Тази рибена чорба е любима на колегите на моя съпруг. Двама от тях са заклети рибари, често ловят сомове и то много големи и все донасят да им сваря чорбица :).
Току кажат: " Даскалицата ще ни свари ли рибената чорбица от сом? :)"
Много успешно я вари и моят съпруг и току се конкурира с мен :).
Много успешно я вари и моят съпруг и току се конкурира с мен :).
Ето така изглежда тя:
Продукти:
главите и опашките на 2 сома, които тежат около 3-4 килограма
поне 4 литра вода
3- 4 моркова
3 зелени чушки
3 средно големи глави кромид лук
3 по- големи домата/ пресни или от консерва/
1 ч. ч. ориз
черен пипер
пресен магданоз
прясна целина
пресен девисил- ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН
суха подправка- по ваше желание
суха подправка- по ваше желание
сол на вкус, лимон или лимонена киселина/ не и оцет- от него бульонът помътнява/
Начин на приготвяне:
Сварете главата и опашката на сома, извадете ги и ги оставете да изстинат, а след това свалете месцето от костите.
Във врящия рибен бульон сложете нарязаните зеленчуци и ориза. Варете около 30 - 40 минути . Пуснете месото от рибата. Варете още 5 минути. Отстранете от огъня и наръсете чорбата с черния пипер, магданоза, целината и девесила.
Консумирайте чорбата не много гореща.
Добавка по желание: 2 лъжици запържено олио с червен пипер
Забележка: Изброените подправки са характерни за рибената чорба. Аз слагам всички, но някои реагират, че не са съвместими. Изброила съм ги всички, а вие преценете кои ще използвате. Аз не пропускам нито една от тях- те правят истинския вкус. И ако чорбата се желира, когато изстине знайте, че сте я приготвили така, както трябва.
август 2011 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар