване. По този начин изравнявам температурата на застройката и течността в тенджерата, за да не се пресече яйцето при варенето.
Изсипвам всичко обратно при чушките  и сармите, бъркам полека докато клокне и отстранявам от котлона.
Ястието вече е готово за сервиране и консумация.
ОТ АРХИВИТЕ

2 коментара:

  1. Суперско,и аз така ги приготвих с малки изключения-първо запръжвам лука,ориза и каймата,докато каймата стане на валци(леко надробена,на частици)нататък рецептата е ясна.Понеже нямах особено доверие на каймата,сложих малко сланина, домашна,при пърженето.стана чудесна манджа ;) , като за първи път правя и застройка,по описанйя от всички начин.Да Ви е вкусно и да повторите.!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Това ми е любимото ястие от детството, което мама приготвяше на празниците.
    Благодаря и за Вашия вариант. Убедена съм, че ще е прекрасен.
    Поздрави и пожелания за вкусна кулинария!
    Марги

    ОтговорИзтриване