Страници

неделя, 25 септември 2011 г.

ПИЛЕ НА ЛЮТИКА – старинно ароматно ястие с печено пиле, домати и чушки

Захранена съм с такова лютика и до ден днешен я правя и на моето семейство :). Толкова е вкусно това ястие, че ако не сте го правили и решите да го опитате- няма да спрете да го приготвяте. Повярвайте ми.

Време за подготовка: около 20 минути
Време за готвене: около 60 минути
Порции: 4

Това ястие е семейна класика, което приготвям редовно, когато искам нещо ароматно, вкусно и лесно. Печеното пиле се съчетава с домати, чушки и чесън – резултатът е свеж, наситен вкус и приятно усещане на домашна храна. Ако търсите ястие с истински вкус, това е вашата рецепта!


Необходими продукти:

  • 1 цяло пиле (около 1 кг)
  • 1 кг домати
  • 1 кг чушки
  • Няколко скилидки чесън
  • Магданоз (пресен, накълцан)
  • Сол на вкус
  • Щипка захар (ако доматите са по-кисели)
  • Олио

Начин на приготвяне:

  1. Пилето (ако е домашно) се сварява предварително, за да омекне. Най- добре е това да стане в тенджера под налягане. След това се обезкостява и нарязва на парчета.
  2. Чушките се изпичат, обелват и нарязват на ленти.
  3. Доматите се нарязват и се задушават с малко сол и щипка захар, докато се сгъстят.
  4. Добавете малко олио към доматите и ги запържете леко.
  5. Смесете доматите, чушките и пилето, оставете да къкри за няколко минути, за да се обединят ароматите.
  6. Добавете нарязания чесън и магданоза, разбъркайте и оставете ястието леко да се охлади.

Съвети и варианти:

  • Добавете щипка лют червен пипер или малко люта чушка за по-интензивен вкус.
  • Ако използвате пилешко филе или бутчета, времето за приготвяне ще бъде по-кратко.
  • Ястието е още по-вкусно на следващия ден – просто го затоплете и сервирайте.

Няма коментари:

Публикуване на коментар