НАЦИОНАЛНО НОРВЕЖКО ЯСТИЕ С
ОВНЕШКО И ЗЕЛЕ
То датира от 19 век.
През 1927 година е обявено за
Национално.
Има си свой ден и се приготвя за гости в последния четвъртък на месец септември.
ПРОДУКТИ:
1 кг овнешко месо- цяло парче с
кост
1 средно голяма зелка
/ зелето по принцип трябва да е прясно, но успешно можете да го замените и с кисело/
4 с. л. брашно
400 мл зеленчуков бульон
1 с. л. черен пипер на зърна
сол
олио- за намазване на съда
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязваме зелето на четири части.
Посоляваме го и го слагаме в намазнен
гювеч с капак.
Посоляваме и месото. Слагаме и
него в гювеча, но по средата.
Добавяме черния пипер.
Заливаме с бульона, който
предварително сме разтворили във водата,
заедно с брашното.
Включваме фурната и в нея слагаме
съда.
Печем ястието на 180 градуса в продължение на около
3 часа.
Ястието Форикол по традиция се
поднася с цели варени картофи и домашно
приготвена бира.
декември 2022 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар