Този хляб е с консистенцията на козунак и е ужасно пухкав.
Меси се, оформя се лесно и спокойно може да
се сложи на каквато и да била празнична трапеза.
Съхраняван в найлонова торбичка може да
издържи до 1 седмица.
200 мл прясно мляко
200 мл вода
25 г жива мая
4 с. л. кисело
мляко
2 с. л. олио
2 яйца
1 белтък
1 с. л. сол
1 с. л. захар
1 с. л. сок от
лимон
1 с. л. оцет
1 с. л. ракия
щипка сода за хляб
около 1 200 г качествено бяло брашно
една шепа олио- за
намазване на олбите
За намазване на питката:
1 жълтък + 1 с. л.
олио
За поръсване:
сусам
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените
продукти замесваме гладко и еластично тесто.
Разделяме го на 4 равни
части, които оформяме като питки.
Всяка една от тях
разточваме на олба и намазваме обилно с олио.
Слагаме ги една
върху друга като последната оставяме суха.
Така наредените
олби разточваме на една голяма и правоъгълна.
Намазваме и нея с олио.
Навиваме я на руло, а след това на охлюв.
Разточваме го внимателно така, че той да стане с големината на тавата.
Намазваме дъното на тава с размери 32 см в диаметър и го слагаме в нея.
Оставяме питата да втасва до двойно увеличение на обема и.
Намазваме я с разбития с олиото жълтък и я поръсваме със сусам.
Печем я в
предварително загрята фурна на 180 градуса в продължение на 45- 50 минути/ в
зависимост от начина на печене на вашата фурна/, като след първите 15 минути
покриваме тавата с хартия, за да не се препече отгоре.