Страници

петък, 27 август 2021 г.

ПЕЧЕНИ ЯБЪЛКИ ЗА ЗИМАТА

Идейката ми е породена от факта, че на село ябълковото дърво е преродило ябълчици и те падат много, ама много…

Повечето от тях са малки, на места червиви и разбира се- натъртени.

Мама ги обира всеки ден. Част от тях използва за компот, други – за сладко, а повечето от тях изхвърля…

 В един момент ми дожаля за сладките ябълчици и реших, че ще ги почиствам максимално, ще ги пека и прибирам в бурканчета за зимата.

Та… Да започваме.

Събираме паднали и наранени ябълки.

 Режем ги на 4 парчета, почистваме ги внимателно и ги слагаме в дълбока тава.

Печем ги на максимална температура в продължение на около 40 минути.

Времето все пак зависи от начина на печене на печката ви.

Не слагаме нито захар, нито вода!

Оставяме ги да се охладят за няколко часа, желателно е дори цяла нощ, белим ги внимателно и ги слагаме плътно в бурканчета.

Затваряме ги и ги стерилизираме в продължение на 10 минути.

При изпълнение на написаното през зимата ще се радваме на десерт от едни вкусни и ароматни печени ябълчици.



събота, 21 август 2021 г.

УХАННИ ВОДЕНИЧКИ С МАНАТАРКИ НА ТИГАН

 Рецептата е на моя съпруг, който също готви с удоволствие и лекота. :)

Пилешките воденички  са предпочитана храна за лятото, защото не съдържат излишни мазнини, което ги прави по- леки за консумация.

В комбинация  със сушени манатарки те стават изключително ароматни и вкусни.

ПРОДУКТИ:

500 г пилешки воденички

20 г сушени манатарки

2 глави кромид лук

1 зелена чушка

4- 5 с. л. олио

сол- на вкус

щипка черен пипер

щипка червен пипер

щипка мащерка

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Сваряваме воденичките  в солена вода до омекване.

Подсушаваме  ги.

Накисваме манатарките  за 15 минути в топла вода.

Нарязваме лука на едро и чушката на кръгчета.

Слагаме всичко в тиган със загрятата мазнина и пържим до леко омекване на зеленчуците.

Посоляваме, ако е необходимо, и овкусяваме с посочените подправки.

Сервираме с чаша охладено бяло вино.

*                                                                             / от архивите/


четвъртък, 12 август 2021 г.

КЛАСИЧЕСКИ КРЕМ КАРАМЕЛ

    Нежният десерт, който присъства на трапезата ни години наред, но при който често бъркаме при неговото печене и го правим на шупли.

   Не, че не става вкусен, но да си признаем, че е по- приятно да го поднесем с гладка и нежна консистенция, за да бъде насладата от консумирането му пълна.

   Някога, когато бях дете, го правехме в тавата. Той ставаше шуплест, но го гребяхме с лъжиците и питахме за още...

   Но... Да вървим към днешната  рецепта :) .


ПРОДУКТИ за 6 порции:

За карамела:

6 с. л. захар

1 с. л. вода

За крема:

8 яйца

1 литър топло прясно мляко

1 и 1/ 2 ч. ч. захар

3 ванилии

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

В касерола стопяваме захарта с водата до получаване на карамел.

Вземаме огнеупорни купички и на дъното на всяка една веднага сипваме по 1 с. л. от него.

Приготвяме  яйчно- млечната смес  като разбием много добре с миксер яйцата със захарта.

Към тях  добавяме прясното мляко и ванилиите.

Разбъркваме  внимателно.

Готовата смес изливаме в  купичките, като внимаваме да не ги препълваме.

Печем крем карамела на водна баня в предварително загрята на 150 градуса фурна в продължение на 70 минути.

Изваждаме го от фурната и го оставяме да се охлади напълно.

Слагаме го в хладилник, където престоява няколко часа, за да се стегне напълно.

Внимателно обръщаме купичките и изсипваме крема в десертна чиния.

При стриктно спазване на рецептата десертът става нежен и гладък без никакви шупли.

/ от архивите /