Страници

събота, 21 юни 2014 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА


Специално я стъкмих за 44- те летА, които на 19. 06 ме споходиха и ме намериха в много добро здраве.
Благодаря на Бог за това!
 Пожелавам си още много такива години. Ще ги изживея с най- голямо удоволствие :).
Направих комбинация от  2 рецепти: 
1.  Блатове на Пепа Стоева
 2. Крем плюс ганаш на Веси Казакова.
Сърдечно им благодаря, защото аз съм много калпава на тема ТОРТИ, но в случая с гордост мога да кажа, че съм доволна от себе си и от полученото :).
Направих  леки промени .
Няма да съм аз, ако не го направя с която и да било рецепта :).
Представям нещата такива, каквито аз ги направих.
ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА:

180 г брашно
275  г захар
60 г  какао (ползвах на д- р Йоткер)
8 г сода
8 г бакпулвер
щипка сол
2 яйца със стайна температура
140 мл гъст айран / мляко и вода 50 на 50/
75 мл олио
140 мл прясно и горещо кафе (ползвах нес )

ПРОДУКТИ ЗА КРЕМА:

300 мл + 100 мл течна подсладена сметана
150 г шоколад (100 г черен и  50 г млечен)
15 г желатин
1 каф. ч. пудра захар

ПРОДУКТИ ЗА ШОКОЛАДОВИЯ ГАНАШ:

150 г шоколад (100 г черен и  50 г млечен)
100 мл течна подсладена сметана
1 с.л. олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА БЛАТА:

Загрявам фурната на 180 градуса .
С миксер разбивам яйцата със солта и захарта. Добавям олиото, айряна и кафето.
Следват какаото и брашното, в което предварително съм смесила набухвателите.
  Готовата смес изливам в предварително покрита с намазнена пекарска хартия разкопчаваща  форма за торта.
Времето за печене е според големината на формата. Моята е с диаметър 22 см.
Изпече се за около 40 минути. За готовността му пробвам с дървено шишче – трябва  да излиза сухо.
Готовият блат се оставя  да се охлади напълно (една нощ), след това се разрязва с остър и дълъг нож на три части .

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА:
Желатинът се залива с 50 мл студена вода и след като набъбне се разтопява на водна баня. Загрява се сметаната почти до завиране и в нея се добавя начупеният шоколад. Оставя се така около 1 минута и с дървена лъжица се разбърква до хомогенна смес. Добавя се и разтопеният желатин. Разбърква се добре.
Отделно се разбиват с миксер до готовност 300 мл сметана с пудрата захар.
Добавя се поизстиналата шоколадова смес.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА ГАНАША  И СГЛОБКА:
Нареждането на тортата е както следва:
-         блат
-         крем
-         блат
-         крем
-         блат
Приготвената дотук торта се оставя в хладилника да стегне поне 2 часа.
Глазура: На водна баня се загряват сметаната и шоколадът до разтопяване.
 Добавя се олиото и с половината смес се залива тортата. 
Прибира се в хладилника, за да стегне глазурата.
Останалият ганаш се прибира и той в хладилника, след което се разбърква  добре и се шприцова отгоре по ваше усмотрение. Можете да декорирате с каквото пожелаете.

   Хубаво е тортата да устои добре и да се разреже и сервира на следващия ден. Така направих аз.

    Да ви е благо! :)
20 юни 2014 г.

2 коментара:

  1. Здрасти! Първо , държа да отбележа, че съм на 16 години и хобито ми определено е готвенето :Д. Та.. направих тортата и някои от другите ти рецепти. Рецептите ти са превъзходни и изключително вкусни и лесни за приготвяне, няма какво друго да кажа, освен че блога ти е просто ВЪРХА .

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, мило момиче!
    Искрено се радвам, че мога да ти бъда от полза. Моята дъщеря е на 22 години и е изключително амбициозна, но само не и на тема готвене. Винаги съм се радвала, когато видя младо момиче с желание за кулинарстване. Радвам ти се, повярвай. Дерзай смело, готвенето е прекрасно хоби.
    Благодаря ти за хубавите думи.
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване