Страници

четвъртък, 26 януари 2017 г.

КОКОСОВИ ПАСТИ

О, щом има кокос и шоколад- наш ще бъде и този сладкиш.
Да благодаря сърдечно на моята кулинарна, виртуална и реална дружка  Виргиния Диран, 
от която видях рецептата за тези кокосови пастички. 
Щерката ги хареса много, а това е повод да си запиша сладкиша в тефтера и да продължа да го правя нататък във времето.
Направих малки промени, защото аз ВИНАГИ ПРОМЕНЯМ.
Давам линк към оригиналната рецепта, а в същото време ще напиша и моят начин на приготвяне.


ПРОДУКТИ за бисквитения слой:
2 опаковки какаови бисквити " Престиж"
25 г леко запечени орехови ядки
25 г леко запечени и обелени фъстъци
100 г млечен шоколад
50 г качествено краве масло
2 с. л. олио
30 мл сладкарска сметана
20 мл вода

ПРОДУКТИ за белия слой:
170  мл сладкарска сметана
2 с. л. кисело мляко
  4 с. л. захар
80 г кокосови стърготини
50 г качествено краве масло
10 г желатин 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Бисквитите се натрошават на по- едри парченца и се поставят в застлана със свежо фолио правоъгълна тава с размери 20/ 30 см. Добавят се и начуканите ядки.
Върху тях се изсипва разтопения с маслото и олиото / на водна баня/ шоколад.
Поливат се със сметаната, разбъркана с водата.
Всичко се разбърква внимателно с помощта на лъжица и се притиска леко към дъното на тавата.
Да не се бърка енергично, за да не стане на каша.
Бисквитите трябва да са добре овлажнени.
Тавичката се прибира в хладилника и се оставя така поне 30 минути.

През това време  желатинът се изсипва в съд с 50 мл вода и се оставя да набъбне за десетина минути. Стопява се на водна баня и леко се охлажда.
Сметаната се загрява с маслото и захарта, прибавят се кокосовите стърготини и сместа се сваля от огъня.
Към нея се прибавят  желатинът  и киселото мляко и всичко това се разбърква много добре.
Получената кокосова смес се излива върху бисквитения блат и се прибира в хладилник  за няколко часа , а най-добре е за една нощ.
Сладкишът се поднася нарязан на пастички.

Ще се насладите на една прекрасна комбинация от шоколад, масло и кокос.
Да ви е сладко!
22. 01. 2017 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар