Страници

четвъртък, 31 декември 2020 г.

УСУКАНА ПИТА " ОХЛЮВ"

                             Този хляб е с консистенцията на козунак и е ужасно пухкав.

Меси се, оформя се лесно и спокойно може да се сложи на каквато и да била празнична трапеза.

Съхраняван  в найлонова торбичка  може да издържи до 1 седмица.


ПРОДУКТИ:

200 мл прясно мляко

200 мл вода

25 г жива мая

4 с. л. кисело мляко

2 с. л. олио

2 яйца

1 белтък

1 с. л. сол

1 с. л. захар

1 с. л. сок от лимон

1 с. л. оцет

1 с. л. ракия

щипка сода за хляб

 около 1 200 г качествено бяло брашно

една шепа олио- за намазване на олбите

За намазване на питката:

1 жълтък + 1 с. л. олио

За поръсване: 

сусам

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

От посочените продукти замесваме гладко и еластично тесто.

Разделяме го на 4 равни части, които оформяме като питки.

Всяка една от тях разточваме на олба и намазваме обилно с олио.

Слагаме ги една върху друга като последната оставяме суха.

Така наредените олби разточваме на една голяма и правоъгълна.

Намазваме и нея с олио.

 Навиваме я на руло, а след това на охлюв.


 Разточваме го внимателно така, че той да стане с големината на тавата.

Намазваме дъното на тава с размери 32 см в диаметър и го слагаме в нея.

Оставяме питата да втасва до двойно увеличение на обема и.

Намазваме я с разбития с олиото жълтък и я поръсваме със сусам.

Печем я в предварително загрята фурна на 180 градуса в продължение на 45- 50 минути/ в зависимост от начина на печене на вашата фурна/, като след първите 15 минути покриваме тавата с хартия, за да не се препече отгоре.

                                                                      
                                                                       25. 12. 2020 г


сряда, 30 декември 2020 г.

МИНИ ЩОЛЕНИ

Обожавам  щолени!

На Коледа консумирам и купени, и домашно омесени  и изпечени.

     За направата на тези индивидуални щоленчета взех идеята от позната лекарка от нашия град. Впоследствие се зачетох в интернет и установих, че рецептата е на известната кулинарка Ваня Джорджевич  и е без промяна.

     Започвайки да приготвям всички необходими продукти, аз промених количеството на част от тях  така, както  си  представих  благините с тях/ по- наситено маслени, сладки и т. н/.

Вариантът щоленът ви да не е цял и да не съхне, когато го режете, е да го направите така- на мини щолени.

При спазване на точната рецепта вие ще получите едни пръхки маслени сладчици с прекрасна сладникаво- кисела плънка.


 ПРОДУКТИ за 40 броя:

300 г брашно

125 г качествено краве масло

125 г крема сирене

80 г захар

1 яйце

1 пакетче бакпулвер/ 10 г/

3 ванилии

80 г орехови ядки

80 г сушени червени боровинки

30 г портокалови корички


 За поръсване:

пудра захар

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

От посочените продукти замесваме меко тесто.


Оформяме топчета по 20 г.

Редим ги в тава, покрита с  пекарска хартия.


Печем щолените в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на около 17- 18 минути.

Изваждаме ги, подреждаме ги върху  хартия, поръсена с пудра захар, и веднага ги поръсваме и отгоре с нея.


Получават се прекрасни мини щолени, които могат да се съхранят свежи до десетина дни, но загърнати  в найлонова торбичка.




22. 12. 2020 г

вторник, 15 декември 2020 г.

МИНИ ПИЦЕТКИ С БОСИЛКОВИ ДОМАТКИ И КАШКАВАЛ

Яде ви се пица, но нямате време да си омесите тесто за нея и да я направите?

Добрата новина е, че има вариант, който можете да „ внедрите“ във вашата кухня и да получите завидно добър резултат, доближаващ се успешно до другия на 90 процента.


ПРОДУКТИ:

филии от бял хляб

олио

босилково доматено пюре

свежа чушка

кашкавал

черен пипер

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Вземаме филии от мек, а не от стар хляб.

С помощта на точилка ги натискаме и разточваме така, че да станат изключително тънки.

Можем да премахнем коричките от тях, а можем и да ги оставим- тук вече е въпрос на предпочитание.

Нареждаме хлебните филиики в тава, намазана добре с олио.

Намазваме ги с босилкови доматки/ наричам ги така, защото през лятото си ги приготвям сама, а през зимния период ги ползвам за пици и спагети/.

Върху тях слагам парченца чушка, поръсвам с млян черен пипер и ги слагам да се пекат в загрята на 180 градуса фурна в продължение на около 15 минути или докато започнат да се препичат.

Изваждам ги, нареждам отгоре парчета кашкавал, връщам ги отново във фурната и печенето продължава още малко до стопяване на кашкавала.

Изваждам пицетите  и ги оставям да се поохладят за 2- 3 минутки.

Поднасям ги за консумация топли.

На мен лично много ми харесват, стават вкусни и хрупкави, а  това са причините, които ме карат да ви ги препоръчам за приготвяне.

14. 12. 2020 г

събота, 12 декември 2020 г.

ЩРУДЕЛ ( БАНИЦА) С ЯБЪЛКИ И ТИКВА

Традиционни и сочни щрудели за Коледните пости с два вида домашен плод в него.

Десертът е по джоба на всеки българин и е съобразен с настъпващата финансова криза в страната ни.

ПРОДУКТИ:

1 пакет по- тънки кори за баница

1 кг тиква

2 по- големи сладки ябълки

6 с. л. мед или 5 с. л. кафява захар

6 с. л. олио

1 каф. л. канела

за поръсване- пудра захар

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Обелваме , измиваме и рендосваме тиквата.

По същия начин процедираме и с ябълките.

Смесваме ги с меда, канелата и 4 с. л. олио.

Разбъркваме сместа добре.

Вземаме по две кори и върху тях ръсим от плънката.

Загръщаме  ги леко  от двете по- къси страни и внимателно ги прегъваме и навиваме на руло.

Подреждаме всички сурови щрудели в правоъгълна тава, която предварително сме намазали с 1 с. л. олио.

Отгоре ги намазваме с последната лъжица олио.

Изпичаме ги в предварително загрята на 180 градуса фурна до получаване на лек и приятен загар.


Изваждаме готовите щрудели и веднага ги поръсваме обилно с пудра захар.


Сервираме ги леко охладени.

От архивите: Бъдни вечер 2019 г

четвъртък, 10 декември 2020 г.

ПЪЛНЕНА ПАТИЦА НА ФУРНА, ЗАВИТА В КИСЕЛО ЗЕЛЕ

В Лидл има много хубави патици. Понякога купуваме от тях и  у дома ги приготвяме с вкусна плънка.

Печем пернатите гадинки във фурната, завити с кисело зеленце.

Ястието става като да си оближеш пръстите и да питаш за още ...

ПРОДУКТИ:

1 патица около 2 кг

1 кафена чаша ориз

4, 5 каф. ч. вода

1/ 2 каф. чашка олио

2 глави кромид лук

1 суха чушка

около 100 г пушен колбас или бекон/ може и сланина/

сол

балканска чубрица

черен пипер на вкус

щипка босилек

щипка джоджен

1 малка зелка – за подложка и завиване на патицата

1 каф. ч. бяло вино- за в тавата

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Патицата бе замразена.

Измих я и я почистих .

Осолих я отвътре и отвън.

Напълних с ПЛЪНКАТА, приготвена по следния начин:

Запържих нарязаните кромид лук и чушка в посоленото олио и върху тях изсипах  ориза и нарязаните дреболии.

Добавих и колбаса на малки парченца, подправките, и запържих за кратко всичко това.

Налях водата и започнах да приготвям същинската плънка при непрекъснато бъркане, за да не  загори и да не се закачи за дъното на тигана.

Готвих до пълното извиране на течността.

С леко охладената плънка напълних патицата, която предварително посолих отвътре.

Заших я добре и я сложих в намазана с олио тава, а върху нея сложих по- малките  листа кисело зеле, нарязани на ситно и леко разбъркани с малко олио, червен пипер, черен пипер и чубрица.

Така положената патица намазах с олио, завих я с големите листа кисело зеле , поръсих малко олио и върху зелевите листа, налях виното, загърнах грижливо тавата с фолио за печене и сложих произведението в загрята на 180 градуса фурна.

Пекох патицата така в продължение на 2 часа без да отварям фурната нито веднъж. 

След като мина времето и се уверих, че месото е изпечено, свалих зелевите листа и оставих патицата да са пече в продължение на още 40 минути или до момента, в който тя хвана коричка.

Извадих я , оставих я да се поохлади и отпусне и 

я похапнахме на порциики , съпроводени от нашенското руйно винце! J

МНОГО, МНОГО ВКУСНО НЕЩО! J

петък, 20 ноември 2020 г.

КАРТОФЕНИ ШАЙБИ С МАСЪЛЦЕ ИЛИ ТОПЕНО СИРЕНЦЕ

С тях  ще очаровате дечицата си, гостите си и всеки, който предпочита домашно изпечените картофки.

 ПРОДУКТИ:

картофи

олио

масло/ топено пушено сирене

сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Картофите се белят и режат на филийки с дебелина 5 мм.

Взема се тава, дъното и се намазва с олио и се поръсва със сол.

Картофените шайби се нареждат една до друга.

Отгоре се поръсват със сол и върху всяка една от тях се слага парченце масълце/ топено сирене.

Пекат се на максимални градуси до получаване на приятен кафеникав загар.

Стават изключително вкусни, а как ухаят на масълце или на сиренце ще разберете едва тогава, когато си ги изпечете.


/ от архивите/

събота, 31 октомври 2020 г.

ПУХКАВА ПОГАЧА, ЗАМЕСЕНА В ХЛЕБОПЕКАРНА

 Упоменавам, че тестото е замесено в пекарната за хляб, защото в нея хем става по- бързо и лесно, хем глутенът се развива значително по- добре.

А е пухкава, защото в нея слагам повечко кисело мляко и олио. 

Много  жени твърдят, че пухкава пита става само с прясно мляко, но аз съм на противоположното мнение и меся само с кисело.

ПРОДУКТИ:

600 г бяло брашно + още малко, ако е необходимо/ заради различието в големината на яйцата /, но НИКОГА  не и с това на „ София мел“. 

200 мл хладка вода

20 г жива мая / суха не използвам/

1 яйце и 1 белтък

4 с. л. / с лек връх/ кисело мляко

4 с. л. олио

1 мерителна лъжица / от хлебопекарната/ сол

1 мерителна лъжица / с връх / захар

щипка сода за хляб

За намазване :

1 жълтък

1 с. л. олио

За поръсване:

сусам / по желание/ 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Зареждам посочените продукти в хлебопекарната и пускам на програмата за месене на тесто. На моята тя е с продължителност от 25 минути.

Изваждам готовото тесто, оформям го на хубава топка, поръсвам я с брашно  и веднага  разточвам на една олба.

Намазвам я обилно с олио.

Разрязвам  на толкова триъгълника, колкото са ми необходими.

На всеки триъгълник сгъвам страничните краища леко навътре и навивам на кифли.

Нареждам ги в намазана с олио тава с диаметър 26- 28 см .

Отгоре ги намазвам  с олио.

Оставям погачата да втаса до двойно увеличение на обема и.

Начинът, по който втасват моите пити, е следният:

Включвам котлона на печката, който е 9 степенен, на 1.

Върху него слагам метална скара/ решетка/ и оставям тавата отгоре  до двойно увеличение на обема на тестото.

Намазвам с разбития с олио жълтък.

По желание поръсвам със сусам.

Слагам погачата в загрята на 180 градуса фурна на решетката, която е сложена на второ ниво.

Изпичам я в продължение на 35 минути , като след 15- тата минута я  покривам с хартия.

Изваждам я от фурната и от тавата, слагам я върху дървена решетка, намазвам я с олио и я завивам с мека кърпа, за да се отпусне и омекне.

Разчупвам я след като са минали поне 30 минути.

При спазване на написаното, вие ще се насладите на един топъл и пухкав домашен хлебец, който стои мекичък и неронлив, завит в найлонова торбичка, в продължение на още 5 дни.

петък, 9 октомври 2020 г.

МНОГО ШОКОЛАДОВО БРАУНИ

Бързоприготвящ се много шоколадов сладкиш,

който би задоволил предпочитанията и на най- големия шоколик.

Изпечен правилно, той се отличава с хрупкава коричка и сочна среда.

                                                         ПРОДУКТИ:

150 г брашно

75 г какао

120 г кафява захар

280 г бяла захар

175 г качествено  масло

3 ванилии

3 яйца

100 г натурален шоколад

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

 В купа изсипваме брашното, какаото, двата вида захар и ванилиите.

Разбъркваме  добре и оформяме  кладенче.

В него слагаме  яйцата, предварително разтопеното и охладено масло и шоколада, нарязан на произволни по форма парчета.

Разбъркваме  добре с лъжица до получаване на  хомогенна смес.

 Покриваме квадратна тава с размери 20/ 20 см с хартия за печене така, че краищата и да излязат извън нея.

 Изсипваме  сместа в нея и печем  сладкиша в предварително загрята фурна на 160 градуса около 50-60 минути.

 Той е изпечен, когато повърхността му се стегне напълно.

 Изваждаме го от фурната и го оставяме  да изстине 5 минути във формата.

Изваждаме го от нея внимателно с помощта на  хартията, изчакваме го да се охлади напълно  и го нарязваме  на 16 еднакви квадрата.

Внимаваме  с рязането.


То трябва да е с остър и назъбен нож, защото в противен случай парчетата се начупват.


октомври 2020 г

вторник, 22 септември 2020 г.

СОЛЕНИ КОШНИЧКИ С КРЕМА СИРЕНЕ

Мотивацията за тяхното приготвяне бе от моята зълва Снежа.

Горещо ми ги препоръча и аз ...да не остана назад... взех, та ги спретнах.

Кошничките стават изключително пухкави, с нежна среда и  не на последно място- доста ефектни.


ПРОДУКТИ:

470 г брашно

200 мл прясно мляко

1 пакетче суха мая – 7г

100 мл олио

1 яйце

1 с. л. захар

1 ч. л. сол

За плънката:

200 г крема сирене


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Слагаме  брашното в дълбока купа и правим кладенче в него.

Изсипваме  разтворената  в леко затопленото мляко мая.

Добавяме яйцето, олиото, захарта и солта.

Омесваме меко тесто, което разделяме на 12 части.

Всяка една разточваме на елипса.

Нарязваме на ленти едната дълга част, но не съвсем до края.

Неразрязаната част намазваме с крема сирене.

Навиваме на руло по посока разрязаните ленти, след което завиваме като  охлюв.

Поставяме всяко “ охлювче“ в намазано с олио гнездо на форма за мъфини.

Оставяме ги да втасат в продължение на 15- 20 минути.

Намазваме ги с разбит жълтък с  малко олио.

Печем месениците в предварително загрята на 200 г фурна в продължение на около 20  минути или до получаване на приятен загар.

Изваждаме ги от формата, оставяме ги върху решетка да се поохладят и ги сервираме.

От архивите:

 пролетта на 2020 г

понеделник, 7 септември 2020 г.

КРЕМ КАРАМЕЛ С КРОАСАНИ

Един много нежен десерт,  приготвящ се бързо и успешно.

Той включва продуктите за класическия крем карамел, а за разкош и шоколадови кроасани.

Неговото приготвяне у дома датира от преди двадесетина години... 

ПРОДУКТИ:

5 яйца

1 ч. ч. захар

700 мл прясно мляко

3 ванилии

3 средно големи кроасана  с шоколад

За карамела:

6 с. л. захар

1 с. л. вода

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Вземаме касерола и я поставяме на горещ котлон.

В нея слагаме захарта и водата, необходими за карамела.

Бъркаме периодично до получаване на светъл карамел.

Изсипваме го във форма за кекс.

Докато той се охлади, с помощта на миксер разбиваме добре яйцата със захарта.

Към тази смес изсипваме млякото и добавяме ванилиите.

Разбъркваме добре до получаване на хомогенна смес.

Изсипваме половината от нея върху карамела и отгоре нареждаме половината кроасани, нарязани на филии с дебелина около 2 см.

Натискаме ги внимателно, докато се намокрят  добре.

Върху тях изсипваме останалата смес и нареждаме другите кроасанени филии.

По същия начин натискаме и тях, докато се напоят добре.

Слагаме формата с крем карамела в по- голям съд , в който наливаме вода с цел приготвянето на десерта на водна баня.

Печем го в предварително загрята на 150 градуса фурна в продължение на около 1 час.

Изваждаме го , оставяме го да се охлади напълно и го прибираме в хладилник за 24 часа.

Преди сервиране го изваждаме, потапяме дъното на съда във вряла вода за около 1- 2 минути и внимателно го обръщаме върху голяма чиния или поднос.

Сервираме го нарязан на парчета.

3. 09. 2020 г