Страници

неделя, 12 август 2012 г.

ПОГАЧА " ТРИ ПЪТИ ТОЧЕНА"


Сърбят ме ръцете и току си търся поводи да меся. Намерих си и вчера, когато колегите на съпруга ми се събраха на рибена чорба и мноооого мръвки и бири под дивата лоза...
Начина на оформяне на тази погача четох преди време във в- к " Лакомник „. Продуктите за тестото си ги подбрах аз. Не си спомням как бе озаглавена и затова я кръстих ПОГАЧА " ТРИ ПЪТИ ТОЧЕНА".
ПРОДУКТИ:
1 кг брашно
1 пак. суха мая на д- р Йоткер
около 500 мл хладка вода
1 яйце
 1 белтък
1 с. л. сол
1 ч. л. захар
5 с. л. олио
…………………….
1 краве масло  125 г - за намазване на питата
……………………
3- 4 с. л. олио- за намазване на тавата и самата погача преди печене
………………..
жълтък – за намазване на погачата
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Брашното пресях два пъти и в него размесих маята. Направих кладенче и в него изсипах водата. Сложих яйцето, белтъка, солта, захарта и олиото. Омесих меко тесто, което оставих да втасва до двойно увеличение на обема му. Намесих го добре втори път и го разточих на кора с дебелина около 5 мм. Намазах я с 1/ 3 трета от разтопеното масло. 

 Навих кората на руло , а след това- на охлюв. 

 
 Приплеснах го леко и го разточих отново на кора .  Помазах я с половината от останалото масло. Навих на руло и пак на охлюв.
 Не спрях до тук, а го приплеснах и разточих трети път. Намазах получената кора с останалото масло и навих по познатия вече начин. 
 Готовия охлюв прехвърлих в намазана с олио тава. Оформих погача  с  големината на тавата, намазах я с разбъркания с малко олио жълтък и я оставих да втасва в съда около 30 минути.
/  Времето за втасване е много относително, защото зависи от температурата в стаята./
Пекох я в продължение на около 1 час в предварително нагорещена на 180 градуса фурна, като по средата на времето я покрих с хартия, за да не загори. Извадих я след определеното време и я намазах с мъничко олио. Завих я с мека кърпа и след около 30 минути тя бе готова за консумация.
 Получи се погача с чудесен маслен вкус и отделящи се тестени слоеве- пухкава и много ароматна.

  Опитайте я :).
 
10 август 2012 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар