С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Страници
▼
четвъртък, 12 декември 2024 г.
ХЕК С МАЙОНЕЗА И КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ
Бърза рецепта, подходяща за хората, които не обичат пълнен шаран, но в същото време искат да почетат празника Никулден …
ПРОДУКТИ:
1 кг риба Хек
5- 6 кисели краставички
200 г майонеза
млян черен пипер
олио- за намазване на тавата
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В намазнена тава нареждаме киселите краставички, нарязани на дълго/ на филии/.
Върху тях нареждаме нарязаната на шайби / 3 см / риба.
Всяко едно рибено парче намазваме обилно с майонеза и го поръсваме с черния пипер.
Печем ястието в продължение на около 25- 30 минути в нагорещена на 220 градуса фурна .
Изваждаме рибата и я сервираме с чаша бяло вино.
сряда, 27 ноември 2024 г.
МИДЕНА СУПА ПО РИБАРСКИ
Супата е характерна за морските региони.
Там тя се приготвя с пресни миди, но завидно добър резултат се постига и, когато използваме замразени мидени ядки.
ПРОДУКТИ:
500 г мидени ядки
1 непълна каф. ч. ориз
4- 5 стръка зелен лук
10 скилидки чесън
50 мл хубаво бяло вино
6 с. л. зехтин
30 г качествено краве масло
1 лимон
200 мл готварска сметана
девесил
сол- на вкус
млян черен пипер
щипка куркума
3 литра вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В тенджера наливаме посоченото количество вода, оставяме я да кипне и слагаме измития
в 3 студени води ориз.
Слагаме и двата вида мазнина.
10 минути след това добавяме нарязаните лук, чесън и кората на лимона.
Посоляваме супата.
След още 10 минути слагаме мидите.
Изсипваме виното и сока от лимона.
Овкусяваме я с черния пипер и куркумата.
Оставяме я да ври на бавен огън до пълното сваряване на ориза и мидите.
Малко преди да приключим готвенето, добавяме сметаната и разбъркваме добре.
Слагаме и нарязания девесил и оставяме супата да кипне.
Отстраняваме я от котлона, оставяме я леко да се поохлади и я сервираме с парче лимон.
събота, 23 ноември 2024 г.
ЗЕЛЕНЧУКОВА СУПА С ТОПЕНО ПУШЕНО СИРЕНЕ
Интересна на вкус супа с лека нотка на топено сирене.
Поднесена топла, тя е изключително подходяща за хладните есенни вечери.
ПРОДУКТИ:
2 картофа
1 морков
100 г броколи
100 г царевица
2 триъгълничета топено пушено сирене
30 г краве масло
1 кубче зеленчуков бульон
сол на вкус
2 щипки млян черен пипер
шепа копър
2 литра вода
За застройка:
1 жълтък
3 с. л. кисело мляко
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязваме картофите и моркова на кубчета.
Разделяме броколите на малки розички.
Слагаме зеленчуците в леко посолена гореща вода, добавяме натрошения бульон и маслото и сваряваме всичко до готовност.
Малко преди това слагаме топеното сирене и бъркаме добре до неговото стопяване.
Овкусяваме с черния пипер.
Застройваме супата с добре разбитите жълтък и мляко.
Отстраняваме супата от котлона и я поръсваме с копъра.
Сервираме я топла.
четвъртък, 21 ноември 2024 г.
УЛИЧНИ МЕКИЦИ
Бъркани, а не месени мекици, известни още като улични.
Онези мекици, които ни дебнат на всяка крачка в големия град.
И, ако сме от малко градче или живеем на село, съответно няма да можем да опитаме тази разкошотия, но пък можем да си ги приготвим сами.
Те са изключително пухкави, сочни и подходящи за закуска в една есенна почивна сутрин.
ПРОДУКТИ:
4 каф. ч. брашно
2 и 1/ 2 каф. ч. хладка вода
20 г прясна мая
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1 ч. л. ракия
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В дълбока купа разтваряме добре маята във водата.
Добавяме ракията, солта и захарта и разбъркваме течната смес.
Слагаме брашното лъжица по лъжица.
Бъркаме непрекъснато в продължение на 5 минути.
Оставяме тестото , захлупено с капак, да втасва на стайна температура за 30 минути или до двойно увеличение на обема му.
Разбъркваме го леко, гребваме от него с една по- голяма лъжица и слагаме дозата тесто в горещо олио.
Пържим мекиците до получаване на лек и приятен загар.
Температурата не трябва да е много висока, защото рискуваме да ги препържим отвън, а вътре да останат сурови.
Подреждаме ги върху кухненска хартия, за да се изцедят от мазнината.
А след това ги консумираме топли с каквото пожелаем и по наш вкус- със сирене, шарена сол, пудра захар, сладко, мед…
четвъртък, 7 ноември 2024 г.
ПЪЛНЕНИ ПУЕШКИ РУЛАДИНИ
Вкусно, свежо и изискано ястие за гости.
Освен това пуешкото месо е предпочитано от хората, които искат да се хранят по- здравословно.
ПРОДУКТИ за 2 порции:
500 г пуешко месо без кост
Плънка:
50 г кашкавал
100 г бекон
1 кисела краставичка
50 г краве масло
сол
За соса:
100 мл готварска сметана
1 с. л. брашно
100 мл бяло вино
сока на 1/ 3 лимон
1 ч. л. горчица
2 с. л. сос уорчестър или соев сос
щипка млян черен пипер
щипка млян бял пипер
1 каф. л. гранулиран чесън
1 щипка риган
За намазване на тавата:
2 с. л. олио
За поръсване на руладините:
50 г кашкавал
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Начукваме месото леко с дървено чукче за пържоли.
Посоляваме го и върху него нареждаме нарязаните на ивици бекон, кашкавал и краставичка.
Навиваме ги на рулца, прикрепваме ги внимателно с помощта на клечки за зъби и ги поставяме в намазана с олио тава.
Върху тях слагаме парченца от половината количество масло.
Отстрани наливаме виното.
Печем ги в загрята фурна на 220 градуса за около 1 час или до получаване на приятна коричка.
Вземаме малка тенджера, стопяваме останалата част от маслото и в него запържваме брашното.
Сосът, който се е получил при печенето на месото, изсипваме към запърженото брашно.
Бъркаме непрекъснато.
Добавяме соса, горчицата и всички посочени подправки.
Накрая изсипваме и сметаната.
Оставяме соса да заври и го отстраняваме от котлона.
Поставяме руладините отново в тавата, поръсваме ги с настъргания кашкавал, наливаме около тях соса и запичаме във фурната до стопяване на кашкавала.
Поднасяме ястието топло и задължително с чаша любимо вино.
сряда, 6 ноември 2024 г.
МЮТЕББЕЛ
Млечна ливанска салата, намерила приемственост и в турската кухня.
Амброзия за любителите на патладжана!
ПРОДУКТИ:
2 печени патладжана
250 г цедено мляко
2 с. л. меко сирене Лабне
2 с. л. зехтин
1 с. л. сусамов тахан
3- 4 скилидки чесън
1 ч. л. сок от лимон
1 шепа орехови ядки
щипка пул бибер / червен пипер на люспи/
сол- на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбиваме добре млякото, сиренето, тахана, зехтина, пресования чесън, лимоновия сок и сол на вкус.
В млечната смес слагаме обеления и нарязан на дребно патладжан.
Добавяме счуканите на едро орехи и пул бибера.
Смесваме всичко и го разбъркваме добре.
Прехвърляме салатата в салатна или ордьовърна чиния.
Декорираме с разполовени орехови ядки, малко зехтин и лют пипер.
Поднасяме с препечени филийки.
неделя, 6 октомври 2024 г.
ТАХАНОВИ БИСКВИТКИ С ШОКОЛАД И ОРЕХИ
Вкусни и хрупкави бисквитки, подходящи за сутрешното ни кафе.
ПРОДУКТИ:
1 яйце
100 г кафява захар
50 г пчелен мед
5 с. л. олио
80 г сусамов тахан
50 г черен шоколад
50 г орехи
2 с. л. натурално царевично нишесте
200 г брашно
1 бакпулвер
1 каф. л. сода
1 с. л. есенция ванилия
захар- за овалване на суровите бисквитки
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В купа слагаме яйцето, захарта, меда, тахана, нарязаните на малки парченца шоколад и орехи.
Добавяме нишестето, есенцията и брашното, което предварително сме смесили с двата вида набухватели.
Омесваме меко , но нелепнещо тесто.
Късаме от него и оформяме топки по 15 г.
Овалваме ги в брашно и ги нареждаме в тава, покрита с пекарска хартия.
Слагаме ги в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Печем ги в продължение на 12- 13 минути.
Стремим се да не ги препичаме, защото идеята е да са хрупкави, но не и твърди.
От посочените продукти и спазване на грамажа за една бройка ние получаваме около 40 бисквитки.
петък, 20 септември 2024 г.
ПИТКА- СИРЕНКА С ШАРЕНА СОЛ
Изключително вкусна, пухкава и ароматна сиренка,
която се приготвя много, много бързо.
ПРОДУКТИ:
За тестото:
300 г бяло брашно
130 мл хладка вода
20 г прясна мая
2 с. л. кисело мляко
2 с. л. олио
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
За гарниране:
100 г зряло сирене
1 яйце
3 с. л. олио
шарена сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените продукти замесваме меко, но нелепнещо тесто.
Оставяме го да втаса до двойно увеличение на обема му.
Намесваме го леко и го слагаме в намазана с олио тава с диаметър 26- 28 см.
Разпъваме го, поръсваме го с натрошеното сирене и го приплескваме леко с ръка.
Поръсваме с шарена сол.
Заливаме питката с разбитото с олиото яйце.
Оставяме я отново да втасва за около 30 минути.
Печем сиренката в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 20 минути.
Покриваме я с хартия и продължаваме печенето още 10 минути.
Изваждаме я, завиваме я с мека кърпа и я оставяме така да си „ почине”.
Консумираме я топла, но не гореща.
неделя, 1 септември 2024 г.
АРАБСКИ ПАЙ С ФЪСТЪЦИ
Изключително сочен, ароматен и вкусен сладкиш, приготвен с любимо домашно сладко и печени фъстъци.
ПРОДУКТИ:
2 яйца
1 каф. ч. захар
3 с. л. олио
1 ч. ч. кисело мляко
150 г сладко от ягоди / с цели плодчета/
1 ч. ч. брашно
1 бакпулвер
2 ванилии
1 каф. ч. смлени печени фъстъци
За поръсване на пая:
пудра захар
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
С помощта на миксер разбиваме яйцата със захарта до получаване на пухкава смес.
Изсипваме олиото и млякото.
Добавяме сладкото, смлените фъстъци и ванилиите.
Лъжица по лъжица изсипваме пресятото брашно, което предварително сме смесили с набухвателя.
Разбъркваме всичко до еднородна кексова смес, която изсипваме в тавичка с диаметър 22- 24 см, чието дъно сме намазали с олио.
Печем пая в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 40 минути.
Изваждаме сладкиша, оставяме го да се поохлади, поръсваме го с пудра захар и нарязваме на парчета.
/ от архивите/
понеделник, 26 август 2024 г.
ЛЕТЕН ЖЕЛИРАН КРЕМ С ГОРСКИ ПЛОДОВЕ
Ягоди, малини, къпини, боровинки…
Това са плодове, които често се срещат в гористите местности.
Те са толкова ароматни и изкусителни, че не можем да не си направим едно желирано кремче с тях.
Добре охладено, то превъзхожда дори сладоледа.
ПРОДУКТИ за 4 порции:
300 г заквасена сметана
125 г крема сирене
50 г качествено краве масло
5- 6 с. л. мед
10 г желатин
1 ч. ч. ягоди/ малини, къпини, боровинки…/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сметаната, сиренето, меда и стопеното и леко охладено масло разбиваме заедно до еднородна смес.
Към тях добавяме намачканите плодове.
Най- накрая слагаме стопения на водна баня желатин.
Разбъркваме крема добре, разпределяме го в 4 купички и го слагаме в хладилник за около 5- 6 часа, за да се стегне добре.
Отгоре/ по желание/ гарнираме с нарязани плодчета, малко шоколад, ядки, стърготини...
Консумираме го добре охладен.
от архивите / 2019 г