Страници

сряда, 30 януари 2013 г.

ЗЕЛЕНЧУКОВО- МЛЕЧНО ПИЛЕШКО ЯСТИЕ

Пилешкото месце се приема с охота у дома и затова най- често готвя с него. Става бързо, вкусно е и е леко за преработка в стомаха след това.
Ето лек вариант, с който дори ще можете да вечеряте
без угризения на съвестта, че на другия ден няма да можете да закопчаете панталона си:)..

ПРОДУКТИ:
около 700 г пилешки гърди/ бяло месо/
300 г гъби
2 глави лук
4 не големи морковчета
2  зелени чушки
5 с. л. олио
200 нискомаслено квасено мляко
сокът на 1/ 2  лимон
1 яйце
черен пипер и сол на вкус
малко топла вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Пилешкото месо нарязвам на ивици и го запържвам за кратко в тефлонов тиган с олиото. Изваждам го и в същата мазнина задушавам ситно нарязаните лук, моркови и чушки плюс гъбите/ на филийки/. 
Наливам малко топла вода и овкусявам  с пипера и солта. Оставям задушените зеленчуци заедно с месото да поврат на умерен огън до омекване на месото. 
Слагам  млякото, в което предварително съм разбила едно яйцето и съм изцедила сока на един лимон. Оставям ястието да поври така още мъничко и го сервирам поръсено с магданоз.

вторник, 29 януари 2013 г.

ЛЕКА КАРФИОЛЕНА ЧОРБИЧКА С МАСЪЛЦЕ

                                                                От архивите : 
Наближава Трифон Зарезан. Тогава задължително ще се ядат мръвки и затова днес ви предлагам една чорбица, от която няма да ви натежи  на стомаха, а даже ще ви стане едно топло и хубаво, че  и приятно маслено :). Аз обичам супички, чорбички, разни воднисти измишльотини …и затуй често си ги варя. Просто си ги измислям и си комбинирам продуктите в тях така, че да се получи някаква прилична  комбинация.
Хайде сега, виждам изражението на лицата ви. Не се оправдавайте, че на пазара няма карфиол. Има, но е замразен, което не е никакъв проблем. Размразявайте го, пък може и да не го и сте готови.
ПРОДУКТИ:
малка глава карфиол- около 500 г
1 средно голяма глава кромид лук
1 средно големи картофа
5 не големи морковчета
2 с. л. краве масло
шепа царевица
1 каф. ч. квасено мляко
черен пипер
пресен копър
сол на вкус
около 3  литра вода
 / можете да налеете по- малко или повече в зависимост от предпочитанията ви за гъстота/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Накъсвам карфиола на парченца и го задушавам в маслото и малко сол.
Към него добавям нарязаните като за мусака картофи, настърганите моркови, нарязаният на ситно лук и царевицата.
 Наливам водата, соля още веднъж и варя чорбата до омекване на продуктите.
Овкусявам с черния пипер и нарязания на ситно свеж копър, застройвам с млякото и се радвам на уханна карфиолена благина :) .





Лесна и чудесна!

понеделник, 28 януари 2013 г.

КАРАМЕЛЕН СЛАДКИШ С ГЛАЗУРА


Отворих стария тефтер и за кой ли път разлистих неговите страници с решението, че ще правя сладкишче за милата ми студентка. Спрях се на този, защото е бърз, вкусен и сочен. С карамелена заливка и масълце.
Знам го от моята зълва Снежка. Оригиналната рецепта е с маргарин, но у дома отдавна не се купува такъв продукт и затова всичко правя с масло. Глазурата му е някогашната добра и сигурна, с която правехме почти всички торти. Десертчето е леко и се похапва бързичко. Докато сте го направили и охладили и … вече е история :). Това,  което виждате на снимката, е половин доза. Ще я напиша нея, а вие ще си прецените дали ще я удвоявате.
ПРОДУКТИ:
ЗА БЛАТА:
2 яйца
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. квасено мляко
1 равна ч. л. сода
2 ванилии
2 ч. ч. брашно
ЗА ЗАЛИВКАТА:
1/ 2  ч. ч. захар
/ можете да увеличите количеството на захарта, но аз предпочитам да е толкова, колкото съм написала/
1 ч. ч. вода
2 с. л. масло
ЗА ГЛАЗУРАТА:
1/ 2 пакетче краве масло/ 60- 70 г /
2 с. л. пудра захар
УКРАСА:
Каквото решите. В случая аз използвах карамелизирани орехи.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
За блата разбивам добре яйцата със захарта. Към тях изсипвам млякото, а след това брашното, в което предварително съм размесила содата и ванилиите. 
 Разстилам сместа в намазана с олио и поръсена с брашно правоъгълна тавичка с размер 20/ 26- 30  см. 















 
Пека го в предварително загрята на 180 градуса фурна. Неговата готовност установявам с клечка за зъби, по която не се лепи тесто след като съм боцнала блата с нея. Изваждам го и го оставям да се охлади напълно.
За сиропа карамелизирам захарта, наливам в нея водата и след като кипне пускам маслото и бъркам до пълното му разтопяване. Нарязвам сладкиша на желани по форма и големина парчета. Заливам студения блат с горещия карамелен сироп. Внимателно раздалечавам парчетата едно от друго с помощта на шпатула, за да могат да попият сиропа добре. Отново оставям да се охлади.

















  
За глазурата разбивам с миксера омекналото масло със захарта и намазвам сладкиша. Отгоре украсявам така, както в момента преценя. Сега имах  карамелизирани орехи, останали от друг десерт, и с тях направих декорацията.














Иииии…. Нека ви е сладко!

 
                                                                      27. 01. 2013 г

ПОСТЕН СЛАДКИШ С ОРЕХИ И МЕД


                                                               От архивите на 2012 г :
Чудех се какво сладичко/ но постничко/ мога да стъкмя и си измислих ей това бързо сладкишче. Вярвате ли, че стана завидно добро, та чак много хубаво :)?!

ПРОДУКТИ:
1 ч. ч. захар
1/ 2 ч. ч. вода
1/ 2 ч. ч. мед
1/ 2 ч. ч. грис
1 ч. л. канела
1 и 1/ 2 ч. ч. брашно, размесено с 1 равна ч. л. сода
щипка сол
1 ч. ч. счукани орехи
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Пуснах миксера и започнах да изсипвам в купата продуктите по ред така, както съм ги упоменала в списъка. 




Оставих да се обърка всичко добре. 










 Изсипах сместа в намазана с олио и поръсена с брашънце тава / 25 на 30 см/. 
















Изпекох сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 30 минути.




 Оставих го да се охлади и го нарязах.










 Гарантирам ви, че ще усетите един много приятен меден, канелен и орехов вкус. 
Лично аз обожавам тази комбинация, но за вас- не знам :).

събота, 26 януари 2013 г.

НАЛОЖЕНА БАНИЦА С ДЪРПАНИ ОЛБИ


     Спомням си тази баница от стринката на мама- баба Павлина/ лека и пръст/. Тя и дедо Тотко, които отдавна не са между живите, тъкмеха най- вкусните трапези. Аз бях у тях всяка вечер, тъй като моята баба почина много рано и така аз при тях намирах уюта на възрастните, който всъщност ми липсваше много. Тяхната и нашата къща бяха в един двор и аз бях свидетел и очевидец на всичко, което те приготвяха. Даже главен и много важен участник в храненето на тяхната маса :)
Ех, спомени, спомени…
Та… баба Павлина или „  майка Пина” , както мама я наричаше, правеше  тестеното сиренено печиво де с дърпани неизпечени кори, де с опечени на гьоза на печката „ циганска любов”. Цялата къща ухаеше, а топлината , която излизаше от фурната, ме караше да се въртя около фурната и да точа слюнки докато баба не извадеше тавата. Лично аз до днес не бях налагала тази баница  от неизпечени кори, а само с печени, но тази сутрин, когато видях как романтично пада снежецът, спомените мигновено и без да ме питат нахлуха и си рекох: „ Време е, Маргаритке! Започвай, сестрице”
Набързо приготвих продуктите и замесих тестото. Осигурих и свинска масчица, защото без нея баницата няма да е същата и толкова истинска. Бях убедена, че няма да се откажа, защото бе денят, в който ходим при моите родители , а пък тате умира за баница със сирене. И то домашна! Омесих я, наложих я, изпекох я , извадих я, метнах отгоре и една мека кърпа, запалихме колата и докато бе още  топла я подадох на мама  на прага :). Особено щастлив бе тате, защото и сестра ми сложи на масата тава с баница, която пък тя бе приготвила в нейния дом по повод същото събиране на село.
ПРОДУКТИ:
500 г брашно
250 мл топла вода
1 ч. л. сол
шепа олио- за еластичност на тестото

1 с.л. оцет- за да не се късат много олбите
1 каф. ч. олио и 1 каф. ч. свинска мас- за потапяне на тестените топки и омазняване на самата баница

ЗА ПОРЪСКА/ ПЛЪНКА/:
400 г хубаво мазно сирене
3 яйца
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От пресятото брашно, водата, солта, оцета и олиото замесвам средно меко и еластично тесто, което разделям на 10 топки с размер на голямо яйце. 

Разтопявам  внимателно маста, смесвам я с олиото и изсипвам всичката  мазнина в дълбока купа с широко дъно. Нареждам топките и ги оставям в мазнината за около 30 минути да „ си починат” като няколко пъти леко разклащам купата, за да се омазняват постоянно.
 Вземам тава , която да е към 36 см в диаметър, и я помазвам с част от мазнината от купата. Допълнителна мазнина не ползвам, а само тази, в която съм потопила топките.
Вземам една от тях и започвам да я разтеглям/ дърпам/ внимателно във всички посоки- първо във въздуха, а след това върху голяма кърпа до разтегляне и на краищата. Олбата трябва да е с размер, отговарящ на големината на тавата. Не се терзая, ако някъде се е скъсала- в това е чарът и :). Много сръчно прехвърлям получената олба в тавата, разстилам я добре до стените и  и я поръсвам с част от  сиренената смес. Същата процедура извършвам с всяка следваща топка и вземайки я от купата с нея загребвам и част от мазнината ,  която оставям да се изцеди и накапе  върху плънката на разточената предходна олба. По този начин самата баница става блажничка без да използвам допълнително олио. 



 Та… дърпам и налагам до последната/ най- горната/ олба. Намазвам баницата отгоре обилно с останалата мазнина, надупчвам я на няколко места с върха на ножа и я слагам да се пече в нагрята на 180 градуса фурна.
  Печенето продължава около 45 минути до получаване на приятен загар.
Изваждам я от фурната и  в купичка изцеждам мазнината, която се е отделила по време на печенето. Гребвам с лъжица от нея и поливам баницата докато е още гореща. По този начин печивото става хем мекичко, хем пръхко, хем на места хрупкаво. И блажничко.
С две думи-  за завиждане :).
 Препоръчвам на всеки, който би се наел да дърпа олби, да направи тази наложена баница. Тя е истинска и няма нищо общо с онези баници, които налагаме с корите, закупени от магазина.
………………………..
                                                                      26 януари 2013 г.

неделя, 20 януари 2013 г.

ТОРТА " РАФАЕЛО"

Не за първи път ще кажа, че дъщеря ми обожава кокоса и това е причината често, когато тя е у дома, аз да съм подготвила продуктите и дадена рецепта за следващия кокосов сладкиш и с желание да започна да го приготвям. 
Торта РАФАЕЛО е не толкова евтина, но мога да ви уверя, че ако обичате кокоса, то тя е за вас.
Изключително вкусна с много хубав крем, който се топи в устата също като сладоледа през лятото. 


Единственото, което ще променя при следващото и приготвяне, е да намаля грамажа на кокосовите стърготини. 150 г според моите виждания са много, не могат да се поемат добре от белтъците и блатът не става пухкав, а по- глетав. Бих намалила, но все ще не съм сигурна, и количеството на лимоновия сок, защото ароматът е много лимонен, а у дома за десертите това не се приема чак толкова. Иначе тортата е невероятна и е много подходяща за празнична трапеза. Аз не я приготвих за специален ден от календара, защото всеки път, когато детето ми си е у дома, за мен периодът е най- празничен :).
Та.. да започнем.
Рецептата е отново от моята кулинарна приятелка Елза Стоянова от Видин, на която не един път благодарих за това, че е събрала на едно място толкова кокосови сладкиши и не ми се налага да питам за рецепти и да търся такива. Просто се обръщам към нея и нещата се нареждат. БЛАГОДАРЯ И И СЕГА и и пожелавам да е здрава и винаги толкова човечна, за да може да споделя приготвеното от нея с обкръжението си! :)
Копирам и поставям рецептата така, както тя я е посочила:

За блата:
6 белтъка
150 гр. захар
150 гр кокосови стърготини
100 гр.брашно
1 бакпулвер
сока от един лимон
щипка сол

За крема:
800мл.мляко
6 лъж. захар
6 жълтъка
2 пудинга ванилия
4 лъж.(с връх) брашно
250 гр. масло или маргарин
150 гр. пудра захар

 За сиропиране на блата:
300 мл.мляко + 2 лъж. захар

За украса:
50 гр бял шоколад ( настърган)
30 гр кокосови стърготини

Начин на приготвяне:
Почваме от крема: от млякото отделяме 200 мл за разтваряне на пудинга останалите 600мл.мляко се слагаме  да  се сварят. Разбиват се жълтъците със захарта добавя се брашното, пудинга и отделеното мляко. В горещото мляко сипваме на струйка сместа като бъркаме непрекъснато.Получава се гъст крем  който се оставя да изстине напълно.Аз слагам съда с крема в по голям съд със студена вода и лед.
Вече е ред и на блата: разбийте белтъците с щипка сол на сняг.
Добавете постепенно захарта , брашното ,кокоса,бакпулвера и лимоновия сок Изсипете сместа в тава с размери 24-26 см предварително покрита с хартия за печене. .Печете на 180 градуса около 20 минути.
Горещият блат залейте с 300мл. топло мляко.
Оставете да изстине.
Връщаме се към крема ,разбиваме маслото или маргарина със пудрата захар и към него добавяме постепенно и по малко от изстиналия крем.
Получава се пухкав и нежен крем.Нанасяме го върху блата изравняваме и прибираме в хладилник за няколко часа да стегне.
Украсяваме със настърганият шоколад и кокосови стърготини!
Да ви е сладко!!!

..............................................................................................................................
Моят шоколад бе 37 грама, но това не бе беда. 
Ето и снимките, които направих по време на приготвянето на вкусната Рафаело :):
БЛАТ:
КРЕМ:
СИРОПИРАНЕ:
ДЕКОРАЦИЯ:


Това е всичко!

19. 01. 2013 г





ПЕЧЕНО ПИЛЕНЦЕ ВЪРХУ ЗЕЛЕНЧУЦИ

Много, много сочно и вкусно!

 Тавичката ми е награда от Коледния кулинарен конкурс на ГРАДУС и нямах търпение веднага за изпека онова пиленце, което се виждаше на картончето. И се случи, та чак си облизахме пръстите :). Ползвах пакетче замразени зеленчуци. В тавичката сипах малко бяло винце и  изпекох блюдото във фурната.
Печено пиле с беличко домашно винце!
Как ви звучи?!:)

19. 01. 2013 г

събота, 19 януари 2013 г.

ТОРТА " ПТИЧЕ МЛЯКО"

Вкусната торта, приготвена по повод 20 годишнината на моята дъщеря. Тънка, но много вкусна, а и аз я гарнирах богато, та ни хареса още повече.
 Направена е по рецептата на Веси Казакова, за която и БЛАГОДАРЯ от все сърце!
Промяната от моя страна е в блата и сиропа- кафяв блат с какао и полята с карамелен сироп.


Ето оригиналната рецепта: http://sladkoisoleno.blogspot.com/2012/01/blog-post_04.html



 НЕКА ВИ Е СЛАДКО! :)

28 . 12.  2012 г