Изключително подходяща е за младите домакини, които сега навлизат в
кухнята.
Тестото може да е замесено по най- различен начин.
Самата пита не изисква никаква прецизност и точност по време на
оформянето. Важното е да свикнете да месите и печете умерено.
Ще дам моята универсална рецепта, която май пиша всеки път, но … нека.
Искам да съм полезна.
ПРОДУКТИ / за тава с диаметър 32 см/:
За тестото:
1 кг бяло брашно
25 г жива мая
500 мл хладка вода
1 яйце
1 белтък
4 с. л. олио
4 с. л. кисело мляко
1 с. л. сол
1 с. л. захар
За намазване на корите:
30 г масло
30 г олио
За намазване на питата:
1 жълтък и 1 с. л.
олио
За поръсване: сусам
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените
продукти замесвате тесто, което в никакъв случай няма да оставяте да втасва
предварително.
Разделяте тестото на
две топки.
Всяка една от тях
разточвате с точилката и намазвате със смесените стопено масло и олио.
Навивате на руло и
режете произволно на различни по форма парчета.
Редите ги в намазана с олио тава без значение
нагоре или надолу са обърнати с разреза. Това изобщо да не ви интересува,
защото по този начин нахвърляни, парчетата образуват една интересна пита.
Оставяте да втаса до
двойно увеличение на обема и намазвате суровата пита с разбъркания с олиото
жълтък. Поръсвате със сусам.
Слагате я да се пече
в предварително нагорещена на 180 градуса фурна в продължение на 50 минути,
като след 20- тата покрийте с хартия.
Извадете питата от
фурната и тавата, намажете я с олио и я завийте с мека кърпа, за да омекне.
18 октомври 2015 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар