Страници

вторник, 23 август 2011 г.

АПЕТИТКА ОТ ДОМАТЕН СОК И ЛЮТИ ЧУШЛЕТА

      Същата съм правила преди години, но  не беше с доматен сок, а със смлени домати, но преди няколко дни Анета Русева ме подсети, че мога да си направя и с фин сок от моите доматки :) .
Продуктите са като нейните, но количеството на овкусителите е много различно.
                                                    ПРОДУКТИ:
1. 5 литра прясно изцеден доматен сок / получавам го с помощта на машинката, която маха люспи и семки/
1 каф. ч. захар
1/ 4  каф. ч. оцет
1 каф. ч. олио
2 с. л. сол/ все пак опитвайте според вашия вкус/
1 ч. л. млян черен пипер
2 дафинови листа
двадесетина скилидки чесън
около 300 г чушлета
магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Доматеният сок се слага да заври заедно с олиото, захарта, солта и оцета. 
Разбърквате често.
Ври до желаната от вас гъстота, след което / 5 минути преди да я отместите/ пускате чушленцата и досварявате,  докато те леко омекнат.
По желание можете да уплътните консистенцията на апетитката с натурално нишесте.
Лично аз го правя.
Прибавете подправките / без чесъна/ и нарязания магданоз и отстранете от котлона.
Разпределете апетитката в бурканчета. 
Трябва да се стремите във всяко едно да слагате почти по еднакъв брой чушлета . 
Пуснете във всяко едно и по 2- 3 скилидки чесън, разрязани на две по дължина.
 Затворете бурканите и ги стерилизирайте в продължение на 10 минути.

4 коментара:

  1. утре това ще направя дано е готено

    ОтговорИзтриване
  2. Напишете допадна ли Ви?! Аз я правих отново преди два дни и не бих се отказала да продължа да я осигурявам за зимата. Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  3. От колко домати се получава 5литра сок.горе долу .благодаря Ви

    ОтговорИзтриване
  4. Вземете 6 кг домати. От тях ще излезе около 5 л сок, а останалият 1 килограм ще са отпадъци. Вчера отново я правих въпросната апетитка. Повярвайте, много е вкусна. А зимата как върви със свинска мръвчица...:)

    ОтговорИзтриване