Винаги съм ги правила с пълнеж от
издълбаните трохи на меденките, прясно мляко, мед/ захар/ и краве масло, но
тръгвайки в знойното лято към морето
реших, че ще стъкмя и отнеса на детенце нещо, в което да няма какъвто и
да било крем. Та… издълбах си аз трохичките и ги смесих с плодов мармалад.
Какво по- хубаво от това да съчетаеш вкуса на мед, канела и мармалад?!
Самата рецепта за тестото е от една майка на мой ученик, с която детето се представи на медената фиеста в училище, но направих меденките двойно по- големи и им смених плънката- половината напълних с трохи и мармалад, а другата половина- само с мармалад:)
ПРОДУКТИ:
За тестото:
2 яйца
150 г мед
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. олио
1 пакетче канела
2 ч. л. сода
1 пак. краве масло
брашно, колкото поеме
за средно меко тесто
За слепване:
- смес от 1 конфитюрено бурканче мармалад от сливи или подобно гъсто плюс издълбаните трохи
- само мармалад
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените
продукти за самите меденки се омесва меко тесто.
Оформят се топчета и
се пекат в намазана и набрашнена тава в предварително загрята на 180 градуса
фурна.
Пекат се малко и се изваждат веднага при започване на
леко покафеняване
Още топли се дълбаят
с остро ножче.
Пълнят се с
приготвената смес за крема и се слепват две по две.
Колкото повече стоят,
толкова по- мекички стават.
Наистина са вкусни,
просто се топят в устата!
26 август 2012 г
Страхотни меденки! Имам усещането, че уханието им се разнесе и при мен! Благодаря за рецептата! :)
ОтговорИзтриванеНаистина са много ароматни, Дани. Правя ги и с готовата смес за меденки, която се предлага в Кауфланд. Тя съдържа набухвател, канела, джинджифил и още много съставки, които разнасят един страхотен аромат при печенето :).
ОтговорИзтриване