Някога в моето село на всяка една сватба варяха задължително такава чорба и затова я наричахме СВАТБАРСКА.
Остана в съзнанието ми и досега и затова я приготвям винаги при възможност и наличие на хубаво овче месо.
ПРОДУКТИ:
500 г овче месо
500 г дреболии/ по ваше желание/
2 средно големи глави стар кромид лук или 6- 7 малки
1 връзка зелен кромиден лук
1 червена сурова чушка
1 зелена чушка
1 морков
1 каф. ч. домати
1 каф. ч. ориз
Подправки:
2 щипки сух джоджен
чубрица
десетина зърна черен пипер
свеж магданоз
суха люта чушка
За застройка:
1 яйце
1 каф. ч. кисело мляко
щипка лимонена киселина/ за да не се пресича
застройката/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Месото и дреболиите се измиват и се
поставят в голяма тенджера.
Заливат се с 2 л студена вода и след
като кипне, се отстранява образувалата се пяна.
Добавят се зърната черен пипер и солта
и се вари до полуготовност.
Почистените лук и чушки се нарязват на ситно, морковът се настъргва на
ренде и се слагат при омекналото месо. Варят
се 15-20 минути.
След това се сипва оризът и постоянно
се разбърква, за да не залепне за дъното.
Доматите се слагат се в чорбата, след
което тя и се вари около 20 минути.
Свареното месо се изважда, отделя се от
костите и се накъсва на парчета. Дреболиите
се изцеждат и се нарязват на парчета.
Връщат се обратно в чорбата заедно с джоджена, чубрицата
и нарязания магданоз.
Яйцето се разбива в купа заедно с
млякото и лимонената киселина.
В разбитата застройка се налива
постепенно на тънка струя около 1 ч. ч. от
врящата чорба при непрекъснато бъркане.
Всичко това се изсипва обратно в
тенджерата и се оставя да кипне .
По желание чорбата се сервира
подправена с лют пипер .
/ от архивите/
Няма коментари:
Публикуване на коментар