Айварът е
летен зеленчуков специалитет на балканската кухня, който е подходящ както
за пряка консумация, така и за
консервиране. Началото на неговото приготвяне е сложено в Сърбия, но е
характерен и за Македония, и за Турция.
За неговото приготвяне са необходими само червени чушки и патладжан.
ПРОДУКТИ / за 3 бурканчета с вместимост
330 мл /:
1 кг червени чушки
1 кг патладжан
2 скилидки чесън
100 мл олио
1 с. л. сол
2 с. л. захар
2 с. л. оцет
млян черен пипер-
на вкус
шепа магданоз
Ако решите да правите повече на брой бурканчета, вземете / както казва моят баща/ МОЛИВА и пишете, т. е. увеличете си дозата , преизчислете нещата и действайте смело по вашата сметка. :)
Ако решите да правите повече на брой бурканчета, вземете / както казва моят баща/ МОЛИВА и пишете, т. е. увеличете си дозата , преизчислете нещата и действайте смело по вашата сметка. :)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Почистваме
чушките от семенниците и ги изпичаме на ламарина.
Белим люспите.
Изпичаме
патладжаните цели и също ги белим.
В дълбок съд
загряваме олиото, изсипваме смлените зеленчуци и при непрекъснато бъркане
започваме да ги пържим.
5 минути след това
овкусяваме със солта, захарта, оцета и черния пипер, а наситнените чесън и магданоз добавяме малко преди да
отстраним айвара от огъня.
Цялото му
приготвяне на котлона трае около 30 минути.
Оставяме го да се охлади напълно и го
консумираме намазан на препечена филийка, с парче топла питка, може и само със сиренце, а защо не и като гарнитура
към месо.
Ако решим да го
приберем в мазето за зимнина, тогава го слагаме в бурканчета и го стерилизираме
в продължение на 10 минути.
август 2019 г