Нежният десерт, който присъства на трапезата ни години наред, но при който често бъркаме при неговото печене и го правим на шупли.
Не, че не става вкусен, но да си признаем, че е по- приятно да го поднесем с гладка и нежна консистенция, за да бъде насладата от консумирането му пълна.
Някога, когато бях дете, го правехме в тавата. Той ставаше шуплест, но го гребяхме с лъжиците и питахме за още...
Но... Да вървим към днешната рецепта :) .
ПРОДУКТИ за 6 порции:
За карамела:
6 с. л. захар
1 с. л. вода
За крема:
8 яйца
1 литър топло
прясно мляко
1 и 1/ 2 ч. ч.
захар
3 ванилии
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В касерола
стопяваме захарта с водата до получаване на карамел.
Вземаме огнеупорни
купички и на дъното на всяка една веднага сипваме по 1 с. л. от него.
Приготвяме яйчно- млечната смес като разбием много добре с миксер яйцата със
захарта.
Към тях добавяме прясното мляко и ванилиите.
Разбъркваме внимателно.
Готовата смес
изливаме в купичките, като внимаваме да
не ги препълваме.
Печем крем
карамела на водна баня в предварително загрята на 150 градуса фурна в
продължение на 70 минути.
Изваждаме го от
фурната и го оставяме да се охлади напълно.
Слагаме го в
хладилник, където престоява няколко часа, за да се стегне напълно.
Внимателно
обръщаме купичките и изсипваме крема в десертна чиния.
При стриктно
спазване на рецептата десертът става нежен и гладък без никакви шупли.
/ от архивите /
Няма коментари:
Публикуване на коментар