Рецептата за нея видях в
предаването „ Бон апети”.
Това е вид домашно приготвена
баница или тутманик, а плънката е от яйца и сирене.
Спазих рецептата, но намалих само количеството на маслото. В оригинала е 200 г, а аз сложих 125.
ПРОДУКТИ:
1 кг бяло брашно
20 г прясна мая
около 550 мл хладка
вода
1 яйце
1 с. л. олио
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
125 г масло- за
намазване на кората и пенерлията преди печене
брашно- за потапяне
на парчетата
За плънката:
3 яйца
300 г зряло сирене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Маята се разтваря във
водата. От посочените продукти се замесва гладко тесто, което веднага се разточва
на не много тънка правоъгълна кора.
Тя се намазва с
половината стопено масло.
Върху него се разстила плънката, приготвена от
яйцата и натрошеното сирене.
Кората се навива на
руло. Разрязва се на парчета с дебелина около 3 пръста.
Всяко парче се потапя
от едната страна в брашно. Същата тази страна се поставя в намазана с олио
тава/ 32 см/.
Парчетата се
подреждат на разстояние едно до друго. В моя случай те са 15 броя.
По желание можете да
ги прищипете от горния край, за да станат малко по- интересни.
Пенерлията се оставя
да втаса около 30- 40 минути в зависимост от температурата в стаята.
Върху всяко парче се
поставя парченце масло.
Не се маже с нищо .
Баницата се пече в
предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 1 час. На тридесетата минута печивото се покрива с хартия.
Изважда се от фурната
и от тавата и се напръсква с малко вода.
Покрива се с мека
кърпа и се оставя така известно време.
22 . 09. 2015 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар