Страници

петък, 21 август 2020 г.

ЧАБАТА- класически италиански хляб

Тестото за чабатата е с високо съдържание на вода, а прясно изпечена тя се отличава с влажна  и пореста среда и с плътна коричка.

Образувалите се шупли в нея и придават интересен и апетитен вид.

Самото приготвяне на този италиански хляб е много продължително, но пък си заслужава да видим крайния резултат.

 

ПРОДУКТИ за 4 хлебчета:

За приготвянето на бига/ квас/:

За да направим чабата, най- напред е необходимо да приготвим така наречената бига/ квас/:

150 г бяло брашно тип 500

150 мл хладка вода

5 г жива мая

1 ч. л. кристална бяла захар

Продукти за тестото:

350 г бяло брашно тип 500

10 г жива мая

230 мл хладка вода

1 ч. л. сол

2 с. л. зехтин

 НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

За да направим чабата, най- напред  приготвяме така наречената бига.

В  дълбока купа разбъркваме натрошената мая с водата , захарта и брашното.

Покриваме сместа със стреч фолио и я оставяме да престои така в продължение на 12 часа.

Да, 12 часа!

Към готовата вече бига добавяме останалите продукти и омесваме едно доста влажно и лепкаво тесто с хидратация 75 %.

Оставяме го да втасва в продължение на 1 час в намазнена и захлупена дълбока купа.

След изминалото време сгъваме тестото  на четири, но без да го изваждаме от купата, и го оставяме да втасва още 1 час.

Изваждаме го от съда и го поставяме върху много добре набрашнен плот.

Подхващаме го леко отдолу и го разтегляме бавно с цел да оформим правоъгълник.

С помощта на набрашнен нож режем на 4 правоъгълника , които оставяме върху набрашнена кърпа, където втасват за последно около 50- 60 минути.

Внимателно ги прехвърляме в тава, покрита с пекарска хартия, набрашнена  равномерно.

Изпичаме ги в предварително загрята на 240 градуса, като на дъното на печката сме сложили тавичка с вода, за да може изпарението да образува плътната и хрупкава коричка.

След  5- ата минута от началото на печенето намаляваме температурата на 200 градуса и продължаваме печенето на хлебчетата до придобиване на красив златист загар  или казано общо- около 40 минути.

Изваждаме ги и ги оставяме  върху дървена скара.

Не ги покриваме с кърпа!

Готовата чабата  нарязваме  и консумираме  след пълното и охлаждане.

/ от архивите/

Няма коментари:

Публикуване на коментар