С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Страници
▼
сряда, 21 февруари 2024 г.
МЛЕЧНА БУТЕРПИЦА С БОСИЛКОВО ПЕСТО И ДОМАТИ
Бърза и много сочна пица, която можете да си изпечете,
докато си пиете аператива.
ПРОДУКТИ:
400 г бутер тесто
За гарниране на пицата:
125 г сирене „ Бурата“
100 г козе сирене
1 голям домат
2 с. л. домашно босилково песто
За намазване на кантовете:
1 яйце
За поръсване:
1 с. л. зехтин
1 с. л. сусам
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Вземаме правоъгълна тава с размера на тестото и я покриваме с пекарска хартия.
Върху нея разстиламе тестото и правим кантове по 2 см чрез леки очертания с нож от четирите му страни.
Върху тях не слагаме никакви продукти.
Намазваме основната част с пестото.
Отгоре нареждаме със застъпване и редуване филийки от двата вида сирене и домата.
Намазваме очертаните кантове с добре разбитото яйце.
Сгъваме ги навътре и ги притискаме внимателно .
Намазваме и тях отгоре с яйце.
Поръсваме пицата със зехтина и сусама.
Печем я в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 30 минути.
Сервираме я топла, но не и гореща.
януари 2024 г
неделя, 11 февруари 2024 г.
АРОМАТНИ ПЪРЖОЛИ НА ФУРНА С ПРЕСНИ ЧЕСНОВИ КАРТОФКИ
Изключително сочни свински вратни пържоли, а в тяхно съседство са първите пресни домашни картофки, овкусени с пресен чесън и копър.
ПРОДУКТИ:
4 свински вратни пържоли
1 кг пресни дребни картофки
За овкусяване на пържолите:
сол
олио
червен пипер
соев сос
чесън на прах
подправка за барбекю
30 мл бяло вино
За овкусяване на картофките:
сол
олио
оцет
пресен чесън
свеж копър
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Посоляваме пържолите и ги намазваме с олио и червен пипер.
Редим ги една до друга в подходяща тава.
Отгоре ги поръсваме със соев сос, чесън на прах и подправка за барбекю.
Отстрани внимателно изсипваме виното.
Покриваме добре тавата с пекарско фолио и печем месото в загрята на 220 градуса фурна в продължение на 1 час.
Отстраняваме фолиото и продължаваме печенето, докато получената течност почти изври.
Измиваме дребните картофки, но не ги белим.
Слагаме ги в тава, посоляваме ги и ги поръсваме с олио.
Разбъркваме ги добре и ги слагаме да се пекат в загрята на 200 градуса фурна в продължение на около 25 минути или до получаване на приятен загар.
Изваждаме ги и ги овкусяваме с нарязания пресен чесън, копър и оцет на вкус.
Сервираме пържолата с гарнитура от чеснови картофки.
м. май 2023 г