С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня.
С поздрави: МАРГИ
Страници
▼
неделя, 12 август 2012 г.
ПОГАЧА " ТРИ ПЪТИ ТОЧЕНА"
Сърбят ме ръцете и току си търся поводи да меся.
Намерих си и вчера, когато колегите на съпруга ми се събраха на рибена чорба и
мноооого мръвки и бири под дивата лоза... Начина на оформяне на тази погача четох преди време във
в- к " Лакомник „. Продуктите за тестото си ги подбрах аз. Не си спомням
как бе озаглавена и затова я кръстих ПОГАЧА " ТРИ ПЪТИ ТОЧЕНА".
ПРОДУКТИ:
1 кг
брашно
1 пак.
суха мая на д- р Йоткер
около 500
мл хладка вода
1 яйце
1 белтък
1 с. л. сол
1 ч. л. захар
5 с. л. олио
…………………….
1 краве масло125 г - за намазване на питата
……………………
3- 4 с. л. олио- за намазване на
тавата и самата погача преди печене
………………..
жълтък – за намазване на погачата
НАЧИН
НА ПРИГОТВЯНЕ:
Брашното пресях два пъти и в него
размесих маята. Направих кладенче и в него изсипах водата. Сложих яйцето,
белтъка, солта, захарта и олиото. Омесих меко тесто, което оставих да втасва до
двойно увеличение на обема му. Намесих го добре втори път и го разточих на кора
с дебелина около 5 мм. Намазах я с 1/ 3 трета от разтопеното масло.
Навих
кората на руло , а след това- на охлюв.
Приплеснах го леко и го разточих отново
на кора .Помазах я с половината от
останалото масло. Навих на руло и пак на охлюв.
Не спрях до тук, а го
приплеснах и разточих трети път. Намазах получената кора с останалото масло и
навих по познатия вече начин.
Готовия охлюв прехвърлих в намазана с олио тава.
Оформих погача с големината на тавата, намазах я с разбъркания
с малко олио жълтък и я оставих да втасва в съда около 30 минути.
/ Времето за втасване е много относително,
защото зависи от температурата в стаята./
Пекох я в
продължение на около 1 час в предварително нагорещена на 180 градуса фурна,
като по средата на времето я покрих с хартия, за да не загори. Извадих я след
определеното време и я намазах с мъничко олио. Завих я с мека кърпа и след
около 30 минути тя бе готова за консумация.
Получи се
погача с чудесен маслен вкус и отделящи се тестени слоеве- пухкава и много
ароматна.
Няма коментари:
Публикуване на коментар