Страници

вторник, 28 юни 2016 г.

ПЪРЖЕНИ ТИКВИЧКИ И ПАТЛАДЖАН

Много подходящи за лятото.
Възползвам се от тях всеки път, когато се сетя. Нищо, че са пържени. Все пак са зеленчуци.
Обогатявам ги с пресен домат и свежа тученица от градината.


понеделник, 27 юни 2016 г.

МЪФИНИ С БАНАН И ШОКОЛАД

Рецептата е отдавнашна и е спомен от моята кулинарна приятелка Роза Костовал
Благодаря ти, Розитке, за ароматните мъфинки!
Стават много бързо и със сигурност се харесват на дечицата заради банановия им  привкус.
ПРОДУКТИ:
1 яйце
1 ч. ч. захар
1 каф. ч. кисело мляко
1 средно голям банан
1/ 2 каф. ч. олио
50 г млечен шоколад
1 бакпулвер
1 ванилия
1 и 1/ 2 ч. ч. брашно
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбивам яйцето със захарта.
Добавям млякото, омекналото масло, какаото и пюрирания банан.
Нарязвам на дребни парченца шоколада и го слагам в какаовата смес.
Изсипвам бавно брашното, в което предварително съм смесила бакпулвера.
Вземам хартиени формички и ги поставям в алуминиеви със същите размери.
Пълня хартиените около 2/ 3 от вместимостта им.
Пека ги в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на около 35 минути. Готовността на мъфините обявявам след като ги боцна с клечка за зъби, а по нея не лепне тесто.

Опитайте ги, дано ви харесат.

неделя, 26 юни 2016 г.

ЗАПЕКАНКА С ЧУШКИ, БРОКОЛИ И ТОПЕНО СИРЕНЕ


Как се приготвя ли? Ами сега ще разберете.
Отваряте фризера и там намирате останали от зимата печени чушки, отворен пакет с броколи, същия такъв с царевица...
На вратата съзирате останало топено сиренце и в наличност една купчина яйца.
Че даже и кисело мляко.
Вземате една тавичка, намазвате я с олио и редите зеленчуците така, както дойде.
На места слагате парченца сирене.
Поръсвате с някакви предпочитани подправки, заливате с 3- 4 яйца и малко кисело мляко и печете до готовност.


Можете за консумирате запеканката и топла, и студена- зависи от сезона, в който ще я направите.

сряда, 22 юни 2016 г.

ЗАПЕКАНКА СЪС СПАНАК И ИЗВАРА

Предложението е за подсилване на имунната система
и за преодоляване на честата  умора в напрегнатото ежедневие.
ПРОДУКТИ:
300 г свеж  спанак
200 г извара
5 яйца
3- 4 скилидки чесън
4- 5 с. л. олио
сол на вкус
млян черен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Спанакът се почиства, измива и нарязва.
В горещото олио се запържва нарязаният чесън.
Добавя се  спанакът и се задушава до извиране на водичката, която пуска по време на готвенето.
Яйцата се разбиват с изварата.
Смесват се със спанака.
 Полученото се овкусява с подправките.
 Сместа се изсипва в не голяма тавичка, намазана с мазнина.

Запеканката се изпича във фурна, загрята на 200 градуса, до кафеникави краища.

петък, 17 юни 2016 г.

ЛЕК ЧИЙЗКЕЙК В КУПИЧКИ

Много пъти ми се е искало да пробвам по- лека рецепта за чийзкейк без печене и все не се решавах, но онзи ден отворих вестник „ 24 часа“ и в рубриката „ Гастрогуру“ видях идея  
Хареса ми и това, че мога да направя сладкиша не по традиционния начин, а в купички.
Споделям начина на приготвяне така, както го направих аз.
ПРОДУКТИ:
1 и 1/ 2 пакет какаови бисквити „ Роден край“
125 г краве масло
500 г извара
400 г цедено кисело мляко
50 мл прясно мляко
125 г пудра захар
2 ванилии
2 пак. желатин/ общо 20 г/
100 г конфитюр от ягоди
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Бисквитите се смилат в блендер и се омесват с мекото масло.
Слагат се на дъното на купички, притискат се хубаво и се изравняват така, че да станат като блат.
Купичките се прибират за десетина минути в хладилник.
С пасатор се разбиват изварата, двата вида мляко, захарта и ванилиите.
Към тази смес се добавя едното пакетче желатин, което предварително е разтворено с малко вода на водна баня.
Бялата смес се разбърква добре и се разпределя в купичките върху бисквитения блат.
 Не мога точно да кажа колко купички са необходими, защото аз ползвах няколко вида с различна големина плюс пластмасови чаши, за да може щерката да си ги придвижи безпроблемно до София.
Прибират се отново в хладилник, но този път за около 2- 3 часа или докато бялата част се стегне  напълно.
Най- отгоре се разстила ягодовата глазура, която се приготвя като към конфитюра се сложи  малко вода и в полученото се добавя второто пакетче разтворен желатин.
За трети път купичките се прибират в хладилник и след желирането на глазурата чийзкейкчетата се хапват с охота.

Лично на сестра ми не и допадна рецептата, тъй като е свикнала да консумира този вид десерт с крема сирене и сметана. На нашето семейство се хареса, защото вариантът е доста по- лек и подходящ за топлото време.

11. 06. 2016 г

сряда, 15 юни 2016 г.

ВИНЕН КЕБАП

Подходящ за сезона или не, ВИНЕНИЯТ КЕБАП си е винен кебап.
Виното, освен еликсир за пиене, става и за готвене.
 Аз го използвам редовно и съм доволна от крайните резултати на манджите, приготвени успешно с него.
В случая ползвам червено вино, но не е беда да направите кебапа и с бяло.

ПРОДУКТИ:
около 700 г свинско или телешко месо
1 глава кромид лук
3 с. л. доматено пюре или 500 мл доматен сок
4-  5 с. л. олио
2 дафинови листа
десетина зърна черен пипер
4- 5 скилидки чесън
1 с. л. червен пипер
1 с. л. захар
сол на вкус
1-2 с. л. брашно
1 каф. ч. червено вино

За гарнитура:
ориз

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Месото се нарязва на малки парчета и се слага в тенджера да се задушава в олиото.
Малко след това се слага и нарязаният лук.
Посоляват се.
Като се позадушат, се добавят разтвореното в хладка вода доматено пюре или доматения сок/ плюс още малко вода/, дафиновият лист, червеният, черният пипер и нарязаният чесън.
Накрая се налива и виното и ястието се слага да къкри на умерен огън, докато месото омекне, като на няколко пъти се разбърква.
При необходимост се долива още вода.
Накрая се сгъстява с брашното, разтворено отново във вода.
Оризът се приготвя чрез варене, задушаване или на фурна.
Лично аз му слагам сол, олио и куркума плюс парченце масло.

Понякога добавям и пикантина.
.........................................................
ВАРИАНТИ ЗА ПОДНАСЯНЕ
Понякога го готвя и с добавка на чушка;

събота, 11 юни 2016 г.

ВИТИ КАШКАВАЛКИ

Идеята взех от Ралица Николаева 
 http://hitrinibg.com/kashkavalki-na-konci// , 
но промених част от нещата по мое виждане.
Спрях се на тази рецепта, защото дъщеря ми обожава всичко, което е приготвено с кашкавал, а пък аз самата съм ценител на тестото, което става на конци. Конците са моята страст, а в тези месеници те се наблюдават.

ПРОДУКТИ:
За тестото:
300 мл прясно мляко
20 г прясна мая
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
5 с. л. олио
около 550 г брашно
За плънката:
300 г кашкавал
50 г краве масло
1 с. л. олио
около 550 г брашно
За намазване на кашкавалките:
1 жълтък
1 с. л. прясно мляко
1 с. л. олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В купа натроших маята, сложих захарта, 5 с. л. с връх брашно и изсипах хладкото мляко.
Разбърках и оставих около 15 минути да шупне.
В голяма купа пресях брашното, направих кладенче и в него изсипах шупнала смес.
Добавих олиото и солта.
Замесих нелепнещо тесто, което разделих на 9 топки.
Оставих ги да се отпуснат, докато настъргах кашкавала.
След това размекнах/ а не стопих/ в микровълновата маслото и го смесих с олиото.
Всяка една топка разточих на правоъгълник с размери 25/ 20 см, намазах с мазнината и поръсих с кашкавал.
Навих на стегнато руло и завих на охлювче.
Наредих кашкавалките на разстояние една от друга в покрита с пекарска хартия голяма тава.
Оставих ги да втасат до двойно увеличение на обема им.
Помазах ги с разбития с млякото и олиото жълтък.
Изпекох ги в предварително загрята на 180 градуса в продължение на 35 минути.
Извадих ги от фурната и от тавата и ги завих за десетина минути с мека кърпа.

Получиха се много вкусни закуски, топящи се в устата.

......................................................
Не се чудете, че на едната има семенца. В нея сложих И сирене, за да видя дали ще е успешен и този вариант, а в същото време се чудех как да " бележа" коя е различната месеница.
Та... много ми хареса и смесената плънка.

11 . 06. 2016 г